Raskaus 22.05.2024

Anni Vuohijoki paljastaa Anna-lehdessä, miten yllätysraskaus sai alkunsa – aikoo jakaa vanhemmuuden lapsen isän kanssa

Anni Vuohijoen esikoinen syntyy kesällä, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Entinen olympiaurheilija kertoo elämänmuutoksestaan Anna-lehden haastattelussa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Liisa Valonen / OM-arkisto

Lääkäri Anni Vuohijoen, 35, elämässä on tapahtunut viimeisen vuoden aikana paljon.

Viime heinäkuussa kilpauransa päättänyt painonnostaja ja voimanostaja muutti lääkäriksi Lappiin, Ivaloon. Annin yli kymmenen vuotta kestänyt parisuhde oli juuri päättynyt. Syystalvella hän huomasi olevansa raskaana ja keväällä hän palasi Helsinkiin.

Aiemmin Anni on puhunut julkisuudessa muun muassa avoimesta suhteestaan ex-miehensä kanssa. Lapsensa isästä hän ei halua kertoa enempää, mutta paljastaa Anna-lehden tuoreessa haastattelussa, että tulevat vanhemmat aikovat jakaa huoltajuuden.

Anni kertoo raskauden alkamisen olleen yllätys: se tapahtui ensimmäisellä kierrolla ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Hän oli varannut tammikuulle ajan keinohedelmöitykseen, mutta sitä ei tarvittu.

Lapsitoiveista oli puhuttu lapsen isän kanssa jonkin aikaa, ja Anni oli valmistautunut tulemaan vanhemmaksi yksin. Myöhemmin lapsen isältä tuli kuitenkin toive saada olla mukana lapsen elämässä.

– On lapsen oikeuksien kunnioittamista, että isä voi olla mukana, jos haluaa. On sitä parempi, mitä enemmän lapsella on rakastavia ihmisiä ympärillään, Anni toteaa Annassa.

Sektio on sovittu kesäkuulle, ja lapsen isä on tulossa mukaan synnytykseen.

– Vaikka lapsella tulee olemaan kaksi huoltajaa, en rakenna mitään perhemallia vaan rakennan vanhemmuuden.

”Suomi ei ole hirveän äitiysystävällinen maa”

Alkuraskauden tunnemyrskyn keskellä Anni oli yksin. Vaikka hän oli toivonut lasta, hän kertoo Annassa harkinneensa myös raskauden keskeyttämistä.

– Jo alkuraskaudesta tiesin, etten voi tarjota lapselle pullantuoksuista arkea. Pohdin, olenko riittävän hyvä ja oikeutettu tähän tilanteeseen, koska ajattelen perheestä tai äitiydestä niin eri tavalla kuin moni muu.

Omalle äidilleen hän kertoi raskaudesta vasta, kun oli aivan varma päätöksestään. Hän ei halunnut, että äidin mielipide olisi vaikuttanut hänen pohdintoihinsa.

Nyt Anni ihmettelee, miksei luottanut äitinsä hyväksyvän päätöksen. Hän kuitenkin tietää, että on paljon itsellisiä äitejä tai sellaiseksi aikovia, jotka eivät saa tukea läheisiltään.

– Suomi ei ole hirveän äitiysystävällinen maa.

Mitä Annin äiti ajatteli tyttärensä yllätysraskaudesta? Lue äidin ja tyttären yhteishaastattelu Anna-lehden numerosta 21/24 tai verkosta osoitteessa anna.fi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X