Vaatteet ja varusteet 20.04.2016 Päivitetty 07.05.2024

Äitiyspakkaus valloittaa maailmaa – Tällainen on äitiyspakkauksen intialainen tai afrikkalainen versio!

Suomalainen äitiyspakkaus on parissa vuodessa saanut valtavaa huomiota ympäri maailmaa. Pakkauksia muokataan nyt eri maiden tarpeisiin, ja kolme suomalaisisää keksi jopa kaupallistaa äitiyspakkauksen. Katso kuvat, millaiseksi pakkaus on muuntunut eri maissa!

Teksti
Otso Karhu
Kuvat
Valmistajat

Suomalainen äitiyspakkaus nousi suuren maailman tietoisuuteen, kun BBC kirjoitti aiheesta artikkelin vuonna 2013. Artikkeli keräsi yli kymmenen miljoonaa lukijaa, ja on nyt BBC:n luetuin artikkeli.

Samalla alkoivat erilaiset hankkeet äitiyspakkauksen viemiseksi muualle maailmaan. Suomen todella alhainen lapsikuolleisuus teki äitiyspakkaukseta kiinnostavan myös valtiollisella tasolla.

Nyt äitiyspakkausprojekteja löytyy lähes joka mantereelta. Pienillä muutoksilla pakkaukset on saatu vastaamaan kunkin maan tarpeisiin.

Lue myös: Tässä on vuoden 2016 äitiyspakkaus: katso vaatteet vauvan päällä
Keskustele: Äitiyspakkaus vai ei?

Äitiyspakkaus hyttysverkolla tai kylpyammeeksi

Intiassa maan korkea lapsikuolleisuus johtuu suurelta osin köyhyydestä, hygienian puutteesta ja malariakärpästen levittämistä taudeista. Tämän vuoksi maan ensimmäinen äitiyspakkaus, The Barakat Bundle, sisältää moskiittoverkon ja hygieniaa parantavia desinfiointipyyhkeitä. Pakkaus on jo jaossa muutamassa sairaalassa.

babybox-barakatbundle
The Barakat Bundle

Etelä-Afrikassa äitiyspakkaus on tehty muovista. Kun suomalaisversion laatikko toimii vauvan ensimmäisenä sänkynä, Etelä-Afrikan Thula Baba box sopii myös vauvan kylvettämiseen.

Samalla pakkaus pyrkii rohkaisemaan äitejä käymään useammin neuvolassa raskauden aikana. Tällä voitaisiin ehkäistä HIV-positiivisten äitien menehtymistä synnytykseen.

– Mielestämme suomalainen äitiyspakkaus on loistava esimerkki käyttötavarasta, joka voi muuttaa koko kansakunnan. Toivottavasti tuotteellamme olisi sama vaikutus, toinen Thula Baba Boxin perustajista, Ernst Hertzog kertoi BBC:lle.

babybox-thulabababox
Thula Baba Box

Äitiyspakkaukselle on tarvetta myös rikkaissa maissa

Kanadan Albertassa sairaala aloitti tammikuussa 2016 äitiyspakkausten jaon kaikille uusille äideille. Alun perin äitiyspakkauksen oli tarkoitus auttaa erityisesti vähätuloisia perheitä, mutta kaupungin korkea tuloaste toi esiin uuden ongelman.

Vaikka perheillä on rahaa ostaa tuotteet muutenkin, isät tekevät pitkiä työpäiviä ja äidit jäävät usein yksin vauvan kanssa kotiin. Siksi Albertan äitiyspakkauksesta löytyy myös isille tarkoitettu kirjanen, joka kannustaa heitä viettämään enemmän aikaa vauvojensa kanssa.

babybox-albertabox
Alberta Baby Box

Lontoossa vuonna 2015 perustettu Baby Box Company puolestaan jakaa Iso-Britanniassa äitiyspakkauksia yli kuudellesadalle tuoreelle äidille.

– Saatamme pitää itsestäänselvyytenä, että kaikilla olisi varaa näihin tarvikkeisiin. Näin ei kuitenkaan aina ole. Äitiyspakkaukset voivat myös lisätä äidin ja vauvan yhteistä aikaa, sillä helposti kannettava boksi tekee jatkuvan yhdessäolon helpommaksi, kertoi projektin johtaja Karen Joash BBC:lle.

babybox-babyboxco
Classic Baby Box, Baby box co.

Isoin projekti on käynnissä Teksasissa, Yhdysvalloissa, missä lapsikuolleisuus on maan suurimpia. Seuraavan kahden vuoden aikana Fort Worthin kaupunginsairaalassa on tarkoitus jakaa yli 36 000 äitiyspakkausta uusille äideille.

Erilaisia äitiyspakkausprojekteja on käynnissä myös Japanissa, Latinalaisessa Amerikassa ja muualla Aasiassa.

Lue myös: Kestovaipat vs kertakäyttövaipat: hyvät ja huonot puolet
Keskustele: Toinen lapsi tulossa: kannattaako ottaa äitiyspakkaus?

Kolmen suomalaisisän yritys myy äitiyspakkauksia ympäri maailmaa

Myös yrittäjät ovat kiinnostuneita äitiyspakkauksen maailmanvalloituksesta. Suomalainen Finnish Baby Box sai alkunsa vuonna 2014, kun kolme isää aloitti pakkausten valmistuksen. Pakkauksia voi tilata ympäri maailmaa. Hintaa paketilla on noin 300 euroa.

– Olemme toimittaneet pakkauksiamme kaikille asutuille mantereille lähes 70 maahan. Pakkauksia on lähetetty myös moniin eksoottisiin paikkoihin, kuten esimerkiksi Havaijille, Alaskaan, Keniaan, Kazakstaniin, Peruun ja Saudi-Arabiaan, Heikki Tiittanen, yhtiön toimitusjohtaja ja yksi perustajista kertoo.

Alku on ollut yrityksellä lupaava. Mitään tiettyjä suosikkituotteita ei asiakkailla vielä ole, mutta tavaroiden laatu on kerännyt paljon kiitosta.

– Erityisesti asiakkaamme maailmalla ovat olleet positiivisesti yllättyneitä suomalaisten lastenvaatteiden laadusta. Tätä ei aina itse osaa arjessa arvostaa, mutta suomalaiset lastenvaatteet ovat tosiaan erittäin laadukkaita, Tiittanen sanoo.

– Pääasiassa saamme positiivista palautetta kokonaisuudesta, laadusta ja helppoudesta. Yksittäisistä tuotteista ehkä eniten kiitosta olemme saaneet kynsisaksista ja pukluräteistä.

Vaikka Kelan jakama pakkaus muistuttaa Finnish Baby Boxin pakettia, on niissä pieniä eroja. Ehkä merkittävin ero on ulkovaatteiden kokojen valinta vauvan syntymäajan perusteella.

– Pakkauksissamme ulkovaatteiden koot valitaan siten, että ne ovat juuri sopivia vauvalle ensimmäisenä talvena. Myös muu sisältö on alkanut muokkautua asiakaspalautteen perusteella.

Lue myös: Vauvan tarvikkeet: nämä tavarat vauva tarvitsee

fINNISH BABY BOX kAKSPLUS
Finnish Baby Boxin loivat kolme isää: Anssi, Heikki ja Anton.

Kelan äitiyspakkaus inspiraationa

Kolme isää päätyivät perustumaan yityksensä omien kokemustensa kautta. Kotiin kuljetettu, ammattilaisten räätälöimä paketti teki vaikutuksen kolmikkoon.

– Olimme kaikki todella vaikuttuneita äitiyspakkauksen sisällöstä ja erityisesti siitä, että saimme ammattilaisten valitseman kokoelman laadukkaita tuotteita kotiin toimitettuna. Tätä palveluideaa me halusimme lähteä kaupallistamaan.

Tiittanen toivoo, että heidän työllään on ollut merkitystä äitiyspakkauksen leviämisessä.

– Lapsikeskeisyys on useissa maissa vahvasti nouseva trendi ja monien katseet suuntautuvat Suomeen, kun täällä asiat ovat suhteellisesti erittäin hyvin. Äitiyspakkaus on sopivan erikoinen ilmentymä siitä, miten lapsiperheitä autetaan Suomessa.

FINNISHBABYBOXKUVA4
Finnish Baby Box valmistaa äitiyspakkauksesta sekä perinteistä versiota että Muumi-versiota.

Keskustele: Mitä mieltä Finnish Baby Boxista

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X