Juhlapöydän herkut ja raskaus – ovatko majoneesi ja silli turvallisia?

Silli ja majoneesi raskausaikana - sallittuja vai ei? Selvitimme, mihin juhlissa tarjottaviin ruokiin on syytä kiinnittää huomiota raskaana.

Teksti Johanna Jantunen
Kuvat iStock
Joulupöytä ja raskaus voi olla haastava yhdistelmä. Tietyt juustot ovat sallittuja ja toiset puolestaan kiellettyjä.
Juustojen ostaminen voi aiheuttaa raskausaikana harmaita hiuksia.

Majoneesi ja silli herättävät paljon kysymyksiä, kun raskaus ajaa pänttäämään virallisia vältettävien elintarvikkeiden suosituksia.

Raskausajan ruokarajoituksia voi olla arjessa melko helppo noudattaa, mutta juhlapyhien tarjoiluihin kuuluu monia mietityttäviä ruokia. Selvitimme, mitkä juhlapöydän ruoat ovat sallittuja ja mitä ruokia puolestaan suositellaan välttämään raskauden aikana.

1. Kalat ja raskaus: silli ja katkaravut sallittuja, graavikala ei

Mätiä, graavi- ja kylmäsavukaloja ei suositella raskaana oleville listeriariskin vuosi. Haukea vältetään kokonaan sen elohopeapitoisuuden vuoksi.

Joitain juhlapöydän kalaruokia voi syödä hyvillä mielin. Kypsä kala on raskaana turvallista syödä. Kypsää kalaa on esimerkiksi lämminsavulohi, joka kannattaa kuitenkin syödä tuoreena, hyvissä ajoin ennen viimeisen käyttöpäivän tai parasta ennen -merkintää.

Purkkiin pakattu silli, kuten sinappisilli, on raskaana turvallista. Vakuumisilliä ei sen sijaan suositella listeriariskin takia riskiryhmään kuuluville.

Pakastekatkarapuja on turvallista syödä raskaana, koska ne ovat kypsiä. Kypsennetyt katkaravut tunnistaa vaaleanpunaisesta väristä. Harmaat ovat raakoja.

Lue lisää kalojen ja äyriäisten syömisestä raskausaikana.

Vinkki! Korvaa juhlapöydässä kylmäsavulohi vegaanisella versiolla, porkkalalla.

2. Vegaaninen ”mäti” – turvallista vai ei?

Vegaaninen mäti raskausaikana ei ole listerian suhteen riskituote, kuten tavallinen mäti tai raaka kala.

Kaupassa myytävä kasviperäinen mäti on kuitenkin tyypillisesti valmistettu merilevästä. Merilevävalmisteita ei suositella raskaana oleville, jos niiden jodipitoisuus ei ole tiedossa.

Vegaanista mätiä eli vegaaria voi kuitenkin valmistaa itse myös perunasuurimoista ja porkkanamehuista. Tällainen kasviperäinen mäti on raskausaikana turvallista.

3. Majoneesi ja raskaus: näin pelaat täysin varman päälle

Majoneesin käytölle ei ole erityisiä rajoituksia. Osa kuitenkin välttää sitä raskausaikana, sillä majoneesi valmistetaan perinteisesti raa’asta kananmunasta. Raakaa kananmunaa puolestaan saatetaan karttaa salmonellan vuoksi.

Salmonellan esiintyminen kotimaisissa kananmunissa on hyvin harvinaista, joten kotona valmistettua majoneesia voi käyttää. Jos kaupan majoneesin kanssa haluaa pelata täysin varman päälle, voi valita tuotteen, joka sisältää pastöroitua kanamunankeltuaista tai keltuaisjauhetta.

Ulkomailla raa’an kananmunan syöminen ei ole suositeltavaa raskaana oleville tai muillekaan ihmisille.

Majoneesi raskausaikana ei ole Suomessa kiellettyä.

Katkaravut ja majoneesi ovat ok, vaikka raskaus panisi miettimään kuuluvatko ne ”kieltolistalle”.

4. Juustot ja raskaus – kokoa juhlapöytään näitä juustoja

Erilaiset juustot kuuluvat tyypillisesti juhlapöytään. Raskausaikana suositellaan välttämään monia juustoja listeriariskin vuoksi, mutta osa juustoista on kuitenkin täysin sallittuja.

Vältettäviä juustoja ovat home- ja kittijuustot sekä pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot (lukuunottamatta kovia, pitkään kypsytettyjä juustoja).

Sallittuja juustoja puolestaan ovat pastöroidusta maidosta valmistetut juustot (paitsi home- ja kittijuustot) sekä kovat, pitkään kypsytetyt juustot.

Rasiatuorejuustoa voi käyttää juhlapöydässä levitteenä myös raskausaikana. Rasiatuorejuustoista kaikki maut ovat sallittuja, myös esimerkiksi kylmäsavulohituorejuusto.

5. Syö liha läpikypsänä raskausaikana

Liha kannattaa syödä raskausaikana läpikypsänä toksoplasmariskin vuoksi. Raa’an tai osittain raa’an pihvin tai paistin lisäksi myös salami, metvursti, ilmakuivattu kinkku ja kypsentämätön kuivaliha kuuluvat vältettävien ruoka-aineiden joukkoon.

6. Joulupöytä ja raskaus: Vältä laatikoiden uudelleen lämmittämistä

Eräät itiöitä muodostavat ruokamyrkytysbakteerit voivat lisääntyä haaleassa ruoassa sen jäähtymisen aikana. Suuren ruokamäärän jäähtyminen vie kylmässäkin yllättävän paljon aikaa. Jos samaa ruokaa lämmitetään kotona useita kertoja, jäähtymisaikakin joiltakin osin kertautuu.

Jääkaapista kannattaakin lämmittää valmislaatikkoa joulupöytään vain sellainen määrä, joka tulee syötyä kerralla. Jos jouluaattona kotiuunissa kuumennettua valmislaatikkoa halutaan syödä vielä myöhemmin uudelleen, laatikko kannattaa ainakin jäähdyttää huolellisesti paistamisen ja syömisen jälkeen (kylmä vesihaude tai ulkoilma) ja lämmittää seuraavilla kerroilla vain kerrallaan syötävä määrä.

7. Muita juhlapöydän ruokia, joiden kanssa suositellaan tarkkuutta raskausaikana:

  • Lakritsi ja salmiakki. (Huom. Esimerkiksi annos lakritsijäätelöä tai muutama makeinen ei ole haitaksi.)
  • Maksaruokia, kuten jauhemaksa- ja maksapihviä, maksakastiketta ja maksalaatikkoa vältetään koko raskauden ajan.
  • Pakastevihannekset kannattaa tarjota raskaana oleville kattilan kautta eli kuumentaa kertaalleen ennen syömistä.
  • Ulkomaiset pakastemarjat suositellaan kuumentamaan ennen käyttöä 5 minuutin ajan 90˚C:ssa tai keitettävä 2 minuuttia.
  • Kofeiinipitoinen kahvi tai tee. Kofeiinin saannin kannalta on turvallista juoda päivässä kaksi 1,5 dl:n kupillista suodatinkahvia, 1 dl:a espressokahvia tai 8 dl:a mustaa teetä.

Lähteet: Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinosen haastattelu, Raskausajan ravinnon erityissuositukset

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä