Vapaa-aika 31.10.2021 Päivitetty 16.09.2022

Ulkoleikit lapsille – 8 suosikkia, jotka eivät katso säätä tai vuodenaikaa

Nämä ulkoleikit soveltuvat monenlaisiin keleihin. Virkistä muistiasi vanhojen leikkien osalta tai opi muutama uusi ja hauska tuttavuus.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Ulkoleikit lapsille ovat parhaimmillaan, kun kelit suosivat. Suomen leveysasteilla on kuitenkin varauduttava, tai pikemminkin totuttava, myös epäsuotuisiin ja vaihteleviin sääolosuhteisiin.

Onneksi on leikkejä, jotka sopivat lähes yhtä hyvin niin kesäisen auringonpaisteen, tuivertavan tuulen kuin lumen ja pakkasenkin keskelle!

Lue myös: Liikunta-aktiivisuus laskee jo 7-vuotiaana – nämä ulkoleikit lisäävät liikettä koko perheen arkeen

Kokosimme kuusi lähes kaikkien tuntemaa suosikkileikkiä sekä kaksi kenties uudempaa leikkituttavuutta, joita voi lämpimästi suositella kokeiluun. Ulkoleikit ovat hauskimmillaan suurehkossa joukossa.

Klassiset ulkoleikit lapsille

Kaikista parhaimmat ulkoleikit lapsille kestävät aikaa jopa sukupolvesta toiseen. Nämä ulkoleikit ovat sellaisia, joiden säännöt vanhempi tai jopa isovanhempi saattaa muistaa ulkoa – tai ainakin suurin piirtein. Välineitä ei tarvita tai sitten ne löytyvät helposti pihapiiristä.

Lue myös: Piiloleikki, hippa, majaleikit, kärryn työntäminen – miksi nämä ovat kaikkien pienten lasten lempileikkejä?

Vauhdikkaat ulkoleikit lapsille

Alkaako lapsille kertyä liiankin paljon energiaa? Valjasta käyttöön nämä reippaat ulkoleikit. Lapsille mieluisissa leikeissä riittää kikatuksen ja kiljumisen aihetta.

Lue myös: ”Nyt tältä nallelta irtois jalka ja sitä sattuis kovaa” – toimi näin, kun lapsen leikki muuttuu ilkeäksi

Rauhalliset ulkoleikit lapsille

Ulkoleikkien ei aina tarvitse nostattaa hikeä pintaan. Liukkaalla kelillä liian vauhdikkaat ulkoleikit voivat olla jopa turvallisuusriski.

Seuraavat leikkiohjeet ovatkin erityisen oivallisia tilanteissa, joissa ei kaivata juoksemista vaan ainoastaan mukavaa ajanvietettä, raitista ilmaa ja yhdessäoloa. Näihinkään leikkeihin ei vaadita mitään erityisiä välineitä.

Lue myös: Mistä leikeistä 2-vuotias tykkää? 10 leikkiä, joista tulee heti jättihitti

Oletko jo kokeillut näitä?

Seuraavat ulkoleikit lapsille eivät ehkä ole yhtä tunnettuja kuin edellä listatut ajanvietteet, mutta ne ovat vähintäänkin yhtä hauskoja!

Älä anna pitkien ohjeiden hämätä, sillä nämäkin leikit ovat idealtaan hyvin yksinkertaisia. Pari yksityiskohtaa säännöissä kuitenkin takaa sen, että leikeissä riittää jännitystä ja sopivasti haastetta.

Lue myös: Lapsen synttärit ulkona – voi järjestää jokaisena vuodenaikana: 50 ideaa ulkosynttäreihin

Kotiliesi.fi: Hei mummo, eivätkö lapsenlapsen leikit kiinnosta? Älä suotta syyllisty, vaan lue tämä juttu

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X