Vapaa-aika 23.01.2024

Alexander Stubbin lapset saivat kuulla isältään joka ilta 5 sanaa ennen nukahtamista – erikoiset faktat presidenttiehdokkaiden perheistä

Alexander Stubbin lasten ollessa pieniä isänsä piti heille jokailtaisen, melko omaperäisen kannustuspuheen. Lue, millainen se oli ja millaista lapsiperhe-elämää muut presidenttiehdokkaat ovat viettäneet.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Tommi Tuomi, Marjo Tynkkynen, Liisa Valonen ja Pekka Holmström / OM-arkisto

Alexander Stubbin lapset saivat isältään iltaisin kannustuspuheen

Alexander Stubbin (kok.) lapset ovat kasvaneet monikielisessä ja -kulttuurisessa ympäristössä. Lasten varhaisina vuosina perhe asettui Belgiaan muun muassa Stubbin työtehtävien takia. Elämänkerrallisessa teoksessa Alex (toim. Karo Hämäläinen, Otava) Stubb kertoo perheen viihtyneen maassa erinomaisesti.

Samaisessa teoksessa kunnianhimoisena persoonana tunnettu Stubb paljastaa lausahduksen, jonka hän toisti lapsilleen joka ilta näiden mennessä nukkumaan:

”Kun lapseni käyvät iltaisin nukkumaan, sanon heille viisi sanaa: dream, believe, work hard, succeed. Eli unelmoi, usko, uurasta ja onnistu, ihan riippumatta siitä mitä teet. Englanniksi, vaikka yhteinen kielemme on ruotsi.”

Nykyään lapset Emilie ja Oliver ovat jo molemmat täysi-ikäisiä nuoria. Emilie on valmistunut syksyllä 2023 lontoolaisesta yliopistosta ja Oliver suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta, joten ehkä isän iltarallatuksesta on ollut jälkikasvulle hyötyä.

Jutta Urpilaisen lapset ovat adoptoituja

Jutta Urpilainen (sd.) on äiti kahdelle kouluikäiselle lapselle. Urpilaisesta ja hänen puolisostaan Juha Mustosesta tuli vanhempia vuonna 2016, kun heidän ensimmäinen lapsensa saapui reilun vuoden ikäisenä adoptoituna Kolumbiasta.

Myös Urpilaisen kuopus on lähtöisin Kolumbiasta. Hän saapui perheeseen kolme vuotta veljensä jälkeen, kolmevuotiaana.

Perhe asuu Brysselissä, miljoonakaupungissa, jossa au pairin apu on erityisen tärkeää, sillä lapset eivät voi kävellä yksin kotiin esimerkiksi koulusta.

– Olen iloinen, että lapsillani on sisarus. Kun nyt olemme ulkomailla, ajattelen, että heillä olisi paljon yksinäisempää, jos omaa sisarusta ei olisi, Urpilainen toteaa Anna-lehdessä.

Lue myös: Kuopuksensa 44-vuotiaana saanut Jutta Urpilainen: ”Olen iloinen, että lapsillani on sisarus”

Mika Aaltolan lapsi on vasta parivuotias

Mika Aaltola (valitsijayhdistys) sai puolisonsa Kirsi Aaltolan kanssa esikoispoikansa Geon 53-vuotiaana, keväällä 2022. Seura-lehden haastattelussa Mika Aaltola kertoo, että vaunulenkkien aikana hänen mielipuuhaansa oli kävellä ympäri Tähtitorninmäkeä ja etsiä alkuperäisen Suomenlinnan linnoituksen kiviä.

Aina sopivan kiven löydettyään tuore isä harjasi sen puhtaaksi. Kivistä saattoi joskus paljastua tekstejä menneiltä ajoilta.

Mika Aaltolan kivienpuhdistusharrastus näyttäytyy ehkä epätavallisena mutta sympaattisena. Sen sijaan Aaltolan tavallisten perheiden arjesta vieraantuneet kommentit eivät aina ole onnistuneet sytyttämään ihmisiä kuin korkeintaan huumorimielessä.

– Säästäminen tapahtuu niin, että karsii ylimääräisiä kauppalaskusta pois. Valitsee esimerkiksi kalliin viinin sijasta sen halvemman, samppanjan sijasta kuohuviinin. Kun sellaisia arjen houkutuksia osaa vähän välttää, niin siinähän säästää, Aaltola toteaa Helsingin Sanomien kohua herättäneessä haastattelussa.

Lue myös: Mika Aaltola: ”Minun työni takia ei lapseni äidin tarvitse luopua mistään”

Jussi Hallo-ahon lapset ovat syntyneet eri äideille

Jussi Halla-ahoa (ps.) voi kutsua suurperheen isäksi, sillä hänellä on viisi lasta. Tosin nuorin heistä on syntynyt hänen nykyisen avioliittonsa ulkopuolella.

Media on useasti tivannut Halla-aholta, onko hän nuorimmaisen lapsensa kanssa tekemisissä. Vastaukset ovat ympäripyöreitä. Halla-aho ei siis ole lähtenyt tarkemmin avaamaan, millainen suhde hänellä on lapsen äitiin tai kuopukseensa.

Elämänohje, jonka hän lapsilleen jättäisi, on, että kun asiat tuntuvat olevan huonosti, kannattaa muistaa, että ne voisivat olla vielä huonommin. Näin Halla-aho kertoo MTV:n haastattelussa.

Olli Rehnin ainoa lapsi on jo aikuinen

Olli Rehnin (kesk.) tytär Silva Rehn, 26, on jo nuori aikuinen, joka työskentelee toimittajana Kauppalehdessä. Silvan lapsuudessa perhe asui Brysselissä.

Silva on kertonut, että heillä on isänsä kanssa paljon yhteisiä harrastuksia, kuten musiikki ja kirjat. Rehn on ollut tyttären mukaan isä joka on kannustanut itsenäisyyteen ja omaan ajatteluun, selviää Ilta-Sanomien haastattelusta.

Li Andersson lykkäsi lapsihaavettaan

Li Andersson (vas.) alkoi odottaa esikoistaan korona-aikana puolisonsa Juha Pursiaisen kanssa. Tytär Ava syntyi vuoden 2021 tammikuussa.

Andersson oli 33-vuotias tullessaan äidiksi. Eeva-lehdelle Andersson on kertonut, että lykkäsi lapsen hankkimista muun muassa siksi, että yöheräilyt kuulostivat hänestä todella vastenmielisiltä.

Andersson olikin yllättänyt siitä, miten paljon ilonaiheita elämässä pienten lasten kanssa on.

– Luulin, että vanhemmat sukeltavat lapsen saadessaan pilkkopimeään tunneliin, josta tullaan ulos vuoden päästä. Minun kokemukseni on ihan toinen: meidän vauvamme on persoonallinen tyyppi, jolla on hörönauru ja hyvä huumorintaju. Keskeinen tunne on ollut hauskuus.

Lue myös: Li Andersson rehellisenä äitiydestä: ”Kukaan ei puhunut, mihin tajuttomaan tunnemyrskyyn joutuu”

Harry ”Hjallis” Harkimon lapset ovat eläneet julkisuuden valokeilassa

Harry Harkimo (liik.) on jo isoisäiässä. Hänen kaikki kolme poikaansa, Dan, Joel ja Leo, ovat ehtineet aikuisiksi. Hän kertoo lastensa olleen helppoja tapauksia, joiden kanssa asiat ovat aina sujuneet.

Julkisuudelta Harkimo olisi kuitenkin mielellään suojellut poikiaan.

– En voi katua sitä, että läheiseni ovat julkisuudessa, mutta heillä on ollut paljon vaikeampi elämä, lapsilla ainakin. He ovat Harkimoita, eikä meitä ole kovin paljoa. Heti tietää, kenestä on kysymys, Harkimo sanoo Iltalehden haastattelussa.

Harkimo seurustelee tällä hetkellä itseään huomattavasti nuoremman Jasmin Pajarin kanssa. Nähtäväksi jää, tuleeko Harkimosta vielä seitsemänkymppisenä pienen vauvan isä.

Sari Essayahin toinen lapsi on tunnettu tubettaja

Sari Essayahin (kd.) lapset ovat jo niin ikään aikuisia. Noora ja Nea Knappin lapsuusvuosina Essayah on kokenut monille vanhemmille tuttua riittämättömyyden tunnetta, kun työpäivät venyivät pitkiksi tai kun perheen oli muutettava Essayahin työtehtävien vaihtuessa.

Toisaalta Noora on kertonut Helsingin Sanomien haastattelussa nauttineensa äitinsä meppivuosista, kun he saivat Euroopan pääkaupungissa.

Noora Knapp on tunnettu myös tubettajana. Tällä hetkellä on opiskelee journalistiikka Tampereen yliopistossa. Nea Knapp on kertonut julkisuudessa avoimesti taistelustaan masennusta vastaan.

Pekka Haaviston Antonio-puolisolla on perhehaaveita

Pekka Haavistolla (vihr.), 65, ei tiettävästi ole lapsia, mutta hänen puolisonsa Antonio Flores, 45, on kertonut Ylelle haaveilevansa perheenlisäyksestä.

– Iso haaveeni on aina ollut lapsi.

Jos Antoniosta tulisi presidentin puoliso, hän haluaisi nimenomaan tukea asemassaan lasten ja nuorten hyvinvointia.

– Suomessa on paljon apua tarvitsevia lapsia ja nuoria. On tärkeää, että lapset saavat koulutusta, heillä on koti ja rakkautta.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X