Vapaa-aika 09.11.2021

Lentokoneessa pienen lapsen kanssa: Näin selviät – Purseri-Sannan 6 vinkkiä

Kun matkustat lentokoneella pienen lapsen kanssa, valitse paikkasi tarkoin ja 5 muuta vinkkiä pienten lasten kanssa lentäville.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Miten vauva matkustaa lentokoneessa? Miten lapsen soseet ja maidonkorvikkeet tulee pakata? Ostanko vauvalle oman paikan?

Lentomatkustaminen vauvan tai pienen lapsen kanssa ei ole samanlaista kuin aikuisseurassa. Purseri Sanna Moisio Finnairilta kertoo, mitä pikkulasten kanssa lentäessä kannattaa huomioida.

Lue myös: Bikiniäiti Hanna Chalvet, 30, asuu taaperon kanssa Balilla – ”Lapseni puhuu sujuvasti jo neljää eri kieltä”

1. Mieti paikkavalintaa lentokoneessa

Alle 2-vuotiaalle ei tarvitse ostaa omaa lippua, ellei halua varmistaa, että hänelle on oma istuinpaikka. Pienille lapsille on tarjolla lentokoneen puolesta seinään kiinnitettävä koppa, jossa lapsi voi levätä.

– Koppa on käytännössä tarkoitettu alle 2-vuotiaille mutta pituuden puolesta siihen sopivat lähinnä pienet vauvat. Kiloraja on 11. Koppa mahdollistaa sen, että vanhemmat saavat kätensä välillä vapaaksi ja lapsen ei tule kuuma sylissä nukkuessaan.

Jokaisessa lentokoneessa ja kaikilla lentoyhtiöillä koppamahdollisuutta ei välttämättä ole, joten asia kannattaa varmistaa etukäteen.

Jos haluaa, että  pieni lapsi matkustaa lentokoneessa koneessa esimerkiksi omassa turvaistuimessaan, kannattaa hänelle tällöin ostaa oma paikkalippu. Tutussa istuimessa matkustaminen voi tuntua lapsesta turvalliselta. Istuin on mahdollista kiinnittää koneen penkkiin turvavyöllä.

– Järjestelemme paikkoja niin, että pienten lasten perheille on tarjolla yksi ylimääräinen paikka. Aina tätä ei kuitenkaan voida taata, joten istuinta varten paikan ostaminen etukäteen on suositeltavaa.

Sanna on itse kolmen lapsen äiti, joten lasten kanssa lentäminen on hänelle tuttua.

– Varaan paikat yleensä vessan läheisyydestä, jolloin vessassa piipahtaminen on mahdollisimman helppoa.

Koneen nousua ja laskeutumista varten sylissäkin olevan vauva tai lapsi kiinnitetään erityisellä turvavyöllä. Henkilökunta antaa vyön, kun perhe on päässyt koneeseen.

2. Lastenvaunuja ei voi aina tuoda porttialueelle

Lastenvaunuja ei Helsinki-Vantaan lentokentällä voi tuoda porttialueelle. Ne on jätettävä lähtöselvitykseen ruumaan vietäväksi. Vain taitettavat rattaat voi ottaa mukaan koneeseen, jos ne eivät ylitä käsimatkatavaroiden kokorajoituksia.

Lentoaseman puolesta tarjolla on kärryjä, joissa lasta voi kuljettaa porttialueella.

– Ne ovat kuitenkin suunniteltu hieman vauvaa isommille lapsille. Vauvan kanssa kätevintä lienee liikkua porttialueella rintarepun tai kantoliinan kanssa.

3. Etsi lapsille oma lähtöselvitys ja turvatarkastus

Helsinki-Vantaalla lapsiperheille on oma lähtöselvitys ja turvatarkastus, joissa pääsee etenemään nopeammin.

– Lapsen kanssa kannattaa kuitenkin käydä etukäteen läpi, mitä esimerkiksi turvatarkastuksessa tapahtuu: unilelutkin läpivalaistaan.

Maidonkorvikkeita ja lasten soseita eivät lentokoneessa koske samat määräykset kuin muita matkustamoon tuotavia nesteitä. Niitä saa siis olla enemmänkin kuin yhden litran minigrip-pussin verran.

– Vauvanruoat kannattaa kuitenkin pakata erilleen muista matkatavaroista, jotta ne ovat helposti huomioitavissa turvatarkastuksessa.

Monilta lentoasemilta löytyy lapsille hoitohuoneita ja leikkitiloja. Helsinki-Vantaalla leikkitila on portin 20 luona.

Lue myös: Tatu ja Patu -kirjailijat Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Emme enää lennä minnekään, mutta autosta emme luovu

4. Lapsiperheet ensimmäisenä koneeseen

Lapsiperheet kuulutetaan ensimmäisenä koneeseen, jotta tilanne olisi heille rauhallinen ja miellyttävä. Koneeseen noustessa sylilapselle annetaan turvavyö, pienempi pelastusliivi ja myös erillinen roskapussi.

– Finnairin koneista löytyy yleensä vaipanvaihtopöytä vessasta. Tästä kannattaa kysyä miehistöltä, jos he eivät sitä erikseen esittele.

Ruoat ja naposteltavat kannattaa varata käden ulottuville.

– Lentoon lähteminen saattaa tuntua lapsilla korvakipuna, jos on yhtään tukkoisuutta. Imetys, maidon juominen pullosta ja isommille imeskeltävät pastillit voivat helpottaa oloa.

Lentokoneeseen sylilapsen kanssa: lapsi kiinnitetään omalla turvavyöllään.

Sylilapsella on erillinen, oma turvavyönsä, joka kiinnitetään koneen noustessa ja laskiessa.

5. Lapsille lastenateria lentokoneessa

Osalla lentoyhtiöistä on mahdollisuus tilata lastenateria ruokailua varten. Se on kuitenkin tehtävä etukäteen. Myös vauvanruokaa kannattaa tuoda omasta takaa, vaikka miehistöllä saattaakin olla jemmassa varmuuden vuoksi muutama purkki.

– Vauvanruoat ja maidot lämmitämme vesihauteessa. Miehistöä kannattaa siis pyytää hyvissä ajoin kuumentamaan ruokaa, koska se ei tapahdu yhtä nopeasti kuin mikrolla.

6. Uutta puuhasteltavaa

Sanna vinkkaa, että vauvaa isommalle lapselle matkaan kannattaa varata puuhakirjoja, värikyniä ja muutama uusi juttu.

Kun tulee tilanne, että alkaa tylsistyttää, on hyvä kaivaa takataskusta jotakin uutta ja kiinnostavaa.

– Esimerkiksi keittiötä saa tulla katsomaan, jos hetki on hyvä ja tarjoilut on saatu hoidettua. Käytävällä saa myös tutkailla ja tepastella.

Jos vanhempi matkustaa lapsen kanssa yksin, auttaa miehistö esimerkiksi silloin, kun vanhemman täytyy itse päästä vessaan.

– Ne ovat meille monelle ihania hetkiä, kun saamme huolehtia lapsista. Monilla meillä on itselläkin omia lapsia, joten se on ihan tuttua, Sanna vinkkaa.

Lue myös Anna.fin juttu: Pelottaako lentäminen? Näin pystyt matkustamaan lentopelon kanssa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X