Vapaa-aika 27.05.2016 Päivitetty 22.08.2023

9 säästövinkkiä perhelomalle – näin säästät jopa tuhansia euroja

Perheen kanssa lomaileva säästää pitkän pennin valitsemalla matkakohteen oikein. Kaikkia aterioita ei kannata syödä ravintoloissa, ja oman kotinsa voi vuokrata loman ajaksi Airbnb:n kautta. Lue, miten säästätte lomailussa tuntuvia summia.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF

1. Tee matkatoimiston kanssa säästösopimus

Isot matkatoimistot tarjoavat mahdollisuutta säästää matkan hinta erissä. Matka varataan yleensä 6–12 kuukautta etukäteen. Lomatilille siirretään kuukausittain rahaa, kunnes matkan hinta on koossa.

Loppusummasta voi saada alennuksen, jos sen säästää tavoiteajassa. Mitä kalliimpi matka, sitä tuntuvampi parinkin prosentin alennus on.

Keskustele: Uskaltaisinko ottaa lainaa ulkomaanmatkaan?

2. Valitse kohde ja matkustusaika huolella

Mitä tiukempi budjetti on, sitä tärkeämpää on valita kohde oikein. Matkan hinta voi vaihdella rajusti myös sesonkien ja kohdemaan taloustilanteen mukaan. Kesä on yleensä kallein aika matkustaa, tammikuu halvin. Matkatoimistot ja lentoyhtiöt rahastavat myös koulujen loma-ajoilla.

Edullisia Euroopan rantakohteita ovat esimerkiksi Portugali, Espanja ja Bulgaria. Italia, Malta, Turkki ja Kreikka ovat kalliimpia. Kaukokohteista kannattaa suunnata Sri Lankaan, Thaimaahan tai Meksikoon. Australia, Uusi-Seelanti ja Hong Kong taas verottavat kukkaroa.

Lue myös: Lapsiperheen talvilomakohteet ulkomailla top 6

3. Huomioi maan hintataso

Kaukokohde voi tulla Eurooppaa halvemmaksi, vaikka lennot olisivat kalliimmat. Monissa Aasian maissa ruoka, liikkuminen ja shoppailu on huomattavasti edullisempaa. Mitä kauemmin lomailette, sitä tärkeämpää on laskea, miten paljon kohteessa elämiseen kuluu rahaa.

Keskustele: Onko mahdoton ajatus saada perheen etelänloma 1000 eurolla?

4. Vertaile omatoimimatkan ja pakettien hintaa

Omatoimimatkailu on usein halvempaa kuin pakettimatkan ostaminen. Älä kuitenkaan tuijota vain lentojen ja majoituksen hintaa, vaan mieti kokonaisuutta. Matkatoimiston paketti voi tulla halvemmaksi, jos se sisältää aterioita, bussikuljetuksia, retkiä ja ohjelmaa, joista maksaisitte myös omatoimimatkalla.

Lue myös: Koe halvempi tee-se-itse-matka Galapagossaarille

5. Kokatkaa majapaikassa

Vaikka all inclusive -hotelleja parjataan persoonattomiksi, hintaan kuuluvat ateriat voivat säästää perhelomalla satoja euroja.

Toinen hyvä vaihtoehto on huoneistohotelli, jossa on oma keittiö. Jo pelkän aamiaisen kokkaaminen majapaikassa säästää pitkän pennin. Tehkää paikalliseen markettiin tai toriin tutustumisesta ohjelmanumero, ja testatkaa hauskoja ja outoja herkkuja.

Lue myös: Lasten kanssa Pariisissa: Näin kaupunkiloma onnistuu vauvan ja uhmaikäisen kanssa

6. Säästä ja ansaitse Airbnb:llä

Yksityishenkilöt voivat vuokrata asuntojaan kansainvälisen Airbnb-järjestelmän kautta. Palvelusta voi löytää suuria huoneistoja ja kokonaisia taloja kohtuuhintaan. Paikallisessa kodissa asuminen on unohtumaton elämys, ja säästätte rahaa, koska voitte laittaa asunnossa ruokaa.

Voitte myös vuokrata oman kotinne Airbnb:n kautta loman ajaksi. Vuokratulot voivat nollata oman matkanne majoituskulut, ja voitte päästä jopa voitolle.

Lue myös: Hanki halpa majoitus – Näin Airbnb toimii

7. Vertaile auton ja julkisen liikenteen hintoja

Kotimaassa matkailevan kannattaa vertailla oman auton ja julkisen liikenteen hintoja. Hyvissä ajoin ostetut juna- tai bussiliput voivat tulla halvemmaksi kuin bensakulut. Jos yövytte matkakohteessa, auton pysäköinti voi maksaa yllättävän paljon.

Julkinen liikenne on kätevä vaihtoehto, jos matkustatte vain paikasta a paikkaan b. Jos taas aiotte liikkua paljon määränpäässä, oma auto voi olla edullisempi kuin useat taksi- tai bussimatkat.

8. Ottakaa kotimaanreissuille omat eväät

Ulkona syöminen on Suomessa kallista. Kotimaanmatkoille kannattaa ottaa eväät, sillä huoltoasemilla kahvittelu ja ravintolalounaat voivat tuplata reissun hinnan. Perhekohteissa on usein pantillisia kärryjä, joissa on kätevää kuljettaa paitsi lapsia, myös kylmälaukkua.

Lue myös: Mitä mukaan matkalle lasten kanssa? Muista pakata ainakin nämä

9. Noudata lomalla päiväbudjettia

On inhottavaa havahtua rahojen loppumiseen kesken loman. Selvitä paikallinen hintataso etukäteen ja päätä, kuinka paljon lomalla saa kulua rahaa. Jaa summa lomapäiville ja yrittäkää pysyä päiväbudjetissa. Raha ei sula käsistänne, kun koko perhe tietää, kuinka paljon eläminen saa maksaa.

Keskustele: Miten paljon nelihenkinen perhe tarvitsee rahaa viikon Teneriffan-reissulle?

Lähteet: Kidspot, My Family Club, Rantapallo, Sky Skanner

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X