Raskaus 28.02.2021

Hematooma raskaudessa: ”Kyllä tämä kesken menee”, lääkäri totesi – sitten hoitaja halasi ja kertoi oman näkemyksensä

Kohdun hematooma ja verinen vuoto yllättivät raskaana olevan Emilian juuri silloin, kun puoliso oli käymässä parin sadan kilometrin päässä. Odotusta leimasi suru, jota seurasivat hämmentävä helpotus ja kiitollisuus.

Teksti
Jenna Parmala, Anniina Rintala
Kuvat
Emilia Niemen kotialbumi, iStock

Emilia Niemi, 25, alkoi odottaa toista lastaan syyskuussa 2017. Raskaus eteni odotetusti. Samaan tapaan kuin edellisessäkin, Emilia koki voimakasta pahoinvointia raskausviikolta viisi lähtien ja tunsi olonsa heikoksi.

– Oloni oli kuitenkin hyvin onnellinen. Tuntui ihmeelliseltä, että raskaus oli alkanut niin helposti.

Emilian raskaus eteni kotona lapsen kanssa: 2-vuotias esikoinen Alina oli tulossa uhmaikään ja vaati paljon äidin huomiota.

Raskausviikolla 10 Emilia alkoi kokea voimakasta keskenmenon pelkoa. Tunne oli selittämätön, mutta hyvin voimakas.

– Kenties kehoni aisti jo silloin, että kaikki ei ollut hyvin.

Seuraavalla viikolla Emilian avopuoliso lähti tapaamaan vanhempiaan Seinäjoelle. Emilia oli juuri laittanut Alinan päiväunille ja istui sohvalla.

– Noustessani ylös tunsin sisälläni napsahduksen.

Seuraavaksi Emilia tunsi veren valuvan jalkaansa pitkin.

– Hyppäsin heti pois sohvalta, ettei kangas menisi pilalle. Tuntuu hassulta, että se oli ensimmäinen ajatukseni, mutta ehkä mieleni suojeli minua pahimmalta pelolta.

Emilian jalkoihin valui lautasen kokoinen lammikko verta. Vasta sillä hetkellä hän antoi itselleen luvan ajatella, että raskaus oli ehkä juuri mennyt kesken. Hän soitti nopeasti puolisolleen.

– Kerroin, että vuodan verta, mutta olen täysin kivuton. Pelkäsin, että kivut alkaisivat pian tai että en tuntisi kipua shokin vuoksi. Minulla ei ollut ajokorttia ja Alina nukkui viereisessä huoneessa, joten en ollut varma mistä saisin apua.

”Pelkäsin, että lapsi säikähtää vierasta miestä”

Puolisonsa kehotuksesta Emilia soitti itselleen ambulanssin samalla kun puoliso varasi itselleen ensimmäiset junaliput Seinäjoelta takaisin Tampereelle.

Ambulanssi saapui paikalle parissakymmenessä minuutissa. Toinen ensihoitajista kävi herättelemässä Alinan päiväuniltaan.

– Pelkäsin, että lapsi säikähtää vierasta miestä, mutta Alina saapuikin paikalle hymyilevänä ensihoitajan sylissä.

Emilia sai Alinan syliinsä ja heidät kuljetettiin pyörätuolilla ambulanssiin. Matkalla sairaalaan Emilia soitti siskolleen, joka tuli tutkimusten ajaksi hoitamaan lasta. Ensihoitajat puhuivat puhelimessa Emilian puolison kanssa ja kertoivat, miten tämä löytäisi hänet sairaalasta.

– Oli surullista, että myös vanhempamme saivat tietää raskaudesta tällä tavalla. Suunnitelmissamme oli ollut kertoa uutinen jouluna, vähän niin kuin joululahjana.

Kyllä tämä kesken menee, lääkäri totesi hymyttömänä Emilialle. Ultrassa näkyi terve ja liikkuva vilkas sikiö. Lääkäri osoitti sen vieressä olevaa, huomattavasti sikiötä suurempaa hematoomaa.

Emilia oli odottanut lähes kolme tuntia lääkärinaikaa ja oli jo valmiiksi itkuinen ja peloissaan.

– Oli hirvittävää nähdä näytöltä terve kasvava lapsenalku ja kuulla, että raskaus ei tulisi jatkumaan. Kun hematooma valuisi kohdusta ulos, sikiö menisi todennäköisesti kesken sen mukana. En ollut koskaan kuullutkaan hematoomasta kohdun sisällä. Myöskään perushoitajana työskennellyt ja kolme lasta kasvattanut äitini ei tiennyt, mistä oli kyse. Hän totesi hematooman tarkoittavan mustelmaa.

Emilia jäi yöksi sairaalaan tarkkailuun ja googletti. Hän ei ollut kaatunut tai muuten satuttanut itseään, miten kohdun sisällä siis saattoi olla mustelma? Suurin lohtu tuli sairaanhoitajalta, joka halasi Emiliaa ja kuunteli hänen huoltaan.

– Pahin pelkoni sillä hetkellä oli, että supistukset voisivat alkaa koska tahansa ja raskaus menisi kesken.

Sairaanhoitaja totesi, että hematoomat ovat yllättävän yleisiä, ja että odotus saattaisi jatkua normaalisti.

– Oli tärkeää, että vaikeassa tilanteessa saimme edes vähän toivoa.

Erikoislääkärit: Hematooma ei itsessään riskitekijä

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Antti Perheentupa Tyksistä vahvistaa, että ultraäänitutkimuksissa kohdataan usein kohdun hematoomia.

– Hematooma on latinaa ja tarkoittaa mustelmaa tai verenpurkaumaa, joka voi sijaita monissa eri paikoissa ihmiskehossa. Hematooma ei ole varhaisraskaudessa kovinkaan harvinainen ultraäänilöydös. Alkuraskauden veristä vuotoa selviteltäessä nykyisillä ultraäänilaitteilla näkee erikokoisia hematoomia varsin usein.

Myös Mika Helste, niin ikään synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Taysista, muistuttaa, että hematooma itsessään ei ole riskitekijä esimerkiksi keskenmenolle. Helsteen mukaan yhteydestä erinäisiin riskeihin on vain vähän laadukasta tutkimustietoa, jos ollenkaan.

Verenpurkauman sijainninkaan suhteen Helste ei vetäisi tiukkoja johtopäätöksiä. Osassa tutkimuksissa on kuitenkin ollut viitteitä siitä, että jos hematooma sijaitsee juuri istukan kohdalla, sillä voi olla vaikutusta istukan toimintähäiriöille.

– Sen johtopäätelmän voi yleisesti vetää, että runsas ja kivulias vuoto hematooman yhteydessä kasvattaa keskenmenon riskiä, Helste toteaa.

Hematooman löytyminen kohdusta huolestuttaa odottajaa, vaikka se ei välttämättä tuo ongelmia.

Hematooman löytyminen kohdusta huolestuttaa odottajaa, vaikka se ei välttämättä tuo ongelmia. © iStock

Samoilla linjoilla on Perheentupa.

– Yhden ultraääniarvion ja siinä todetun hematooman perusteella on käytännössä mahdotonta arvioida keskenmenoriskiä. Tärkeämpää ennusteen kannalta on todeta kohdussa normaalisti sijaitseva, normaalisti kasvava sikiö, jolla on syke, Perheentupa lisää.

– Hematooman syntyyn tarvitaan aina verenvuoto, mutta koska veri hyytyy niin hematooman kasvu tavallisesti pysähtyy. Alkuraskauden hematooma todennäköisesti kehittyy pienestä verenvuodosta istukan kehittyessä, Perheentupa kertoo.

”Olisi tuntunut hirveältä selittää, että olen raskaana, mutta tämä on menossa kesken.”

Emilia pääsi sairaalasta yhden yön jälkeen kotiin. Hän sai viikon sairaslomaa ja lääkityksen verenvuodon hillitsemiseksi. Edessä olivat seuraavalla viikolla rakkaan isoäidin hautajaiset. Emilia päätti nähdä vaivaa sen eteen, etteivät sukulaiset huomaisi raskautta.

– Olisi tuntunut hirveältä selittää heille, että olen kyllä raskaana, mutta tämä on menossa kesken.

Myöskään Emilian läheiset eivät uskaltaneet iloita hematooman vuoksi raskaudesta. Emiliasta tuntui, että aiheesta oli vaikeaa keskustella muiden kuin oman puolison kanssa.

– Minulla oli tarve käsitellä asiaa, mutta aihe oli selvästi niin vaikea, etteivät perheeni ja ystäväni osanneet sanoa siihen oikein mitään. Neuvolassa minua kehotettiin iloitsemaan siitä, että raskaus ei ollut mennyt vielä kesken. En saanut tukea vaikeaan tilanteeseen.

Hematooma hiipuu

Verenvuoto kesti kaksi viikkoa. Vähitellen Emiliasta alkoi tuntua siltä, että hematoomasta huolimatta raskaus saattaisi vielä jatkua normaalisti. Viikolla 15 jatkuva kirkas verenvuoto loppui. Kahden viikon päästä verta ei tullut enää lainkaan.

Tarkastuskäynnillä lääkäri totesi, että hematooma oli valunut lähes kokonaan ulos vaurioittamatta sikiötä.

– Tuntui, että saimme taas luvan iloita raskaudesta.

Mika Helste toteaa, että hematooman löytymisestä on kerrottava odottajalle joka tapauksessa.

– Hematooma täytyy tuoda ultraäänitutkimuksessa esille, vaikka se ei olekaan riskitekijä itsessään ja siitä kuuleminen voi aiheuttaa huolta.

Miksi näin käy juuri minulle? Syy usein askarruttaa odottajia.

– Sanon heille, että se ei johdu mistään mitä olette tehneet tai mistään mitä olette jättäneet tekemättä. Lääketiede ei pysty vielä selittämään, miksi toisille syntyy hematooma kohtuun.

”Raskauden aikana moni asia voi mennä pieleen.”

Emilia huomasi, että kokemus raskausajan hematoomasta kohdussa jäi kummittelemaan hänen mieleensä menettämisen pelkona. Myös Emilian äiti totesi, että hän uskalsi olla mukana ilossa uudesta lapsesta vasta kun synnytys keväällä 2018 lähestyi.

– Hematooma oli kuin muistutus siitä, että raskauden aikana moni asia voi mennä pieleen ja keskenmenot ovat yleisiä. Onneksi meille kävi lopulta hyvin.

Lue myös Xenia’s Day -bloggaajan vastaava kokemus: ”Älä kuvittele että tästä vauvaa syntyisi”

Puolison tuki auttoi Emiliaa valtavasti

Emilia huomasi parisuhteensa kehittyneen yhä paremmaksi vaikeuksien keskellä.

– Oli tärkeää kokea, että kun tarvitsin apua, puolisoni kiisi salamana vierelleni. Ja vaikka mieheni ei kokenut samanlaista tarvetta käsitellä hematoomaan liittyviä pelkoja, hän antoi minun puhua hänelle tunteistani ja peloistani yhä uudelleen.

Emilia on kirjoittanut kokemuksistaan Kaksplussan blogiin. Hän toivoo, että niiden jakamisesta olisi apua samanlaisessa tilanteessa oleville odottajille. Perheen kuopus Robin on nyt kaksivuotias.

– Kaikki tarinat eivät pääty yhtä onnellisesti, mutta olisin itse sairaalavuoteella maatessani halunnut lukea tällaisen vertaisen tarinan.

Lue myös Anna.fi: Kaksi avioeroa, lapsettomuuden, adoption kariutumisen ja keskenmenon kokenut Satu Taiveaho: ”Tiedän, että tipahdan vastoinkäymisten jälkeen jaloilleni”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X