Vapaa-aika 27.06.2021 Päivitetty 18.08.2023

Testissä Ahvenanmaa perheille x 8 – rotta oppaana ja kiipeilyä merirosvolaivoissa

Kesäinen Ahvenanmaa osoittautui perheille unelmakohteeksi.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Anniina Rintala

Mitä pyörä- ja saaristoretkien luvattu Ahvenanmaa tarjoaa perheille? Toimittaja vieraili lapsineen 8 kohteessa, joista jokainen teki vaikutuksen.

Metsästys- ja kalastusmuseo

Kalakaupassa olisi voinut leikkiä pidempäänkin.

– Mikä kala tämä on, kolmevuotias kyselee miettiväisenä pidellessään pehmohaukea käsissään. Hän on juuri onkinut sen pikkuisella vavalla, jonka päässä on magneetti.

Eckerössä sijaitseva metsästys- ja kalastusmuseo osoittautuu nimestään huolimatta sympaattiseksi paikaksi. Opas kertoo, että kalastusmajaa mukaileva rakennus on kallion päällä siten kuin ennen vanhaan oli tapana. Kalliota ei siis ole louhittu tai murskattu rakennelmaa varten.

Sisällä seisoo joukko täytettyjä eläimiä. Ne havainnollistavat, mitä eläimiä Ahvenanmaalla asustelee. Laaja kokoelma linnunmunia kiinnostaa aikuistakin museovierasta.

Parasta antia pienille vierailijoille on leikkihuone, jossa saa onkia pehmokaloja. Kalat on valmistettu oikeita luonnonkaloja mukaillen, joten niistä voi samalla harjoitella eväkkäiden tunnistamista.

Leikki jatkuu kalakaupan puolella, jossa kala vaihtaa omistajaa leikkirahaa vastaan – kunhan se on ensin punnittu vaa’alla.

Fiskeläge 37, 22270 Eckerö

Ahvenanmaa perheille: Riistasafari

Saksanhirviä safaribussin vierellä.

Aivan museon vierestä lähtee safarijuna. Luvassa on saksanhirviä, strutseja, villisikoja ja laamoja, jotka elelevät aidatuilla metsäalueilla.

Opas kehottaa pitämään kädet vaunun sisäpuolella, ja junasta saa laskeutua vain hänen luvallaan. Sitten matkaan!

Ensimmäisenä pysähdymme keskelle metsikköä. Opas alkaa huudella jodlaavalla äänellä. Pian puiden seasta rynnistää lauma saksanhirviä ruuan toivossa. Ne ovat sirompia kuin tyypilliset Suomen luonnossa asuvat hirvet.

Vaikka kyse ei sinänsä ole eksoottisesta eläimestä, ovat lapset ja aikuiset riemuissaan. Hirvet ruokailevat aivan kymmenien senttien päässä safarijunasta. Katselemme häkeltyneinä niiden laumakäyttäytymistä.

Villisiat karmivat monia matkaseurueessamme. Ne heiluttavat häntiään innoissaan kuin koirat ikään. Opas kertoo, että villisikojenkin mielenlaatua pystyy seuraamaan hännän asennosta.

Seuraavana edessä keekoilee kaksi strutsia aidan takana. Rohkeimmat lapset pääsevät syöttämään strutsille ruohoa.

Viimeisenä laskeudumme junasta metsän laamalauman luokse. Ne ovat herttaisia ja helposti lähestyttäviä. Laamat saattavat sylkeä toistensa päälle haisevia limapalloja, mutta ihmiseen niiden ei ainakaan pitäisi tähdätä.

2-vuotias lapsi syöttää laamalle kauraa kädestään. Aikuisenkin käteen laaman kauraa hamuava turpa kutittelee ihanasti – luota ei haluaisi lähteä pois.

Gamla Käringsundsvägen, 22270 Eckerö

Smart Park

Ahvenanmaa lasten kanssa – seikkailupuisto Smart Park tarjosi elämyksiä myös pienille lapsille.

Sähköautoilla pystyi hyvin ajamaan jo kolmevuotiaskin.

Huvipuiston ja leikkipuiston yhdistävä Smart Park Eckerössä nostaa odotukset korkealle. Puiston sisääntulo ei ensisilmäyksellä saa haukkomaan henkeä, mutta peremmällä vakuuttavat sähkötoimiset kaivinkoneet ja -veneet, suuret trampoliinit ja merirosvolinnoitus.

Puiston sisäänkäynniltä löytyy iso hiekkaleikkialue, jonka kruunaa valtavan suuri kippiauto. Sisäänkäynnin läheisyydessä on myös muutama tyypillinen eläinkaruselli.

Pienillä sähköautoilla 3-vuotiaskin pystyy hyvin ajamaan poljinta painamalla. Radan huoltoasemalla voi leikisti tankata.

Kiipeilyä puistossa voi harrastaa merirosvolaivoissa ja linnoituksessa, joka antaa haastetta isommillekin lapsille.

Sillä välin kun 9-vuotias sisko harjoittelee lammen sähköveneillä käännöksiä, 3-vuotias kaipaa lepohetkeä. Se vietetään lammas- ja vuohiaitauksen vieressä heinää syöttäen.

Isommille lapsille Smart Parkista löytyy sisätiloista laserareena, josta etenkin kouluikäiset ovat innoissaan.

Eckerövägen 388, 22270 Eckerö

Lue myös: Naantalin Muumimaailma uudistui – tällaisia ovat uudet kohteet

Käringsundin lomakylä

Polkuveneilyyn tarvittiin pidemmät koivet kuin kolmevuotiaalla.

Suomen läntisimmässä kunnassa Eckerössä sijaitsee soma lomakylä, josta löytyy monenmoista kesäpuuhaa. Rannasta näkee myös venevajoille, jossa on kuvattu Saariston lapset -elokuvaa.

Pienimpien kanssa ilahduttaa kuvankaunis saariston hiekkaranta, jossa sopii taputella kakku jos toinenkin. Majoitusalueen terassilta löytyy myös pieni lasten uima-allas, jos merivesi tuntuu vielä liian kylmältä.

Vuokrattavien polkuveneiden polkimille eivät 3-vuotiaan jalat yllä suureksi harmiksi, isompi sen sijaan viihtyy mainiosti kyydissä.

Isommille lapsille löytyy lisäksi poljettavia autoja, minigolf- ja frisbeegolfirata. Tekemistä leikki-ikäisille ei ole ruhtinaallisesti, mutta mato-ongintakin kauniissa miljöössä ilahduttaa sekä lasta että vanhempaa. Tämä on hyvä huilipaikka perheen Ahvenanmaan-reissulla.

Osassa majoitusmökeistä on pikkuruinen oma sauna.

Käringsundsvägen 194, 22270 Eckerö

Palokuntamuseo

Perheiden Ahvenanmaa näytti parhaat puolensa museoista.

Noin yhdentoista kilometrin päässä Eckeröstä sijaitsee Palokuntamuseo, jonka 20 vanhaa paloautoa odottaa leikkijöitä.

Lapset kirmaavat kiireen vilkkaa paloautojen kyytiin. Aikuista kiinnostaa historian havina, joka on käsin kosketeltavissa: seinillä roikkuu vanhoja paloasuja ja sammutusvälineitä.

Pihalla on mahdollisuus kokeilla niin sanottua kylän suihkutinta ja sitä, miten sammutustöitä ennen hoidettiin.

Pihapiirissä voi leikkiä hiekkalaatikolla ja keinuissa. Puiden katveessa on mukava eväspaikka.

Mörbyvägen 121, 22240 Hammarland

Bakarstugan

Pannukakkupalat katosivat nopeasti parempiin suihin.

Idyllinen puutalokorttelin kahvila on tarjonnut herkkuja jo vuodesta 1866. Maistamme koko perheellä Ahvenanmaan pannukakkua ja ihania limonadeja. Molempien vuoksi toivoisin, että tänne pääsisi useammin.

Bakarstugan on oiva kohde, jos haluaa nauttia herkkuhetkestä ulkona kuumanakin päivänä. Viihtyisältä ja rauhalliselta sisäpihalta löytyy varjoisia pöytäryhmiä.

Ekonomiegatan 2, 22100 Maarianhamina

Pommern-laiva

Ahvenanmaa lasten kanssa - Pommern-purjelaiva on nähtävä.

Leikittäisiinkö valtamerialuksen kapteenia tai laivakokkia?

Valtamerilaiva hämmästyttää koollaan. 1903 Skotlannissa rakennettu purjelaiva seilasi pääosin Australiaan. Sen jälkeen se päätyi ahvenanmaalaiselle laivanvarustajalle, minkä myötä siitä tehtiin museolaiva. Se on Ahvenanmaan hienoimpia nähtävyyksiä, joka saa niin aikuisten kuin lastenkin mielikuvituksen laukkaamaan.

Lapset eivät malttaisi odottaa museolta lainaksi korvakuulokkeita, joissa laivarotta opastaa kulkemaan laivassa kertoen jännittäviä tarinoita merimatkoilta. Pienimmille riittää tutkittavaa ilman opastustakin, mutta yli 5-vuotiaille laivahiiren tarinointi avaa kiinnostavasti elämää laivalla.

Laivassa saa tunnustella paikkoja, kokata leikkimuonaa keittiössä ja käännellä valtavaa ruoria. Aikuisille on tarjolla myös oma opastus, mutta kuten matkaoppaamme vinkkaa: ”Lastenversio on hauskempi.”

Västra hamn, 22100 Maarianhamina

Rantabaari koko perheelle

Ahvenanmaa lasten kanssa – kuvassa rantabaari aurinkotuoleineen.

Koko perheen rantabaarissa järjestetään ohjelmaa lapsille.

Kivenheiton päässä Maarianhaminan keskustasta pääsee nähtävyyksiä kiertävällä junalla Strandbarenille. Sympaattinen, tänä kesänä perustettu koko perheen rantabaari sijaitsee Nabbenin rannalla.

Täällä ei tarjoilla lainkaan alkoholia. Sen sijaan on holittomia vaihtoehtoja, vegaani- ja gluteenitonta ruokaa.

Joka kesäsunnuntai lapsille järjestetään omaa ohjelmaa.

Viihtyisät aurinkotuolit ovat ilmaisia, vaikka toki kahvilanpitäjä toivoo, että tuoli maksettaisiin virvokeostoksina.

Nabbenin uimaranta

Ahvenanmaa perheille – muista myös nämä:

Seikkailugolf

Merenrantaravintolan yhteydessä on minigolfrata, jonka rakennelmat kiinnostavat myös perheen pienimpiä. Syö vatsasi täyteen ja suuntaa sitten golfin pariin.

Ångbåtsbryggan 2, 22100 Maarianhamina

Merenkulkumuseo

Jos sadekelit yllättävät tai kaipaat sisätiloihin leikkimään, merenkulkumuseo on hyvä vaihtoehto Pommern-laivalle. Myös täällä lasten museo-oppaana toimii Pommernilta tuttu laivarotta.

Museossa riittää ihmeteltävää aikuisille ja lapsille, joille on paljon leikkipisteitä.

Hamngatan 2, 22100 Maarianhamina

Kasteholman linna ja Bomarsundin rauniot

Pienet seikkailijat pääsevät ihmettelemään rakennelmia, jotka vievät historiaan ennen Suomen itsenäistymistä ja Ahvenanmaan itsehallintoa.

Lue lisää: Päivä Muumimaailmassa – kesän 2021 uutuudet ja muut vinkit onnistuneeseen vierailuun

Anna.fi: Kuinka suuri osa punkeista levittää tauteja, ja miten borrelioosi ja puutiaisaivokuume oireilevat? Nämä asiat punkeista kannattaa tietää

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X