Vauvahaaveet 07.08.2020 Päivitetty 28.08.2023

Tuulimunaraskaus voi sattua kenelle tahansa – Miten tuulimuna oireilee ja kuinka se vaikuttaa uusiin raskausyrityksiin?

Tuulimunaraskaudessa hedelmöittyminen tapahtuu ja raskaustesti näyttää plussaa, mutta sikiö ei ala kehittyä. Janette näki ultrassaan tyhjän kohdun.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Tuulimunaraskaus on asia, jonka moni positiivisesta raskaustestistä ja alkaneesta raskaudesta jo iloitsemaan ehtinyt nainen kohtaa elämässään. Silti siitä puhutaan yllättävän vähän.

Synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta kertoo, mistä tuulimunaraskaudet johtuvat – ja millä tavalla ne vaikuttavat uusiin raskautumisyrityksiin.

Mitä tuulimunaraskaus tarkoittaa?

Tuulimunaraskaus alkaa onnistuneesta hedelmöittymisestä, mutta sikiö ei syystä tai toisesta ala kehittyä. Naisella on samanlaisia alkuraskauden oireita kuin tavallisessakin raskaudessa.

– Tuulimunaraskaudessa ainoastaan tyhjä istukkapussi ja istukka kasvavat, Heikkinen kertoo.

Tämä johtuu tavallisimmin viallisesta munasolusta. Näitä viallisia munasoluja löytyy kaikilta naisilta terveiden joukosta.

–  Tuulimunaraskauden alkaminen on useimmiten vain sattumasta ja huonosta tuurista johtuvaa.

Heikkinen kertoo, että on kuitenkin tiedossa, että naisen ikääntymisen myötä viallisten munasolujen ja keskenmenojen määrä lisääntyy.

Toinen, harvinaisempi syy tuulimunaraskauteen on naisen ja miehen kromosomien yhteensopimattomuus.

– Jos kromosomit eivät ”sovi yhteen”, hedelmöittynyt munasolu ei voi kehittyä. Tämä on kuitenkin harvinainen syy, jota aletaan epäillä vasta, jos parilla ei ole yhteisiä lapsia ja tuulimunaraskauksia on kolme peräkkäin.

”Ultrassa emme nähneetkään pientä sisarusta”

Tuulimunaraskaus ei ole mitenkään harvinainen: se on syynä 70 prosenttiin kaikista keskenmenoista. Ylipäätään jopa joka kymmenes alkanut raskaus on tuulimunaraskaus. Viime keväänä sen koki Janette, 21, joka päätti jakaa kokemuksensa sosiaalisen median kautta myös muille.

– Ultrassa emme sitten nähneetkään pientä sisarusta, emmekä päässeet kertomaan vauvauutisia, hän kirjoittaa pitämällään Instagram-tilillä Tuulimunanimun.

– Muistin vahvasti vielä esikoisesta, miten hyvin 13. viikolla kuva kohdusta ja vauvasta näkyi heti, eikä sitä tarvinnut etsiä. Nyt näin tyhjän, mutta kasvaneen kohdun.

Janette kamppaili sen kanssa, onko hänellä oikeutta olla murheellinen. Hän itki lasta, jota ei koskaan ollutkaan, ja ajatteli toisia, joilla lapsen sydän on lakannut lyömästä.

– Edelleen minua ehkä jopa hävettää se suru, mitä tunnen tällaisesta tapauksesta. Mutta surua ei saisi verrata. Sillä jokaisen suru on oma.

Moni saman kokenut on löytänyt Janetten somesta ja saanut purkaa hänelle omat tunteensa. Sekä Janette että hänen lukijansa ovat saaneet lohtua toisiltaan.

– Omasta kokemuksestani on nyt kulunut aikaa neljä kuukautta. Koen, että suurin suru on takanapäin, mutta ajoittain tulee hetkiä, kun asia nousee vahvasti mieleen, Janette kertoo Kaksplussalle.

Tuulimuna todetaan tavallisesti kahdessa ultrassa

– Tavallinen oire, josta tuulimunaraskauden voi huomata, on ylimääräinen verinen vuoto, joka voi olla alkavan keskenmenon merkki, dosentti Anna-Mari Heikkinen kertoo.

Tuulimunaraskaus voi sattua kenen tahansa kohdalle.

Tuulimunaraskaus voi olla suuri pettymys.

Useimmiten tuulimunaraskaus löydetään kuitenkin ultraäänitutkimuksessa, sillä niitä tehdään jo alkuraskauden aikana.

– Tällöin ultraäänitutkimuksessa kohdusta löytyykin vain pieni nesteontelo eikä merkkejä sikiöstä.

Toisaalta hyvin varhaisessa vaiheessa tehdyssä ultraäänitutkimuksessa voi olla, ettei sikiö vielä näy, koska raskauden kesto on niin varhainen. Se ei siis aina ole tuulimunaraskauden merkki.

– Jotta oireeton tuulimunaraskaus voidaan todeta, tarvitaan tavallisesti kaksi vähintään viikon välein tehtävää ultraäänitutkimusta, Heikkinen toteaa.

Lue lisää: Ylimääräinen raskauden varhaisultra – kannattaako siitä maksaa?

Tuulimunaraskaus voi tulla useasti

Suurin osa tuulimunaraskauksista keskeytyy itsestään 12. raskausviikkoon mennessä. Tällöin raskaus poistuu luonnostaan vuodon mukana. Joskus tarvitaan kuitenkin apukeinoja.

– Joskus vuoto ei ala itsestään tai kohtu ei tyhjene kokonaan. Tällöin tilannetta voidaan joutua auttamaan lääkkeillä tai kaavinnalla, Heikkinen kertoo.

Tuulimunaraskaus voi olla suuri pettymys ja sen toistuminen voi huolettaa raskautta toivovaa. Se ei kuitenkaan yleensä vaadi jälkiseurantaa, ja uutta raskautta voi lähteä yrittämään melko nopeasti.

– Jos vuoto loppuu itsestään, ei seurantaa tarvita. Raskautta voi yrittää heti uudelleen, vaikka yleensä suositellaan odottamaan yhdet kuukautiset.

”Ne sanat lämmittivät todella paljon siinä tilanteessa, ja ne merkitsevät minulle edelleen todella paljon.”

Lohduttavaa voi olla myös kuulla, ettei tuulimunaraskauteen pysty itse vaikuttamaan. Se ei ole riippuvainen perinnöllisyydestä tai elintavoista, vaan voi sattua kenen tahansa kohdalle.

– Tuulimunaraskaus on hyvin tavallinen, joten on myös suhteellisen tavallista, että se sattuu kahdesti saman naisen kohdalle. Kolme tuulimunaraskautta samalla naisella taas on jo selvästi harvinaisempaa.

Kolmannen kohdalla syytä aletaankin selvittää tarkemmin ja varmistamaan, ettei kyseessä ole esimerkiksi kromosomien yhteensopimattomuus.

Janette on varma, että tulee aina muistamaan kätilön sanat: ”Rutistaisin sinua nyt oikein kovasti, jos voisin”. Hän uskoo kätilön tarkoittaneen koronavirustilannetta.

– Mutta ne sanat lämmittivät todella paljon siinä tilanteessa, ja ne merkitsevät minulle edelleen todella paljon, Janette kirjoittaa.

Lue myös: 

Kohdunulkoinen raskaus on surullinen sattuma – Nämä oireet on syytä ottaa vakavasti

Miksi raskaus meni kesken? Nämä ovat keskenmenon yleisimmät syyt

Instagram: @tuulimunanimun

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X