Raskaus 31.08.2015 Päivitetty 30.08.2021

Kuvottaa ja väsyttää – nämä ovat alkuraskauden oireet

Kuvotus, väsymys, rintojen arkuus ja herkistynyt hajuaisti ovat hyvin yleistä oireita alkuraskauden aikana.

Teksti
Matilda Katajamäki

Monilla odottajilla alkuraskauden leimaavin tunne on kaikennielevä väsymys. Uni maistuisi vaikka vuorokaudet ympäri. Töissä ja kotitöissä jaksaminen voi olla työn takana, etenkin, jos odottajalla on pieniä lapsia ja lepäämään pääsee vasta illalla.

Väsymys johtuu hormoneista ja verenkierron kiihtymisestä. Sydän tekee töitä entistä ahkerammin ja hemoglobiini laskee, kun veren nestemäärä lisääntyy ja veri ”laimenee”.

Kuvotukseen auttaa syöminen

Pahoinvointi ja kuvotus alkavat joillakin odottajilla jo pian alkion kiinnittymisen jälkeen, tyypillisesti kuitenkin noin viikolla 6. Huonovointisuus johtuu raskaushormoneista, ja se loppuu tavallisesti viikkoon 14 mennessä. Hormonipitoisuudet eivät vähene, vaan elimistö tottuu niihin.

Kuvotukseen auttaa se, ettei päästä itseään nälkäiseksi. Nyt saa syödä sitä, mikä vain pysyy vatsassa. Moni odottaja on löytänyt pelastuksen vauvojen hedelmäsoseista, jääkaappikylmistä hedelmistä tai pakastemarjoista.

Raskauspahoinvointia voi yrittää torjua myös apuvälineillä. Apteekeissa myydään esimerkiksi akurannekkeita. Rannekkeiden metallinupit asetetaan painamaan ranteissa sijaitsevia akupisteitä. Valmistajan mukaan rannekkeet vähentävät raskauspahoinvointia suurella osalla käyttäjistä.

Sairauslomaa pahoinvointiin kannattaa hakea, jos oksentaa 5–10 kertaa päivässä eikä tunne jaksavansa töissä tai koulussa. Lääkärikäynti on tarpeen myös silloin, jos paino putoaa oksentelun takia 2–3 kiloa lähtöpainosta.

Muutenkin nyt on lupa kuunnella omaa oloaan ja karsia turhat kotityöt ja menot pois. Kyseessä on rankka mutta onneksi lyhyt ajanjakso.

Lue myös: Näin helpotat raskauspahoinvointia

Muita alkuraskauden merkkejä

  • Rintojen kipeytyminen ja pisteleminen.
  • Kuvotuksen tunne ja herkistynyt hajuaisti. Voimakkaat hajut ovat vastenmielisiä ja tutut ruoat voivat
    maistua oudoilta.
  • Lämmönnousu ja paleleminen.
  • Tavallista runsaampi valkovuoto.
  • Lisääntynyt virtsaamisen tarve.
  • Huimaus ja pyörryttäminen.
  • Vihlaisut tai jomotus alavatsassa ja nivustaipeissa.

Lue myös: Alkuraskauden ruskea vuoto: milloin on syytä huoleen?

Mielikin myllertää

Raskauden alkaminen ei tuota aina pelkkää riemua, vaan se saattaa herättää myös pelkoja ja epävarmuutta. Vaikka vauva olisi toivottu ja suunniteltu, plussatestin jälkeen kolahtaa uudella tavalla tajuntaan, että elämä tulee muuttumaan lopullisesti. On normaalia, että tässä vaiheessa tekisi mieli perua koko juttu.

Raskaus saattaa tuntua täysin epätodelliselta. Lähes jokainen odottaja miettii ja epäilee, onko mahassa oikeasti joku. Luonnostaan pessimisteille sekä
keskenmenoja tai lapsettomuutta kokeneille viikot ennen ensimmäistä ultraa voivat olla piinaavan pitkää ja pelontäyteistä odotusta.

Ristiriitaisia tunteita ei pidä torjua mielestään, koska niiden läpikäyminen on tärkeä osa äidiksi ja isäksi kasvamista. Raskaus ja vanhemmaksi tulo merkitsevät hienoudestaan huolimatta myös luopumista monista asioista ja entisen elämän taakse jättämistä. Näitä tunteita on hyvä käsitellä jo odotusaikana.

Lue myös: Näin hormonit muuttavat odottajaa

Keskiraskaudessa olo helpottaa

Alkuraskauden ryytymyksessä voi lohduttautua sillä, että keskiraskauteen päästyä niin henkinen kuin fyysinenkin olo yleensä kohenee. Pahoinvointi väistyy ja olo muuttuu taas energisemmäksi. Raskaus tuntuu todellisemmalta, kun vauva on nähty ultrassa ja vatsa alkaa kasvaa.

Sitä odotellessa lepäile ja ota rennosti, jos voit. Jos ystäväpiiristä ei löydy ihmisiä, joiden kanssa voisi jakaa alkuraskauden tunnelmia, samoilla viikoilla olevia kohtalotovereita löytyy Kaksplussan keskustelufoorumilta.

Seuraa täältä raskauttasi viikko viikolta!

Lue myös: Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X