Myöhäinen ovulaatio – mikä se on, ja vaikuttaako se raskaaksi tulemiseen?

Myöhäisen ovulaation taustalta voi löytyä esimerkiksi hormonitoiminnan häiriöitä tai stressaava elämäntilanne. Usein myöhäinenkin ovulaatio on kuitenkin täysin normaali ilmiö.

Teksti Anna Mäkelä
Kuvat Istockphoto
Myöhäinen ovulaatio voi aiheuttaa huolta raskautta toivovien parissa.
Myöhäinen ovulaatio voi hankaloittaa raskaaksi tulemista, mutta se voi olla myös täysin normaali ilmiö.

Ovulaatio ja kuukautiskierto ovat usein erityisen huolellisessa tarkkailussa raskautta toivovilla. Moni ehtiikin huolestua, jos ovulaatiota eli munarakkulan puhkeamista ja siitä seuraavaa munasolun irtoamista ei tapahdu vielä tavallisessa vaiheessa kiertoa. Silloin kyseessä voi olla myöhäinen ovulaatio.

Kysyimme lapsettomuusklinikka Fertinovan vastaavalta lääkäriltä Anna Kivijärveltä, mistä myöhäisessä ovulaatiossa on kyse, ja voiko se vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Myöhäinen ovulaatio on puhuttanut myös Kaksplussan keskustelupalstalla.

Myöhäinen ovulaatio voi olla täysin normaali

Vaikka oma ovulaatio vaikuttaisi tulevan kovin myöhään, ei kannata heti huolestua. Munasolu voi irrota varsin myöhään kuukautisten alkamisajankohtaan nähden, mutta siinä ei silti ole välttämättä mitään poikkeavaa.

Kuukautiskierron pituus vaihtelee ihmisestä riippuen, ja tyypillisen pituisessa kuukautiskierrossa myöhäinen ovulaatio voikin olla pidemmässä kierrossa aivan normaali. Ovulaation ajoitusta kannattaa siis verrata oman kierron pituuteen.

Säännöllinen kuukautiskierto kestää tavallisesti 28–32 päivää, jolloin 21. kiertopäivän jälkeen alkava ovulaatio alkaa olla jo varsin myöhäinen. Mikäli kierto on pidempi ja kestää esimerkiksi 40 päivää, voidaan myöhäisestä ovulaatiosta puhua vasta 30. päivän kohdalla.

Ovulaatio voi siis tulla kuukautisten alkamisesta laskien myöhään, mutta olla silti normaali.

Epäsäännölliset kuukautiset – miten ne vaikuttavat raskaaksi tulemiseen?

Haaveiletko vauvasta? Vältä nämä virheet jos haluat tulla raskaaksi

Ovulaatiossa voi olla myös häiriö

Ovulaation alkamispäivän sijaan ratkaisevampaa on se, milloin kuukautiset alkavat. Tulevatko kuukautiset todella pian ovulaation alkamisen jälkeen vai vasta muutaman viikon kuluttua?

Pitkästä kuukautiskierrosta johtuva myöhäinen ovulaatio on syytä erottaa liian myöhäisestä ovulaatiosta.

Myöhäinen ovulaatio voi jättää mahdollisuuden hedelmöittymiseen pieneksi.

Ovulaatio jää liian myöhäiseksi, jos kuukautiset tulevat pian ovulaation alkamisen jälkeen.

Liian myöhäinen ovulaatio on kyseessä, kun kuukautiset tulevat nopeasti ovulaation alkamisen jälkeen. Jos kuukautiset tulevat jo viikon kuluttua ovulaation alkamisesta, ei alkion kiinnittymiselle jää riittävästi aikaa.

Liian pian alkavat kuukautiset voivat olla merkki ovulaatiohäiriöstä. Tällöin keltarauhashormonia ei ehdi erittyä tarpeeksi, jotta raskaudelle olisi hyvät mahdollisuudet.

Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin, jossa verikokeiden ja ultran avulla pyritään selvittämään, mikä on munasolun liian myöhäisen irtoamisen syynä. Samalla voidaan miettiä mahdollisen hormonilääkityksen aloittamista.

Ohimeneviä häiriöitä kuukautiskierrossa voi olla lähes kaikilla, joten muutaman kuukauden poikkeamista ei ole syytä vielä huolestua.

Ovulaatio kertoo elimistön hyvinvoinnista, joten kehon ollessa kovilla voi ovulaatiossakin olla häiriöitä. Nämä häiriöt ovat kuitenkin usein ohimeneviä.

Myöhäisen ovulaation ja kuukautiskierron häiriöiden taustalla voi olla myös lääkitys, haitalliset elämäntavat tai hormonitoiminnan ongelmat.

Ovulaatiota ei aina tunnisteta

Ennen kuin huolestuu myöhäisestä ovulaatiosta, kannattaa muistaa, ettei ovulaatiota ole aina helppo tunnistaa. Ovulaatiotestit eivät ole täysin luotettavia, eikä moni nainen tunnista omaa ovulaatiotaan, sillä se voi olla hyvin vähäoireinen.

Katso myös:

Ovulaation merkit – Näin selvität, milloin ovuloit

Ovulaatiolaskuri selvittää, koska ovuloit!

Keskusteluissa: Myöhäinen ovulaatio – onko sinulla siitä kokemusta?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä