Turvallisuus- ja kemikaalivirasto varoittaa unipesästä, jossa on pitkät nyörit ja ilmiselvä kuristumisvaara – ei voi poistaa markkinoilta

Kaikkea muuta kuin turvallinen unipesä löytyi kansainvälisestä nettikaupasta. Myös toisessa unipesässä on hengenvaara sekä unipusseissa ja sivusängyissä havaittu puutteita.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock, Tukes

Vauvan unipesät ovat olleet aiemminkin valokeilassa niihin liittyvien turvallisuuteen liittyvien puutteiden vuoksi. Nyt Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) haluaa varoittaa erityisesti yhdestä unipesästä, joka aiheuttaa kuristumisvaaraa.

Tukesin mukaan Ebayssa myynnissä olleessa Crown Blue -mallisessa unipesässä havaittiin puutteita, joiden takia tuote ei ole turvallinen. Kyseisellä unipesällä ei ole brändiä, vaan se on löytynyt verkkokaupasta baby nest -tuotenimellä.

Vaarallinen unipesä: kaksi esimerkkiä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston kuva.

Vasemmalla Ebayn Crown Blue -mallinen unipesä, ja Hobby Hallin Sensillo-unipesä oikealla. Kuvat: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Myös Hobby Hallin verkkokaupassa myynnissä ollut Sensillo-merkin Turkoosi siili -unipesä on todettu vaaralliseksi. Tukesin testien mukaan puutteita oli etenkin sen varmistamisessa, ettei unipesän irtonaiseen täytevanuun pääse käsiksi. Koska vetoketjussa ei ollut lukitusmekanismia, on vaarana, että lapsen hengitysteihin joutuessa vanu voi aiheuttaa infektion tai jopa tukehtumisen.

Kyseinen unipesä on puutteiden havaitsemisen jälkeen poistettu myynnistä.

Vaarallinen unipesä voi olla edelleen markkinoilla

Tukesin mukaan Ebayssa myynnissä olleen unipesän vaara liittyy etenkin sen pitkiin kiristysnyöreihin, sillä pitkät narut voivat aiheuttaa kuristumisvaaraa. Vauva voi myös kietoutua vapaana roikkuviin nauhoihin.

Tämän lisäksi unipesän mukana ei toimitettu ohjeita sen oikeanlaisesta käytöstä.

Koska kyseinen unipesä on ollut myynnissä kansainvälisessä verkkokaupassa, ei Tukesilla kuitenkaan ole toimivaltaa määrätä toimenpiteitä normaaliin tapaan – tuotetta ei esimerkiksi voida määrätä poistettavaksi markkinoilta.

Kansainvälisistä verkkokaupoista vauvantarvikkeita tilatessa vanhemman onkin oltava erityisen tarkkana siitä, että tuote on vauvalle varmasti turvallinen.

Lue myös: Katso kuva: Pienen pieni delfiini turpoaa jättimöykyksi, myös vatsassa – Tukesin ylitarkastaja listaa 5 vaarallisinta lelua

Vauvojen unipesille ei ole olemassa omaa eurooppalaista turvallisuusstandardia, mutta vakavaa vaaraa aiheuttavat puutteet liittyvät usein liian pitkiin naruihin tai pieniin osiin, joihin voi tukehtua.

Tukes onkin aikaisemmin suositellut, ettei vauvojen sängyissä käytettäisi mitään ylimääräisiä tuotteita, joiden käyttö ei ole välttämätöntä.

60 lasten nukkumistuotetta testissä – lähes kaikissa turvallisuuteen liittyvä puute

Pienten vauvojen nukkumiseen tarkoitetut tuotteet sisältävät valitettavan usein jonkinlaisia puutteita, selvisi EU-viranomaisten yhteisestä valvontaprojektista.

Testattavana oli yhteensä 60 eri tuotetta, jotka olivat sivusänkyjä, unipesiä sekä unipusseja. Ainoastaan parissa tuotteessa ei havaittu mitään puutteita.

Tukes on koonnut Facebook-sivuilleen kuvallisen tiedotteen nukkumistarvikkeisiin liittyvistä vaaroista.

Käytä turvallisesti- Lue käyttö- ja kokoamisohjeet huolella- Varmista, ettei tuotteessa ole pitkiä naruja, joihin…

Posted by Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on Tuesday, July 6, 2021

Tiedotteessa muistutetaan, että vauvantarvikkeiden kokoamis- ja käyttöohjeet tulee aina lukea huolella, eikä lasta saa jättää esimerkiksi unipesään valvomatta. Unipussin on puolestaan oltava vauvalle sopivan kokoinen, jotta vauva ei pääse valumaan pussin sisälle.

Vanhemman on myös syytä varmistaa, ettei missään tuotteessa ole pitkiä, kuristumis- tai kietoutumisvaaraa aiheuttavia naruja.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X