Kiukuttaako kesälomalla? Näin saat loman, josta nauttivat sekä lapset että aikuiset
Lomaa on odotettu paljon, mutta tunnelma perheessä ei ehkä olekaan hilpeä. Asiantuntija kertoo, mitä tehdä.
Kun kovasti odotettu kesäloma viimein koittaa, ei tunnelma kotona ole välttämättä yhtä aurinkoinen kuin sää ulkona.
Loman haluaisi viettää rentouttavissa ja iloisissa merkeissä, mutta moni asia saattaa johtaa siihen, että aika ajoin kiukku nousee pintaan perheessä itse kullakin.
MLL:n vanhemmuuden tuen asiantuntija Anna Puusniekka tunnistaa ilmiön, josta monet vanhemmat raportoivat.
– Kesäloma on usein se kohta vuodesta, johon latautuu kaikilla paljon odotuksia, niin lapsilla kuin vanhemmillakin. Siten onkin oikeastaan aika luonnollista, että myös kiukun tunteita esiintyy.
Kiukku voi Puusniekan mukaan johtua muun muassa siitä, että niin lapsilla kuin aikuisillakin kuormitus viimein purkautuu.
– Lapsetkin voivat olla väsyneitä ja loman tarpeessa päivähoidosta.
Kuten muutenkin, myös lomakiukun kohdalla kannattaa tunteita yrittää sanoittaa ja pohtia myös ääneen, mikä tunteiden taustalla voisi olla. Se hyödyttää sekä vanhempia että lapsia ja saattaa keventää tunnelmaa.
Aloita loma olemalla ensin kotona
Vanhemmalla voi olla hyvin selkeä näkemys siitä, mitä kaikkea hänen tulee kesälomalla tarjota lapsille. Vanhempi ehkä odottaa lapsen olevan iloinen ja kiitollinen, kun tämän toiveet täytetään.
Lapsi saattaa kuitenkin kiukutella kivasta lomapuuhasta huolimatta esimerkiksi väsymystä tai sitä, että on jännittänyt esimerkiksi kovasti odotettua matkaa.
– Lapset elävät hetkessä, eivätkä vielä ymmärrä samalla tavalla osoittaa kiitollisuutta kuin aikuiset. Se on hyvä ymmärtää.
Tärkeintä lomalla on yrittää ottaa rennosti. Lomaan olisi hyvä saada sopimaan kaikkien perheenjäsenten toiveita, myös vanhempien.
– Tavoite on ottaa rauhassa ja viettää aikaa yhdessä ilman arkivelvollisuuksia.
Loman alku voi olla viisasta rauhoittaa esimerkiksi viettämällä pari päivää ihan vain kotona. Silloin lapsillakin on mahdollisuus levätä ja antaa hankalienkin tunteiden tulla ulos.
Jos vaikuttaa siltä, että loma täyttyy kiukusta, kannattaa vanhempien miettiä, mikä tilanteessa hiertää ja mitä voisi tehdä toisin.
– Missään nimessä ei kannata alkaa vertailla oman perheen lomaa muiden lomaan.
Lomalla saa olla myös tylsää
Loma on myös hyvää aikaa harjoitella joustavuutta ja ymmärrystä. Välillä joku lapsista saattaa joutua esimerkiksi retkelle, joka ei ole hänelle mieluisin. Silloin vanhempi voi muistuttaa, että lomalla tehdään myös kyseisen lapsen toivomaa asiaa.
Puusniekka muistuttaa, että perheessä voi myös jakautua tekemään erilaisia lomapuuhia. Tämä voi tulla erityisesti silloin kyseeseen, jos sisaruksilla on ikäeroa reilusti. Lapsi myös usein nauttii, kun saa kahdenkeskistä aikaa vanhemman kanssa.
On myös ok, jos lapsilla on toisinaan tylsää.
– Vanhemman ei tarvitse heti olla tarjoamassa tekemistä. Lapset tarvitsevat tylsyyttäkin, jotta voivat harjoitella myös sen tunteen sietämistä.
On myös hyvä muistaa, että tietyt lomapuuhat eivät ole hyvän loman mitta.
Vanhemmankin toiveet otettava huomioon
Puusniekka on huomannut, että vanhemmat tekevät paljon lastensa loman eteen, jolloin vanhempien omat toiveet voivat jäädä jalkoihin.
MLL:n vanhempainpuhelimessa ja chatissa näkyy vuodesta toiseen samaan sama teema: vanhemmat tuntevat syyllisyyttä ja riittämättömyyttä.
Hän muistuttaa, että vanhemman on tärkeä tiedostaa, että lapseen vaikuttavat myös monet muut seikat kuin pelkästään vanhemman oma toiminta.
Vanhemman kannattaa muistaa, että omaa jaksamista kannattaa lomallakin vaalia. Vanhemman ärtyneisyys voi myös tarttua lapsiin. Silloin kannattaa varata hetki aikaa rauhoittumiseen.
Omalle mielipuuhalle kannattaa tosissaan yrittää suunnitelmallisesti järjestää aikaa.
– Vanhemman hyvinvointi valuu myös lapsille ja vaikuttaa koko perheen olemiseen.
Jaa oma kokemuksesi