Vapaa-aika 23.06.2023

Saitko kutsun juhliin? Nämä tyylimokat haluat välttää perhe- ja sukujuhlissa – tyylikonsultti paljastaa, mikä virhe on tavallisin

Asianmukaisesti pukeutumalla kunnioittaa juhlaa ja sen sankaria. Lasten pukukoodissa voi kuitenkin joustaa jonkin verran.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock
12 kommenttia

Tyylikonsultti Leena Sarvi on havainnut, että suomalaiset sortuvat usein yli- tai alipukeutumaan juhliin. Hänen mukaansa taipumus on vain kasvanut koronavuosien myötä, kun ihmisten kotosalla kertynyt mukavuudenhalu on päässyt hämärtämään juhlapukeutumisen rajoja.

– Sitten kun pitkästä aikaa menee ihmisten ilmoille, tulee helposti övereitä tai vajareita, Sarvi luonnehtii.

Yli- tai alipukeutuminen ei ole vain epäkohteliasta juhlan sankaria kohtaan, vaan saa myös vieraan oman olon epämukavaksi. Se puolestaan pilaa helposti koko juhlafiiliksen.

– Usein tunnemme olomme epämukavaksi juhlavaatteissa, joita emme ole tottuneet käyttämään. Silloin keskittyy helposti vain omaan oloonsa eikä juhlimiseen.

Tänäkin kesänä monilla perheillä on meno useampiinkin häihin, rippijuhliin, valmistujaisiin tai lakkiaisiin. Silloin tällöin myös nimiäisiin, ristiäisiin tai hautajaisiin voi saada kutsun.

Tässä jutussa Leena Sarvi neuvoo, miten näihin yleisiin juhlatilaisuuksiin kannattaa pukeutua ja miltä osin pukukoodia on noudatettava myös lasten osalta.

Mitä juhliin pitää laittaa päälle, jos pukukoodia ei mainita kutsussa?

Jos kutsussa ei ole määritelty pukukoodia, Sarvi suosittelee soittamaan rohkeasti kutsun lähettäjälle ja tiedustelemaan asiaa. Silloin ei varmasti tule pukeutuneeksi väärin.

Mikä on casualin ja smart casualin ero?

Smart casual on suosittu mutta epämääräinen pukukoodi. Se on sallivampi koodi kuin tumma puku, mutta ei kuitenkaan täysin vapaa.

Esimerkiksi rippijuhlissa ja valmistujaisissa noudatetaan usein smart casualia. Miehillä saattaa olla pikkutakki ja siistit housut, naisilla esimerkiksi kotelomekko tai juhlava housupuku.

Leena Sarven mukaan casualin ja smart casualin erottaa ehdoton vaatimus ehjyydestä ja siisteydestä. Smart casual edellyttää nimensä mukaisesti ”fiksua” pukeutumista. Sen sijaan jos kutsussa lukee vain casual, voi juhliin mennä jopa rikki revityissä farkuissa ja tennareissa.

Ovatko sukkahousut pakolliset?

Leena Sarvi suosittelee naisille ohuita sukkahousuja myös kesäjuhlissa aina smart casual -etiketistä ja siitä ylöspäin. Sukkahousujen materiaalissa saa kuitenkin olla tarkkana.

– Kiiltäviä juhlasukkahousuja kannattaa välttää, sillä ne elävät valokuvissa aivan omaa elämäänsä. Vaikka olisi kuinka sorjat sääret, ne saattavat kuvissa näyttää luonnonsuoleen pakatuilta makkarapötköiltä.

Jaloista puheen ollen on hyvä kiinnittää huomiota myös kenkiin. Lenkkitossut jätetään kotiin ja juhla-asu asustetaan juhlakengillä, jotka ovat moitteettomassa kunnossa. Korkolappujen tulee olla paikallaan, samoin mahdollista korkoa peittävän nahan tai muun materiaalin.

leena sarvi
Matalampikin korko tuo ryhtiä. Korot eivät kuitenkaan ole pakolliset, kunhan kengät ovat juhlavat.

Jos juhlia varten ostaa uudet kengät, Sarvi suosittelee ”sisäänajamaan” ne hyvissä ajoin ennen juhlia. Muuten vaarana on, että kengissä onkin epämukavaa ja juhlat kuluvat vain sitä hetkeä odottaessa, milloin pääsee riisumaan kengät pois jaloistaan.

Lue myös Annan juttu: Kuuluvatko sukkahousut yhä juhlapukeutumiseen?

Mitä värejä ei saa pukea häihin?

Useimmiten morsian valitsee valkoisen hääpuvun. Ja kukapa haluaisi morsiamen kanssa ruveta kilpailemaan, Leena Sarvi toteaa.

Valkoisesta pidättäytyminen on siis varma valinta, joskaan aina morsian ei pukeudu valkoiseen. Hääkutsussa usein mainitaan pukukoodin ohella väri tai värit, jotka on varattu morsiamelle. Mikä tahansa värilinjaus onkaan, sitä on kohteliasta noudattaa.

leena sarvi
Häissä valkoista ja kirkkaanpunaista voi olla syytä välttää.

Sarven mukaan myös naisvieraiden on sallittua pukeutua häissä mustaan.

– En kuitenkaan laittaisi ihan kokomustaa, vaan asusteissa voisi suosia jotain aksenttiväriä.

Naisvieraiden punaiset mekot häissä jakavat mielipiteitä. Erään uskomuksen mukaan punaiseen pukeutuminen tarkoittaa, että nainen olisi joskus maannut sulhasen kanssa. Toiset eivät ole moisesta kuulleetkaan.

– Kirkkaanpunainen on voittajan sekä seksuaalisuuttaan häpeilemättömän naisen väri, joten se voi tuntua halulta provosoida. Punaisen sävyjä on kuitenkin monenlaisia, joten tässä kannattaa käyttää tervettä harkintaa.

Mitä tehdä, jos saapuu juhliin ylipukeutuneena?

Sekä ali- että ylipukeutuminen on kiusallista, mutta jälkimmäistä mokaa on helpompaa hälventää. Jos astelee juhliin, joissa kaikki muut ovatkin arkisemmin pukeutuneita kuin itse, on parasta suunnata vessaan kohentelemaan asuaan.

Naiset voivat haroa juhlakampauksensa auki sekä pyyhkiä pois huulipunan. Miehet voivat puolestaan riisua puvuntakin ja ottaa kravatin pois kaulasta.

Sarven mukaan juhlafiilis siitä edespäin on pitkälti omasta asenteesta kiinni. Hän huomauttaa, että oli juhlija pukeutunut miten tahansa, paras asuste on ehdottomasti hymy.

Lasten pukukoodissa voi joustaa

Tunnetusti aikuiset viihtyvät silloin, kun lapsillakin on mukavaa. Leena Sarvi huomauttaakin, että lasten juhlapukeutumisessa on ehdottomasti huolehdittava siitä, että lapsella on vaatteissa mukava olo.

Lasten osalta pukukoodissa voidaan tarvittaessa joustaa.

Juhlat ovat toisaalta erinomainen tilaisuus antaa lapsen pukeutua prinsessamekkoon, jos hän rakastaa prinsessaleikkejä.

Hautajaisiin on tapana pukeutua surun väriin mustaan, mutta lapsille Sarvi sallisi myös valkoisen vaatetuksen.

– Se on ihan kukkarokysymyskin. Lapset kasvavat niin kovaa vauhtia. Ei ole oikein vaatia, että heillä olisi jokaiseen tilaisuuteen erillinen vaatekerta.

Sarvi lisää, että äidin kannattaa välttää tiukkoja jakkuja tai muita kiristäviä hihoja juhlissa, koska se vaikeuttaa lasten kanssa toimimista. Käsilaukkuunkaan ei tarvitse mahduttaa kaikkia tarvikkeita vaihtovaipoista alkaen. Erillinen tarvikekassi ja lasten nosteluun soveltuvat vaatteet takaavat, että äitikin saa loistaa juhlissa tuntien olonsa mukavaksi.

Lue myös

Kommentit (12)

Jos kotikasvatuksesta puuttuu pukeutumisen sääntöjen opettaminen, ei sitä taida opi muuallakaan.

Kaikkein ikävimmän näköistä, on tulla ylikireissä kalsarimaisissa puikkiksissa joka paikkaan ja jonkinlaisessa hihattomassa tiukassa topissa maha vilkkuen.
Edm. pukeutumistyylissä henkilöstä näkyy yleensä aivan liikaa! Asu sopinee liikuntasaleille.

Suomessa osattiin pukeutua kauniisti ja tyylikkäästi ainakin 60-luvun lopulle asti.
Myöhemmin ruma ja tyylitön sekä liian paljastava pukeutuminen on lisääntynyt vuosikymmeneltä toiselle.
Uimarannalle sopiva asu ei ole hyvä valinta kadulla tai muissa julkisissa paikoissa.
Varsinkin hautajaisissa musta minihame tai mekko on tyylitön valinta. Kukkalaitteen laskutilanteessa pyllistys on arvelluttava näky muulle saattoväelle!
Käytöstapojen opiskelu ja niiden noudattaminen nykyaikana Suomessa ei olisi pahitteeksi koko kansalle ja varsinkin pääkaupunkiseudulla asuville.
Hyvät tavat helpottavat kanssa käymistä kaikenlaisten ihmisten kanssa, monenlaisissa tilanteissa.

Samaan kiinnitin huomiota, että miksi vain äiti muka hoitaisi lasta. Miehillä kyykkiessä lasten perässä saattaa hyvinkin revetä puvunhousut, mistä olisi yhtä lailla paikallaan varoittaa.

Hiukan ummehtunut teksti. Kaiken kruununa lopussa äideille suunnatut ohjeet oletuksena, että naisen tehtävä on hoitaa lapset.

Äidin kannattaa pukeutua niin, että lapsen kanssa on helppo toimia? Eikö isän(kin)? Nyt varmaan joku ”etiketti” unohtui asiantuntijalta ja/tai kirjoittajalta.

” Sarvi lisää, että äidin kannattaa välttää tiukkoja jakkuja tai muita kiristäviä hihoja juhlissa, koska se vaikeuttaa lasten kanssa toimimista. Käsilaukkuunkaan ei tarvitse mahduttaa kaikkia tarvikkeita vaihtovaipoista alkaen.”
Mies voi myös hoitaa lapset, joten hämen ehkä myös kannattaisi miettiä pukeutumista.
Äiti ei automaattisesti tarkoita sitä että hän hoitaa lapset ja pitää huolta vaipoista yms. 🤷🏻‍♀️

Täysin omituinen asia, että punaista ei voisi laittaa häihin. Valkoista väriä jotkut välttävät häihin jopa niin, että eivät edes uskalla laittaa valkoista boleroa kuosillisen monivärisen kukkamekon kanssa. Naurettavaa! ” Valkoinen on varattu morsiamelle ”tarkoittaa, että kokovalkoista hääpukuun sekoitettavaa, juhlavuudeltaan yhtä juhlavaa, kuin morsiuspuku ei tulisi häävieraiden pukea ylle.
Suomalaisten naisten ja miestenkin suurin virhe juhliin on olla pukeutumatta juhliin. Eli pukeudutaan ali. On myös suuri sääli, että lapset eivät saa pukeutua juhlavasti. ”Se jää kuitenkin pieneksi”

Ja vielä juhlava pukeutuminen ei ole lompakosta kiinni.
Mutta suomalaiset eivät viitsi panostaa.
Viitsimättömyyttä, huonoa itsetuntoa, sivistymättömyyttä ja juhlatilaisuuden arvostuksen puutetta.

Suomalaiset eivät myöskään uskalla tuoda persoonaa esiin pukeutumisessa.

Ja etenkin naiset yli 60+ menevät johonkin ihme tätimoodiin. ” Liian nuorekasta”, kuulee usein arvostelun hieman iäkkäämmän naisen pukeutuessa muodikkaasti.

Voi pukeutua trendikkäästi ja muodikkaasti olematta teinivaatteissa. Mutta täällä Suomessa tuntuu, että iäkkäämmän naiset kuuluu pukeutua ”mummomaisesti”.

Naiset saavat ja voivat halutessaan pukeutua persoonallisesti, trendikkäästi, muodikkaasti +60 , +70 +80 vuotiaina eikä siinä ole mitään ”teinimäistä” tai paheksuttavaa.

Yleensä vaan puuttuu uskallus.
Valtava arvostelun ja kateuden henki kohtaa niitä naisia, jotka haluavat pukeutua naisellisesti ja kauniisti feminiinyyttään korostaen. Enkä tarkoita tällä mitään provoisovan yliseksuaalista pukeutumista vaan vaikka ihan arkimenoon omaksi piristykseksi kukkaiseen vartalonmyötäiseen kotelomekkoon pukeutumista tai vaikka korkeampia korkoja arkimenossa.

Ihme takapajula pukeutumisessa Suomi aina vaan. Eiköhän olisi aika jo heittää roskiin sanonta:” Rumat ne vaatteilla koreilee”

Enkä malta olla sanomatta:
Arkena väki hiihtää rikkinäisissä (en tarkoita muodikkasti kulutettuja farkkuja), likaisissa, haisevissa vaatteissa. Lialta haisten. Olen koronan jälkeen kiinnittänyt tähän huomiota entistä enemmän. Miten ei vuonna 2023 ihmiset peseydy liikkeelle lähtiessään? Mitrn he eivöt pese vaatteitaan? Vaatteet saa olla vanhat, mutta ehjät ja puhtaat ne pitää olla.
Ja tämä likaisena kaupoissa ja kaupungilla kulkeminen ei koske vain iäkkäämmän puoleisia vanhoja poikia vaan ihan kaiken ikäisiä nais- ja miesoletettuja ja yhä hälyyttävimmissä määriin nuoria ja naisia.

Suurta pahoinvointiako?

”Sarvi lisää, että äidin kannattaa välttää tiukkoja jakkuja tai muita kiristäviä hihoja juhlissa, koska se vaikeuttaa lasten kanssa toimimista.”
– Entäpä isän hihat?

Lapsille hankin aina vaatteet spr:n kirpparilta, ei maksanut montaa euroa! (Siis esim.hautajaisiin).

Hyvä, että Leena antaa ohjeita. Mutta valitettava totuus on, että suurimmalta osalta ihmisistä puuttuu tyylitaju. Siihen ei ohjeet auta. Nyt puetaan esim. mekko ja lenkkari -pahimmassa tapauksessa maiharit ja siihen vielä sekoitetaan pieni rotsi. Ei jatkoon. Entä väriyhdistelmät, huh. Nyt miehille hyvä vinkki: mustat legginsit, rotsi ilman paitaa – yes.

Suomalaiset naiset päänsääntöisesti alipukeutuvat.

Ulkomaalainen vaimoni (EU maa) ei käsitä suomalaisten naisten pukeutumista.Yleistyyli yleensä on rähjäinen ( tyyli puuttuu), ja juhlissa alipukeutuvat (tyylikkyys puuttuu).

Suomalaisten naisten puketuminen on somessa ”vitsi” ulkomaalaisten keskuudessa.

Meiilä se vaikuttaa niin ettei vaimoni enää haluaa, että tyttäremme kasvavat tällaisessa rähjäisessä tyylitaju kulttuurissa, vaan haluaa tyttäret oman maansa kouluun. Ongelma tilanne meillä.

Please, suomalaiset naiset ryhdistäytykää, koko some ”nauraa” teille.Tyylitajua pukeutumiseen !

Kiitos tästä artilkelista!
Melkoisen monen soisi tämän lukevan.
Viimeisissä juhlissa juuri 17 vuotta täyttänyt saapui hupparissa ja lenkkareissa, kun äidillä oli juhlamekko ja isällä puku.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X