Vaatteet ja varusteet 29.04.2016 Päivitetty 21.11.2022

Parhaat sovellukset lapsille – 14 opettavaista ja viihdyttävää appsia

Lapsille on tarjolla monia applikaatioita, joiden avulla voi opiskella päättelyä, kieliä tai taiteita – tai ihan vaan viihtyä. Kokosimme 14 erilaista lapsille sopivaa appsia.

Teksti
Toimitus
Kuvat
123RF ja valmistajat

Lolan matikkajuna

TOKA

Lola-panda seikkailee junalla maalaismaisemissa. Päästäkseen eteenpäin pelaajan on ratkottava matemaattisia tehtäviä. Aloitustaso on ilmainen. Seuraavan hankkiminen kannattaa, jos numerot ja junailu kiinnostavat lasta vähääkään .

Lolan Matikkajuna ilmaisina koekäyttöversioina iPadille, iPhonelle, Macille ja Androidille. Laajempi taso maksaa 2,69 e.

Lue myös: Näin opetat kiukkuavalle lapselle itsehillintää – 10 vinkkiä

Kapun metsä

3

Kapun metsä on kotimainen peli – kehittäjät tosin itse puhuvat mieluummin digitaalisesta lelusta. Siinä saa hoitaa metsäneläimiä: syöttää sammakkoa, hakata tikan kanssa puuta ja poimia marjoja. Peli sopii alle neljävuotiaille. Erikoisuutena ominaisuus, jolla aikuinen voi rajoittaa etukäteen lapsen peliajan.

1,79 e, iPadille, iPhonelle ja Androidille.

Lue myös: Älä jätä vauvaa tv:n ääreen liian pitkäksi aikaa

Donut

4

Donut-leivontapelissä pienikin lapsi oppii vaivaamaan taikinan, muotoilemaan donitseja ja paistamaan niitä. Valmiit donitsit voi koristella sokerikuorrutteella, nonparelleillä ja pähkinöillä. Eikä herkuttelu tuota vatsakipua tai reikiä hampaisiin.

Applen ja Anroid-laitteet. Peli on ilmainen, koristevalikoima laajenee hintaan 5,99 e.

Lue myös: Milloin kannattaa lykätä tai aikaistaa koulun aloitusta?

Minä itse osaan värit

10

Minä itse osaan värit on Oppi&ilon uusi mobiilipeli, joka toimii kivasti myös tabletilla. Tehtäväkortit on nopeasti läpikäyty, mutta haasteita jää pienellä seuraaviin kertoihin. Värikkäät kuvat, veikeä pupu ja pirteä äänimaisema saavat naperon innostumaan: ”Äiti, pelataan peliä!” Tämä saattaa estää kiukunpuuskan.

Apple-laitteisiin, hinta App Storessa 1,99 e.

Lue myös: Onko lapsellasi adhd? Näistä merkeistä tunnistat sen

Monument Valley

8

Mahdotonkin on mahdollista ja aina voi löytää reitin, jota ei osannut kuvitellakaan. Monument Valley -pelissä on ideana kuljettaa Ida-tyttö läpi tasojen ja optisten harhojen. Pelaajan on mietittävä, miten kuvaa voi muuttaa. Visuaalisuudesta vastaa taiteilija Ken Wong.

Apple- ja Android-laitteet, www.monumentvalleygame.com

Lue myös: Lapsi tarvitsee liikuntaa 2 tuntia päivässä

Villivihannekset

13

Suomen Luonto -lehti on kehittänyt sovelluksen, jossa on tietoa villivihanneksista. Kasveista on kuvat, tunnistus- ja käyttöohjeet. Mukana on myös reseptejä. Siispä korit kätösiin ja luontoretkelle! Palvelun tuotolla suojellaan luontoa.

Windows-, iOS- ja Android-puhelimet, 2,99 e.

Lue myös: Ruoanlaitto lapsen kanssa – näin kasvatat apukokin

Pluto Learns Piano

EKA

Tässäpä mahtava tapa tutustuttaa lasta soittamiseen! Pluto Learns Piano on palkittu opettavainen peli, jossa lapsi ohjaa pingviiniä nuotistolla tai soittaa virtuaalisen pianon koskettimia. Seikkailu jatkuu lastenlauluista Joutsenlampeen ja Bachiin.

Peli on ilmainen ja saatavilla iPadille ja iPhonelle. Suositus 4+.

Lue myös: Näin valitset lapselle ensikengät

Beanie

6

Beanie-karhu esittelee soittimet viulusta oboeen, ja samalla kuullaan otteita klassisesta musiikista. Levy-yhtiö Naxos on tehnyt sovelluksen suomenkielisen version.

Applen laitteet. Beaniesta on sekä ilmainen että maksullinen versio, jonka hinta on 1,79 e.

Lue myös: Lasten tavaroiden kemikaalit syynissä

Nuottiniitty

14

Nuottiniitty on pikkulapsillekin sopiva ilmainen sovellus, jossa voi maalata musiikkia. Siementä väritetään omilla lempiväreillä tai sateenkaarivärillä, se kastellaan – ja siitä kasvaa värien mukaan soiva kukkaorkesteri. Pikku Kakkosen nettituotantoa oleva sovellus on turvallinen ja mainosvapaa.

iOs- ja Android-puhelimet, ilmainen.

Lue myös: Opeta nämä kolme liikuntataitoa lapselle

Hypnoosilla hyvinvointia

11

Hypnotisoija Sami Minkkisen samettinen ääni ja kehossa väreilevä äänimaisema rentouttavat lempeästi. Aikuinen testaaja nukahtaa kuulokkeet korvilla helposti, ja usein Sami rauhoittaa myös lastenhuoneen. Hypnoosilla hyvinvointia -sovellus maksaa euron. Äänite on myös Youtubessa.

Windows- ja Android-laitteet, www.valmennusklubi.fi

Lue myös: 10 keinoa: näin saat lapsen nukkumaan

Tinybob

15

Tämä peli on aikuisellekin mielenkiintoinen! Ihmiskehoa voi tutkia osio kerrallaan, ja kaikki toimii: sydän lyö, keuhkot hengittävät ja iho tuntee. Pelissä ei ole sääntöjä tai tasoja, vaan uteliaisuus palkitaan. Tinybobin sovelluksesta saa suomenkielisen, ja sen suositusikäraja on neljä vuotta.

iOs-puhelimiin, hinta 3,99 e.

Lue myös: 18 keinoa saada lapsi syömään

Photo Booth

12

Koko perheen käytössä olevasta Applen iPadista löytyi ilmainen sovellus Photo Booth, jota lapset rakastavat. Sillä saa nimittäin otettua kaikkein hassuimmat kuvat: voi venyttää, pullistaa, litistää tai kiertää mielin määrin. Sovelluksessa on myös röntgen-, lämpökamera-, valotunneli- ja kaleidoskooppiefektit.

Applen iPadin ilmaisohjelma Photo Booth.

Lue myös: Muista nämä asiat kun valitset lapselle rattaita

Coloring Book

16

Kivaa, ei-kilpailullista puuhaa pienelle: piirrä pisteitä pitkin vene, auto, helikopteri ynnä muuta ja väritä ne. Vastaavia värityskirjoja on useita niin Android- kuin iOs-järjestelmillekin. Aikuisen kannattaa itse testata sovellus ennen kuin antaa sen lapsen harjoiteltavaksi.

Coloring Book, iOs, ilmainen.

Lue myös: Näin teet itse pahvihellan lapselle

SF Kids Play

18

Elokuvayhtiö Svensk Filmindustri avasi oman palvelun lapsille. SF Kids Play sisältää lasten suosikkisarjoja Palomies Samista Pipsa Possuun. Ohjelmia voi seurata puhelimella, tietokoneella tai tabletilla. Kaikki sisältö on katsottavissa offline-tilassa, mistä on hyötyä esimerkiksi matkoilla.

Hinta: 6,90 e/kk, sfkids.fi

Lue myös: Mitä tehdä, jos lapsi ei puhu? 6 kysymystä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X