Saitko vuoden 2021 äitiyspakkauksen? Unilelu voi olla vaarallinen – tarkista tuote välittömästi

Kela kehottaa asiakkaita tarkistamaan äitiyspakkaukseen 2021 kuuluvan unilelun. Näin toimit, jos tuote on virheellistä erää.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Kela / Veikko Somerpuro

Osassa vuoden 2021 äitiyspakkauksia on virheellinen Laiskiainen-unilelu, joka on lapselle turvallisuusriski.

Kela tiedottaa, että valmistusvirhe koskee vain yhtä tuote-erää. Toisin sanoen kaikki äitiyspakkauksien mukana jaetut laiskiaislelut eivät ole vaarallisia.

Varotoimenpiteenä Kela kuitenkin kehottaa, että vuoden 2021 äitiyspakkauksen saaneet asiakkaat tarkistaisivat tuotteen kunnon.

Huomaathan, että vuoden 2021 äitiyspakkauksia on jaettu myös vuoden 2022 alkupuolella.

Lue myös: Pienen pieni delfiini turpoaa jättimöykyksi, myös vatsassa – Tukesin ylitarkastaja listaa 5 vaarallisinta lelua

Näin tarkistat, piileekö laiskiaisessa vaara

Yksittäisten unilelujen saumoihin voi muodostua tuotteen normaalissa käytössä aukko, josta lapsi voi päästä käsiksi tuotteen sisällä olevaan vanuun, Kela tiedottaa.

Virheellisen tuote-erän tunnus on 56798/09-2020. Tieto tuote-erästä on sivusauman hoitolapussa.

Mikäli lelu ei ole kyseistä tuote-erää etkä havaitse siinä puutteita, äitiyspakkauksen jakelijaan ei ole tarpeellista ottaa yhteyttä.

 

laisikiainen unilelu

Laiskiainen-unilelu näyttää tältä.

Jos unilelu on virheellinen, ota yhteyttä Kelan äitiyspakkauksen jakelijaan eli Suomen kirjastopalvelu Oy:hyn. Yhteyden saat sähköpostitse  asiakaspalvelu@kirjastopalvelu.fi tai puhelimitse 09 584 0440.

Virheellinen tuote on poistettava heti käytöstä. Yhteydenotolla saat uuden, korvaavan tuotteen laiskiaisen tilalle. Vain virheelliset tuotteet korvataan uusiin, Kela huomauttaa.

Laiskiaisen on valmistanut Tactic Games Oy. Unilelu vedetään Turvallisuus- ja kemikaaliviraston päätöksellä kokonaan pois myynnistä ja muusta jakelusta.

Lue myös: Uusi UFI-koodi suojaa etenkin pikkulapsia – täsmentää ja nopeuttaa hoitoa myrkytystilanteissa

Turvallisuus on ykköskriteeri – miten tällaista pääsi tapahtumaan?

Äitiyspakkauksen tuotteiden valinnassa turvallisuus lukeutuu ykköskriteereihin. Miten lelun turvallisuusriski jäi siis huomaamatta?

Syy piilee Kelan mukaan siinä, että valmistusvirhe koskee vain osaa leluista.

–Valitettavasti yksittäisissä tuotteissa on ollut valmistusvirhe, jota ei ole voitu huomata pistokokeissa tai pakattaessa tuotteita asiakkaille. Tuotteesta on vaadittu tavanomaiset testiraportit, ja näissä testeissä tätä virhettä ei ole havaittu, kertoo perhe-etuuksien suunnittelija Veera Petäjä Kelan tiedotteessa.

Yritykset, jotka toimittavat äitiyspakkaukseen tuotteita, tekevät Kelan kanssa kirjallisen sopimuksen tuoteturvallisuudesta.

– Seuraamme viranomaisten kanssa hyvin tarkasti tuotteille asetettuja asetuksia ja vaadimme leluista jo tarjousvaiheessa testiraportit, sillä tällaisen tuotteen kohdalla turvallisuus on erityisen tärkeää, Petäjä sanoo.

Mikäli äitiyspakkauksen tuotteisiin liittyen on jotain kysyttävää, Kela pyytää soittamaan lapsiperheiden palvelunumeroon.

Lue myös: Äitiyspakkaus 2022 julkistettiin – katso kuvat pakkauksen sisällöstä! Yleisö sai tänä vuonna äänestää kaksi eri kuosia

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X