Kasvatus 24.06.2024

Saako lapsi olla alasti rannalla? Näitä ikärajoja ei sovi ylittää

Otimme selvää, millaisia sääntöjä uimarannoilta löytyy lasten uima-asun käytöstä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Vaatteet pois ja veteen, saattaa pieni lapsi tuumata innostuttuaan rantaleikeistä. Vanhempia voi kuitenkin mietityttää, onko lapsen soveliasta antaa uida alasti julkisella uimarannalla.

Ainakin kaksi suurta kaupunkia sallii uimisen ilman uima-asua

Yleensä kaupungit ja kunnat linjaavat omia uimarantojaan koskevista säännöistä. Lakiin on toki kirjattu yleisiä periaatteita, joihin kuuluu muun muassa se, ettei uimarannalla saa käyttäytyä yleistä järjestystä häiritsevästi, kuten esimerkiksi ulostamalla tai virtsaamalla.

Etenkin aikuisten tapauksessa suositulla uimarannalla yleisen järjestyksen häiriintymisen ja terveyden vaarantamisen kynnys ylittyy suhteellisen helposti. Pienet lapset ovat kuitenkin asia erikseen.

Helsingin kaupungin lähiliikuntatiimin tiimivastaava Kerttu Hynni kertoo, että alle kouluikäiset lapset voivat uida kaupungin rannoilla ilman uima-asua.

Hänen mukaansa kovin tarkkaa perustelua rajanvedolle ei ole. Toki moni lapsi itse haluaa käyttää vapaaehtoisesti uima-asua, etenkin esikouluikää lähestyessään.

– Kouluun mennessä ylitetään varhaislapsuuden raja. Silloin on hyvä ottaa tsimmarit käyttöön uimareissuilla, Hynni vinkkaa.

Ohjetta ei kuitenkaan ole kirjattu tarkasti Helsingin kaupungin rantasääntöihin, jotka ovat verkossa kaikkien luettavana.

Sen sijaan Tampereen kaupungin verkosta löytyvistä uimarantasäännöistä selviää, että linjaus on lähes sama kuin Helsingissä. Tampereen kaupungin rannoilla kaikkien kuusi vuotta täyttäneiden tulee käyttää uima-asua.

Muun muassa Vantaan uimarantojen säännöissä todetaan yleisesti, ettei rannalla saa käyttäytyä muita häiritsevästi tai epäsiveellisesti.

Uimahallissa uima-asu päälle ikään katsomatta

Helsingin kaupungin uimahalleissa uima-asu tai -vaippa on oltava kaikilla päällä.

– Uimavaippojen käyttöä vaaditaan pieniltä lapsilta lähinnä hygieniasyistä. Yhtenäinen linja on koettu uimahalleissa selkeimmäksi ja toimivimmaksi. Uimahalleilla myös uimapukujen malli liittyy pääasiassa hygieniasyihin, Hynni kertoo.

Rannoille sen sijaan ei ole tarkkoja sääntöjä sille, millainen uima-asun pitää olla.

– Uimarannoilla uimavaatetus on vapaampaa. Tämä johtuu siitä, että uimarannan alueella asiakkaat saattavat tulla vain viihtymään rannalle menemättä välttämättä lainkaan uimaan.

Hynni kuitenkin huomauttaa, että uimarannoillakin on hyvä muistaa pitää mielessä hygienia-asiat, jotta vedet pysyvät mahdollisimman puhtaina.

– Toki suosittelemme pienille lapsille uimavaippaa myös rannoille.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X