Ilman älypuhelinta: Minnan 3-vuotias lapsi sanoi sanat, joista alkoi elämänmuutos – puoli vuotta myöhemmin äiti kertoo, miten kaikki muuttui
Älypuhelimilla on monia hyviä puolia, mutta ne vievät myös aikaamme. Minna ei enää halua palata takaisin älypuhelimen käyttäjäksi.
Minna Hännisellä, 30, on puhelin, jolla voi soittaa, lähettää tekstiviestejä ja pelata matopeliä. Matopeli on toisaalta aika surkea, eikä sitä juurikaan tule pelattua.
Vanhanmallinen puhelin on ollut Minnan käytössä jo puolen vuoden ajan, eikä hän ole aikeissa palata älypuhelimen käyttäjäksi.
– Älypuhelimettomuus on välillä aiheuttanut vähän säätöä, mutta se on ollut todella pientä hyötyihin verrattuna, Minna kertoo.
Elämä ilman älypuhelinta alkoi esikoisen huomauttelusta ja puhelimen hajoamisesta
Kun Minnalla vielä oli käytössään älypuhelin, sitä tuli selailtua arjessa hyvin usein. Aktiivisesti Minna käytti Instagramia, Whatsappia, Facebookia ja Spotifyta. Lisäksi hän otti puhelimella paljon kuvia, käytti sitä navigointiin, selasi sillä lastenvaatekirppisryhmiä sekä maksoi parkkimaksuja.
– Välillä minua ärsytti se, että tarvitsen puhelinta joka asiaan. Yritinkin välillä rajoittaa puhelimen käyttöä. Poistin sovelluksia ja sometilejä, mutta jotenkin ne aina palasivat käyttöön, Minna kertoo.
Lisäksi Minna kokeili puolisonsa kanssa puhelinparkkia, jonne he toisinaan laittoivat puhelimet jäähylle. Aika ajoin puoliso väläytteli ajatusta siitä, voisivatko he luopua älypuhelimista kokonaan.
– Totesin aina, että ihan hyvä idea, mutta en kyllä pysty.
Käänne Minnan ajatuksissa tapahtui, kun perheen 3-vuotias poika alkoi huomautella äitiään puhelimen käytöstä.
– Lapsi tokaisi, että puhelin pois, nyt keskitytään leikkiin. Häntäkin ärsytti, että puhelin aiheutti jatkuvasti keskeytyksiä.
Eräänä päivän Minnan älypuhelin jumiutui pahasti. Se palautti itselleen tehdasasetukset, ja puhelimesta hävisi aivan kaikki.
– Ajattelin, että nyt hyvä hetki kokeilla elämää ilman älypuhelinta.
Perheen arkeen on tullut lisää aikaa ja läsnäoloa
Aluksi Minnasta oli erikoista olla ilman älypuhelinta. Aiemmin netti kulki aina mukana, ja kaikki mahdollinen tieto oli koko ajan saatavilla.
– Tuntui oudolta lähteä puistoon lasten kanssa ja tajuta, että olen nyt täällä tosiaan vain lasten kanssa ja koko muu maailma on ulottumattomissani.
Minna myös huomasi, että elämä ilman älypuhelinta vaatii hieman ennakointia ja suunnitelmallisuutta. Esimerkiksi reittiohjeet on tarkistettava ennen kotoa lähtemistä, koska puhelimella ei enää voi navigoida perille.
Välillä parkkimaksut ovat tuottanut haasteita, jos kolikoita ei ole löytynyt lompakosta.
– Mutta silloin parkkeeraan yksinkertaisesti jonnekin kauemmas, ja kävelen sitten hieman pidemmän matkan.
Älypuhelimettomuuden hyödyt kuitenkin voittavat pienen säätämisen ylivoimaisesti. Minnan arjessa on nyt paljon enemmän aikaa ja läsnäoloa 1- ja 3-vuotiaiden lasten kanssa.
– Älypuhelimella tuli katsottua niin paljon erilaisia asioita. Eksyin helposti selailemaan jotain, mikä ei lopulta ollut hirveän oleellista. Nyt pystyn keskittymään paremmin lasten touhuihin ja jutteluihin eli siihen hetkeen, mikä on menossa. Enää en unohdu someen.
Minna on huomannut, että odottelutilanteetkin, joissa aiemmin tuli aina selailtua puhelinta, ovat olleet todella kivoja. Hän on pystynyt vain olemaan ja nollaamaan ajatuksiaan.
Älypuhelimettomuus on vaikuttanut myös Minnan kulutuskäyttäytymiseen. Kulutuksen tarve on vähentynyt, kun some ja näytölle pomppivat mainokset eivät inspiroi ostoksiin.
– Ei tule tunnetta, että mitähän nyt taas tarvitsisi. Ostosten tekeminen on myös paljon helpompaa, kun ei ole kaikkia miljoonia vaihtoehtoja tarjolla. Jos minun on pitänyt hankkia jotain, olen hakenut sen paikallisesta liikkeestä tai sitten fyysiseltä kirpparilta.
Jos älypuhelimettomuus kiehtoo, sitä on helppo kokeilla
Ketään Minnan lähipiirissä ei ole ärsyttänyt se, ettei häntä enää tavoita Whatsappilla tai muilla viestisovelluksilla. Pari Whatsappissa ollutta perheryhmää on tosin siirretty Telegramiin, jota pystyy käyttämään tietokoneella.
Välillä Minna selailee myös esimerkiksi Instagramia tietokoneen kautta.
– Siihen, että käyn illalla kerralla läpi kaikki asiat tietokoneella, ei kuitenkaan mene puolta tuntia kauempaa. Netin käyttö on siis paljon tehokkaampaa kuin ennen.
Minnan läheiset ovat ymmärtäneet älypuhelimesta luopumista todella hyvin.
– Osa on jopa todennut, että kuinka voisi itsekin kokeilla, mutta ei vain pysty.
Jos älypuhelimeton elämä kiehtoo, Minna kehottaa rohkeasti kokeilemaan.
– Ei siinä mitään häviäkään, että kokeilee edes hetken. Vanhanmallisen puhelimen saa noin parilla kympillä, joten kovin kalliiksi kokeilu ei tule.
Lue lisää älypuhelimettomasta elämästä Minnan Puhelin pois! -blogista.
Jaa oma kokemuksesi