Vapaa-aika 10.10.2023

Seitsemän veljestä -romaani vilisee suosittuja nimiä – tiedätkö, mitä kukin tarkoittaa?

Oletettavasti Kiven teos on lisännyt monien nimien suosiota. Äänestä lopussa, olisitko valmis antamaan jonkin niistä omalle lapsellesi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Petri Kaipiola / SKOY

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä (1870) on poikkeuksellinen teos, eikä pelkästään siksi, että se mielletään ensimmäiseksi suomenkieliseksi romaaniksi.

Romaanin ilmestymisajankohtana vallitsi kansallismielinen ihanne, jonka periaatteisiin kuului Suomen ja suomalaisten kuvaaminen ylevästi taiteessa ja kirjallisuudessa. Aleksis Kivi kuitenkin kirjoitti henkilöhahmoistaan realistisesti ja humoristisesti, mistä hyvästä professori August Ahlqvist lateli teoksesta murskakritiikin.

Sittemmin Seitsemän veljestä on saavuttanut kansallisromaanin aseman. Niinpä Jukolan veljekset edesottamuksineen ovat kaikille peruskoulun käyneille suomalaisille jossain määrin tuttuja.

Monet teoksen henkilöhahmojen nimistä ovat tosielämässä yhä voimissaan. Romaani on oletettavasti myös lisännyt joidenkin nimien suosiota.

Kaksplus selvitti, mitä kunkin henkilöhahmon nimi tarkoittaa ja kuinka suosittuja nimet nykypäivänä ovat. Artikkelin lopulla voit äänestää, olisitko valmis antamaan jonkin nimistä omalle lapsellesi.

Seitsemän veljestä vanhimmasta nuorimpaan  

Juhani. Veljeskatraan esikoinen on äkkipikainen Juhani.

Juhani on suomenkielinen versio Johan-nimestä, joka on puolestaan ruotsalainen lyhentymä heprealaisperäisestä nimestä Johannes. Johanneksen merkitys on ’Jahve on armollinen’.

Juhani on Suomessa kaikkien aikojen suosituin miesten etunimi. Yhteensä nimen on saanut yli 357 000 miestä. Toisena listalla komeilee Johannes.

Tuomas. Jukolan veljeksistä neljä ovat kaksosia. Tuomas on Aapon vakaaluonteinen kaksosveli.

Tuomas on suomalainen muoto aramealaisesta nimestä Thoma, joka tarkoittaa – hauskaa kyllä – kaksosta.

Aikojen saatossa Tuomas-nimen on saanut yhteensä lähes 34 000 miestä.

Aapo. Aapo on Tuomaksen kaksosveli, tarinaniskijä ja veljesten puhemies. Luonteeltaan hän on järkevä ja maltillinen.

Aapo on kansankielinen muoto heprealaisesta nimestä Abraham. Hepreassa sen on tulkittu tarkoittavan ’kansojen paljouden isää’.

Seitsemän veljestä on todennäköisesti nostanut Aapon suosiota etunimenä. Yhteensä nimen on saanut yli 7500 miestä.

Simeoni. Jukolan veljesten ruokahuollosta vastaava Simeoni on ailahtelevainen mutta hurskas. Veljeksistä juuri hän on eniten viinan perään.

Nimet Simeon ja Simeoni tarkoittavat rukouksen kuulemista. Nimet ovat heprealaista alkuperää.

Simeoni on Seitsemän veljestä -romaanin nimistä selvästi harvinaisin tosielämässä. Nimen on saanut vain alle 200 miestä koko tilastointihistorian ajalta.

Timo. Iloinen ja mukautuvainen Timo on Laurin kaksosveli. Veljesten keskuudessa Timo on suosittu henkilö, vaikkakin heikkolahjaiseksi mielletty.

Nimi Timo on lyhentymä alkujaan kreikkalaisesta Timotheus-nimestä. Sen merkitys on ’jumalaa kunnioittava’.

Todennäköisesti Seitsemän veljestä on siivittänyt nimen suosiota. Tällä hetkellä Timo on yksi yleisimmistä miesten ensimmäisistä etunimistä. Yhteensä Timoksi on nimetty lähes 60 000 miestä. Nimen suosion huippu ajoittuu 1940–1970-luvuille.

Lue myös: Onko sinullakin nais- tai miesvoittoinen suku? Syy voi yllättää

Lauri. Lauri on puolestaan Timon kaksosveli. Hän viihtyy hyvin yksin eikä puhu paljon.

Nimi Lauri pohjautuu latinalaiseen nimeen Laurentinus, ’laakerinlehdillä seppelöity’.

Lauri-nimi on ollut suosituimmillaan 1900–1930-luvuilla ja jälleen 1980–1990-luvuilla. Yhteensä nimen on saanut lähes 68 000 henkilöä.

Eero. Veljeskatraan kuopus Eero on ketterä ja älykäs keppostelija. Hän oppii lukemaan ennen isoveljiään.

Nimi Eero pohjautuu skandinaaviseen nimeen Erik, jonka muita suomalaismuunnelmia ovat Erkki ja Eerik(ki). Erikin merkitys on ’yksi’ + ’valtakunta’.

Kaiken kaikkiaan nimen Eero on saanut yli 46 000 miestä.

Venlaa unohtamatta

Mitä Seitsemän veljestä olisikaan ilman Männistön Venlaa? Venla on Jukolan veljesten naapuritorpan tytär, jota eritoten Juhani havittelee vaimokseen. Lopulta Venla suostuu Juhanin kosintaan.

Nimi Venla on saksalaista alkuperää. Se saattaa olla mukaelma nimistä Wendla tai Wendela. Ne tiettävästi pohjautuvat sanaan vendit, jota saksalaiset käyttivät slaaveista.

Varhaisista Venla-nimen esiintymismuodoista on merkintöjä jo 1600-luvun Suomesta, mutta Seitsemän veljestä teki Venla-muodon tunnetuksi. Nimen suosion huippu kuitenkin ajoittuu 1980–1990-luvuille.

Aikojen saatossa Venla-nimelle on kertynyt yli 10 600 kantajaa.

Lähteet: Digi- ja väestötietovirasto, Kirjastot.fi, Kotus

Lue myös: Kuinka paljon tiedät Aleksis Kivestä? Vain todelliset kirjallisuusgurut saavat tästä tietovisasta täydet pisteet

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X