Vanhemmuus 02.11.2017 Päivitetty 17.04.2024

Näin äitiyspakkaus on muuttunut – katso, millainen se on ollut eri vuosina!

Äitiyspakkaus on muuttunut vuosikymmenten aikana monta kertaa – makuupussi on sen kestosuosikki. Katso mielenkiintoiset kuvat äitiyspakkauksen sisällöstä eri vuosikymmeniltä.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
Helsingin yliopistomuseo ja Kela

Makuupussi, toppahaalari, bodyja, ensikirja… Äitiyspakkaus ja sen saapuminen kotiin on varma merkki uudesta perheenjäsenestä. Suomen mallin mukaisia äitiyspakkauskokeiluja on tehty kymmenissä maissa, ja äitiyspakkauksella on ollut myös merkittävä rooli kansanterveyden kohentamisessa ja lapsikuolleisuuden ehkäisemisessä.

Kela jakaa vuosittain noin 40 000 äitiyspakkausta. Pakkauksen sisältöä kehitetään asiakaspalautteen perusteella, ja uusi äitiyspakkaus otetaan käyttöön, kun aiemman vuoden pakkaus on jaettu loppuun.

Helsingin yliopistomuseossa ja Tiedekulmassa järjestettiin vuonna 2017 Baby in the Box -näyttely, jossa kurkistettiin äitiyspakkauksen synty- ja kehitysvaiheisiin.

– Äitiyspakkausten kehittymisessä näkyvät mainiosti hyvinvointiyhteiskunnan kehittyminen sekä eri ajanjaksoina vallinneet arvot. Esimerkiksi vauvanvaatteissa näkyi sukupuolittunut ajattelu vielä 1990-luvulla, ja makuupussin toinen puoli saattoi olla vaaleanpunainen, toinen sininen, kertoo näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski.

Katso ja vertaile, miltä äitiyspakkaus on näyttänyt eri vuosina!

Äitiyspakkaus 1962:

äitiyspakkaus 1962
Äitiyspakkaus vuonna 1962. Kuva: Helsingin yliopistomuseo

1960- ja 1970-luvuilla äitiyspakkauksissa hallitsi valkoinen väri. Etenkin maalla elintaso oli vielä alhaista, ja vaatteet pestiin joko nyrkkipyykissä tai padassa keittämällä. Vaaleat, samanlaiset värit helpottivat pyykkäämistä.

Vuoden 1962 pakkauksen mukana oli pyyhe ja lakana äidille. Niiden avulla kannustettiin parempaan synnytyshygieniaan.

Äitiyspakkaus 1969:

Kuva: Helsingin yliopistomuseo

Vuonna 1968 pakkauksiin ilmestyi makuupussi, joka korvasi aiemmin mukana olleen täkin. Muutos liittyi suositukseen, jossa vanhempia kehotettiin nukuttamaan vauvansa ulkona vaunuissa.

— Makuupussi on ollut äitiyspakkauksen suosikki kautta aikain. Sen vanhemmat saattavat säästää ja ottaa muuhun käyttöön, kuten legojen säilytyspussiksi, kertoo Vuorikoski.

Äitiyspakkaus 1977:

Äitiyspakkaus 1977
Kuva: Helsingin yliopistomuseo

1970-luvulle tultaessa pesukoneet yleistyivät vähitellen, ja hyvin värit säilyttävä joustofrotee tuli markkinoille. Takaapuettava nuttu jäi unholaan, sillä uudet vaateratkaisut — potkupuku ja kietaisupaidat — tekivät vauvan pukemisesta entistä helpompaa.

Myös kondomit tulivat äitiyspakkauksiin 1970-luvulla, mikä oli tärkeä yhteiskunnallinen kannanotto.

— Ehkäisyvälineiden avulla koitettiin kiinnittää huomiota myös äidin hyvinvointiin ja varmistaa, ettei hän tulisi heti uudelleen raskaaksi, Vuorikoski sanoo.

Äitiyspakkaus 1981:

Äitiyspakkaus 1981
Kuva: Helsingin yliopistomuseo

1981 äitiyspakkaus sai ensimmäisen talvihaalarinsa. Vielä vuosikymmenen alussa trendikäs punaruskea oli selkeästi äitiyspakkauksen pääväri, mutta jo vuoden 1983 pakkauksen värimaailma oli sinisävyinen ja huomattavasti vaaleampi.

Äitiyspakkaus 1990:

Äitiyspakkaus 1990.
Kuva: Helsingin yliopistomuseo

Jos kasarin juttu oli ollut frotee, niin ysärille mentäessä vannottiin collegen nimeen! Sukat olivat tulleet äitiyspakkaukseen 1982, ja vuonna 1991 mukaan tulivat lapaset. Nyt uudelle perheenjäsenelle voitiin lukea myös kuvakirjaa, jossa oli usein mukana loruja.

Äitiyspakkaus 1994:

Kuva: Kela

Bodyt saapuvat! Vuoden 1994 äiityspakkaus sisälsi ensimmäistä kertaa bodyja. Puoli- ja etenkin kokopotkarit alkoivat vähentyä.

Vuonna 1997:

Äityspakkaus vuonna 1997. Kuva: Kela

Karhuja kaikkialla! Äitiyspakkaus alkoi vähitellen neutralisoitua värimaailmaltaan, ja tekstiileissä näkyi vaaleankeltaista, turkoosia ja nallekuosia. Lisäksi talvihaalari muuttui kokonaan housumaiseksi.

Vuonna 2005:

äitiyspakkaus 2005
Äityspakkaus vuonna 2005. Kuva: Kela

Tutti hävisi äitiyspakkauksista vuonna 2000, ja tuttipullo oli mukana viimeisen kerran vuonna 2005. Muutoksilla rohkaistiin äitejä rintaruokintaan ja ihokontaktiin vauvan kanssa.

Vuonna 2017:

äitiyspakkaus 2017
Äityspakkaus vuonna 2017. Kuva: Kela

Vuonna 2017  äitiyspakkaukseen tuli uutuutena paljon toivottu unipussi. Siinä nukkuva vauva ei voi potkia jaloiltaan peittoa pois, mikä estää varpaita paleltumasta. Äitiyspaketissa ollut purulelu vaihtui pehmoleluun vuonna 2016.

Vuonna 2020:

äitiyspakkaus 2020
Äityspakkaus vuonna 2020. Kuva: Kela

Vuonna 2020 vanhemmat pääsivät ensimmäisen kerran äitiyspakkauksen historiassa vaikuttamaan paketin sisältöön äänestyksssä: pakkauksen tummansinisen ulkohaalarin kuosi on vanhempien valitsema. Voittaja valikoitui selvällä äänten enemmistöllä.

Vuonna 2023:

Vuonna 2023 inflaatio iski myös äitiyspakkaukseen: äitiyspakkaus 2023 sisältää yhteensä 38 erilaista tuotetta. Tuotteita on viisi vähemmän kuin vuonna 2022 ja 12 vähemmän kuin vuonna 2021. Positiivista kuitenkin on, että tuotteiden vastuullisuus, laatu ja pitkäikäisyys ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina.

Lue myös: Hanki nämä tavarat vauvalle ennen synnytystä

Lähteet: Äitiysavustuksen historia, Baby in the Box – äitiyspakkauksen laaja historia

Artikkeli päivitetty 8.5.2023. Lisätty tieto vuoden 2023 äitiyspakkauksen sisällöstä.
Artikkeli päivitetty 14.10.2020. Lisätty tieto vuoden 2020 äitiyspakkauksen sisällöstä.

Lue myös

Kommentit (1)

Äitiyspakkaus 1977 oli meillä oikein hyvä ja samannäköinen, kuin kuvassa. Eroa oli ainoastaan makuupussin kuosissa, meillä oli ruskealla pohjalla nalleja. Se palveli lopulta vaaria traktorinpenkin pehmusteena. Vaatteet kuluivat loppuun seuraavilla sisaruksilla!

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X