Vanhemman terveys 23.01.2018 Päivitetty 14.08.2023

Rusehtavaa vuotoa ei kannata pelästyä — naistentautien lääkäri: ”Joka viidennen raskauden alussa esiintyy niukkaa verenvuotoa”

Alkuraskauden verenvuoto on yleensä yksi merkki siitä, että keho valmistautuu raskauteen. Lääkäriin on syytä mennä, jos vuoto on runsasta ja siihen liittyy huimausta, huonoa oloa tai alavatsakipuja.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Alkuraskauden verenvuoto voi säikäyttää ja aiheuttaa suurtakin huolta äidin ja vauvan voinnista. Harmiton vuoto on alkuraskaudessa kuitenkin huomattavasti yleisempää kuin varsinaiset keskenmenot.

— On arvioitu, että joka viidennessä raskaudessa esiintyisi jonkinlaista niukkaa verenvuotoa. Kuitenkin vain noin joka 10. raskaus päättyy keskenmenoon, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Ahonkallio.

Alkuraskauden verenvuoto kuuluu usein muutoksiin, joita raskauteen valmistautuva keho käy läpi.

— Raskauden aikana emättimen ja kohdunsuun limakalvot turpoavat ihan älyttömästi, ja ne tuottavat myös rauhaseritteitä, kirkkaita nesteitä, limaa ja valkovuotoa tavallista enemmän. Esimerkiksi yhdyntä voi aiheuttaa alkuraskaudessa niukkaa, veristä vuotoa. Sekä niukat veriset että kirkkaat vuodot liittyvät siis useimmiten elimistön fysiologiseen muutokseen, kertoo Ahonkallio.

Alkuraskauden verenvuoto: Lääkäriin tapauskohtaisesti

Raskauden aikana voi myös kuulla puhuttavan ”valemenkoista”. Todellisuudessa raskaudenaikaisia kuukautisia ei ole olemassa, sanoo Ahonkallio.

— Valekuukautisilla tarkoitetaan sellaista niukkaa alkuraskauden verenvuotoa, joka sattuu tulemaan sinä aikana, kun oikeiden kuukautisten pitäisi tulla. Kyseessä on siis puhdas sattuma.

Milloin alkuraskauden verenvuoto on syy lähteä lääkäriin?

— Tilanteet ovat aina tapauskohtaisia. Jos huolestuttavia oireita ei ole, niin tilannetta voi seurailla muutaman päivän ja ottaa sitten vasta yhteyttä neuvolaan.

— Jos verenvuoto on kuitenkin runsasta ja äidillä on huimausta, huonovointisuutta tai  alavatsakipuja, lääkäriinmenoa ei tule pitkittää.

Ellei edellä mainittuja oireita ole, myöskään viikonloppuisin ja iltaisin ei kannata heti sännätä päivystykseen, sillä reissu menee usein odotteluksi.

— Muut päivystysasiat menevät usein kevyiden verenvuotojen edelle, sanoo Ahonkallio.

Silloin kun alkuraskauden verenvuoto on kuukautisia runsaampaa ja siihen liittyy supistuskipuja, voivat oireet viitata keskenmenoon.

— Tällöinkään lääkäriin ei ole syytä kiirehtiä: jos raskaus keskeytyy, ei sen estämiseksi voi valitettavasti tehdä mitään. Luonto tyhjentää kohdun itsestään, mutta joskus kohtu voi jäädä vuotamaan. Tällöin voidaan tarvita kohdun tyhjennyshoito joko lääkkeellisesti tai kaavinnalla, kertoo Ahonkallio.

Loppuraskauden verenvuoto huolestuttavampaa

Alkuraskauden verenvuoto ei usein ole syy huoleen, mutta loppuraskaudessa tilanne on toinen. Jos veristä vuotoa esiintyy 22. raskausviikon jälkeen, lääkäriin on syytä lähteä heti.

— Loppuraskauden verenvuodon syyt ovat aina huolestuttavampia. Jos verenvuoto loppurasakudessa on vähänkin tihkutusta runsaampaa, kyse voi olla siitä, että istukka tulee kohdunsuun päälle tai se voi olla irtoamassa.

Varsinaiseen synnytyksen käynnistymiseen liittyy aika usein verensekaista, limaista vuotoa.

— Sitä sanotaan limatulpaksi, ja jos vuotoa tulee vähän, ei ole syytä huoleen. Tottakai jos verenvuoto on yhtään runsaampaa, niin sitten kiireesti synnytyssairaalaan, sanoo Ahonkallio.

Keskustele: Keskenmeno vai eikö sittenkään?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X