Raskaus 17.09.2015 Päivitetty 11.06.2021

Alkuraskauden ruskea vuoto – milloin on syytä huoleen?

Ruskeaa vuotoa, vaikka olet raskaana? Usein alkuraskauden vuoto on täysin harmitonta.

Teksti
Kaisa Pyykkö
Kuvat
Colourbox

Alkuraskauden ruskea vuoto voi yllättää, vaikka nainen olisikin tehnyt positiivisen raskaustestin. Niin sanottuja valekuukautisia ilmenee joka neljännellä naisella. Vuoto voi tulla samaan aikaan kuin kuukautiset olisivat normaalisti tulleet, ja se voi olla väriltään ruskehtavaa tai hennon vaaleanpunaista.

Alkuraskauden ruskea vuoto ei yleensä ole vaarallista, mutta se saattaa säikäyttää.

Alkuraskauden vuoto: Harmitonta vai vakavaa?

Usein ruskea vuoto alkuraskaudessa johtuu valekuukautisista. Harmittomat valekuukautiset ovat niukat ja kivuttomat. Joskus vuoto ajoittuu suunnilleen niihin aikoihin kun kuukautiset olisivat tulleet.

Keskenmenon merkkejä ovat runsas verenvuoto ja supistuksenomaiset, kouristavat vatsakivut.

Noin joka kymmenes raskaus päättyy keskenmenoon, ja yleensä keskenmeno tapahtuu ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Lue lisää: Yleisimmät keskenmenon syyt.

Jos sinulla tulee ruskeaa vuotoa, mutta olet epävarma vuodon syystä, raskaustesti on nopein tapa selvittää, onko kysymyksessä keskenmeno.

Kohdunulkoinen raskaus voi olla kysymyksessä, jos niukkaan vuotoon liittyy alavatsakipuja. Kohdunulkoinen raskaus näkyy raskaustestissä.

Jos alkuraskauden vuoto jatkuu, on hyvä selvittää gynekologisessa tarkastuksessa, onko kysymyksessä kohdunulkoinen raskaus.

Ruskea vuoto alkuraskaudessa – Muita syitä vaivaan

Joskus alkuraskauden vuoto voi johtua tulehduksesta. Esimerkiksi emättimen ja kohdunkaulan tulehdukset voivat aiheuttaa verenvuotoa, ja niiden mahdollisuus pitää sulkea pois lääkärin tarkastuksessa.

Hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa jopa keskenmenon. Raskauden aikana limakalvot voivat haurastua, mikä voi myös aiheuttaa niukkaa mutta vaaratonta alkuraskauden vuotoa.

Joskus ruskea vuoto alkaa pian yhdynnän jälkeen. Raskaus tekee kohdunkaulan ja emättimen limakalvot aiempaa herkemmiksi, ja yhdynnän jälkeen niistä saattaa tulla herkästi veristä vuotoa.

Milloin lääkäriin raskausajan vuodon takia?

Jos alkuraskauden vuoto on hyvin vähäistä, ruskehtavaa ja kivutonta, voit hyvin odotella muutaman päivän, loppuisiko se itsestään.

Kuukautisia muistuttava ruskea vuoto tai poikkeukselliset kivut, jotka eivät lopu itsestään, vaativat lääkärin tarkastuksen.

Jos vuoto on hyvin runsasta tai aiheuttaa heikotusta tai korkeaa kuumetta, on hyvä mennä heti päivystykseen.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto

Artikkeli päivitetty 25.3.2020 klo 14.03. Juttuun lisätty tieto yhdynnän vaikutuksesta ruskeaan vuotoon.

Lue myös

Kommentit (1)

”Raskaustesti on nopein tapa selvittää, onko kysymyksessä keskenmeno.”Kuin niin? Miinus tarkoittaa,ettet ole raskaana tai teit testin liian aikaisin.Plussa tarkoittaa vain, että veressäsi on raskaushormonia. Ei sen perusteella voi päätellä, tuleeko raskaus menemään kesken. Hormonia on veressä vielä jonkun aikaa, vaikka raskaus olisikin keskeytymässä ja alkio/sikiö jo kuollut. Miinus muutamaa viikkoa plussaa myöhemmin tarkoittaa toki, että olit hetken raskaana,mutta raskaus keskeytyi. Olen kokenut sekä alkuvaiheen kovat vuodot, jotka eivät sitten tarkoittaneetkaan keskenmenoa, että ”keskeytyneen keskenmenon”, jossa vuotoa ei vaan tullut, ja raskausoireet vain heikkenivät viikkojen saatossa. Testikin näytti positiivista koko ajan.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X