Raskaus 15.08.2016 Päivitetty 10.11.2023

Hedelmöittyminen – voiko alkion kiinnittymisen tuntea?

Hedelmöittymisestä alkaa matka kohti uutta elämää. Moni äiti pohtii, onko hedelmöittyminen ja alkion kiinnittyminen mahdollista tuntea.

Teksti
Christina Boman
Kuvat
iStock

Äidiksi tulevat ja sellaisiksi haaveilevat pohtivat usein miltä hedelmöittyminen tuntuu. Moni kokee tuntevansa ovulaation oireet, joten myös hedelmöittymisen oireista käydään kiivasta keskustelua. Yksi hedelmöittymisen merkki voi olla kiinnittymiskipu. Mutta voiko hedelmöittymisen todella tuntea?

Ovulaatiossa munasolu irtoaa munasarjasta. Se on kuukautiskierron hedelmällisin ajankohta, eli tuolloin raskauden mahdollisuus on suurimmillaan.

Ovulaatio voi olla täysin oireeton, mutta osa naisista kokee sen aikana muun muassa alavatsan nipistelyä, vatsan turvotusta ja runsaampaa limaneritystä.

Myös alkuraskauden aikana monet kokevat vahvojakin oireita. Sen sijaan hedelmöittymisen oireet tuntuvat yhä olevan enemmän tai vähemmän mysteeri: onko sellaisia olemassakaan?

Lue myös: Ovulaation merkit: Näin selvität, milloin ovuloit

Kuinka hedelmöittyminen tapahtuu?

Irronnut munasolu vetää siittiöitä lähelleen, mutta ei itse liiku. Siittiöt liikkuvat munasolun ympärillä, ja munasolu kaappaa yhden niistä. Näin tapahtuu hedelmöittyminen.

Tästä alkaa intensiivinen solujen jakautuminen, joka jatkuu vielä koko matkan munanjohtimeen. Alkiossa onkin monta solua jo vain kolme päivää hedelmöittymisen jälkeen, kun se saapuu kohtuun.

Tässä vaiheessa raskautta puhutaan jo raskausviikosta 2. Sen aikana aikana naisen kohtu valmistautuu vastaanottamaan jo hedelmöittyneen munasolun.

Voiko hedelmöittymisen tai alkion kiinnittymisen tuntea?

Moni nainen pohtii, onko ensimmäisiä oireita mahdollista tuntea jo silloin, kun hedelmöittyminen tapahtuu. Hedelmöittymisen tuntemisesta ei kuitenkaan ole varsinaista tieteellistä näyttöä, mutta sen sijaan alkion kiinnittymisen on arveltu aiheuttavan monilla naisilla esiintyvää verenvuotoa.

Jotkut naiset kertovat myös kokevansa kiinnittymiskipua silloin, kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdunseinämään. Kevyttä kiinnittymisvuotoa esiintyy yleensä noin 11–12 päivää hedelmöittymisen jälkeen.

Naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Minna Kuusisto kertoo, että monia kehon tuntemuksia on haastavaa tulkita.

– Monilla naisilla on tuntemuksia ovulaatioon liittyen ja vielä yleisempiä ovat alkuraskauden oireet. Itse munasolun hedelmöittymistä eli munasolun ja siittiön yhdistymistä sen sijaan ei tunne, eikä solujen jakautumista, kun hedelmöittynyt munasolu siirtyy munajohtimesta kohtuonteloon.

Sen jälkeen, kun hedelmöittyminen on tapahtunut ja alkion kiinnittyminen, eli implantaatio kohtuun tapahtuu noin kuudentena alkiopäivänä, alkavat tietyt solut alkiossa erittää koriongonadotropiinia (hcg), joka ylläpitää munasarjassa sijaitsevan keltarauhasen toimintaa.

Tässä vaiheessa kiertoa (eli muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisten alkua) naisilla on usein kuukautisia edeltäviä oireita, vaikka raskautta ei siinä kierrossa alkaisikaan.

Näin ollen on usein vaikea erottaa alkavan raskauden ja loppukierron tuntemuksia.

– Teoriassa on mahdollista tuntea oireilua alkion kiinnittymisen jälkeen, mutta käytännössä on vaikea erottaa, mistä tuntemukset johtuvat, Kuusisto sanoo.

Jokaisen keho ja mieli toimivat kuitenkin omalla tavallaan. Toinen voi jälkikäteen miettiä tunteneensa pientä pahoinvointia kun hedelmöittyminen tapahtui tai kiinnittymiskipua kun alkio kiinnittyi, toisen raskaus yllättää vasta useamman raskausviikon jälkeen.


Lue myös:
Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista

Lue myös

Kommentit (1)

Kun nykyinen raskaus alkoi, tunsin mielestäni ovulaation vatsakipuina. Tunnen sen joskus, en joka kerta. Siitä lähtien joka päivä ainakin noin parin viikon ajan oli kuukautismaisia vatsakipuja ja vatsa kovin turvoksissa, rinnoissa myös turvotusta. Vatsassa tuntui ”möyrivän” (samaan tapaan kun joskus kuukautisten aikaan) ja ilmavaivojakin oli, silti pelkistä suolistovaivoista ei tosiaankaan tuntunut olevan kyse. Koskaanhan se vatsa ei siitä paljoa laskeutunut, kun raskaus tosiaan alkoi. Vaikka en pystynyt sanomaan että olisin juuri hedelmöittymisen tai munasolun matkaamista tuntenut, oli selvää, että vatsassa tapahtui kovasti jotakin. Sanoinkin puolisolle että mielestäni ei ole mitään epäselvää, etteikö siellä olisi sukusolut kohdanneet, ja ainakin kova yritys on päällä, vaikka lopputuloksena ei olisikaan varsinaisesti raskaus. Niin epätyypillisinä niitä pitkäaikaisia tuntemuksia pidin. Sinä päivänä kun kuukautiset ehkä olisivat voineet alkaa (eivät ole päiväntarkat), oli kuvottava olo aamusta ja nämä turvotukset, sekä urheillessa kovasti hengästytti, joten tein testin. Haalean viivan siihen jo silloin sain.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X