Juustot ja raskaus: Nämä juustot ovat sallittuja ja nämä kiellettyjä raskauden aikana
Tietyt juustot on raskauden aikana parempi jättää syömättä, kun taas toisilla juustoilla voi herkutella ilman listeriariskiä.
Juustot raskauden aikana tuottavat päänvaivaa odottajille. Raskausaikana suositellaan välttämään tietynlaisia juustoja listeriabakteerin vuoksi, mutta osa juustoista on täysin sallittuja.
Listasimme raskausajan ruokasuositukset juustojen osalta. Katso alta, millä juustoilla voit herkutella turvallisesti.
Vältettävät juustot raskausaikana:
Home- ja kittijuustot ovat vältettävien juustojen listalla, vaikka ne olisi valmistettu pastöroidusta maidosta. Kuplivan kuumaksi kuumennettuina näitä juustoja voi kuitenkin syödä.
Pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja tulee välttää raskauden aikana. Kuplivan kuumaksi kuumennettuina pastöroimattomasta maidosta tehtyjä juustoja on turvallista syödä. Jos kyseessä on kova ja pitkään kypsytetty juusto, se on käytännössä turvallinen, vaikka se olisi valmistettu pastöroimattomasta maidosta.
Sallitut juustot raskauden aikana:
Pastöroidusta maidosta valmistetut juustot (paitsi home- ja kittijuustot) ovat yleisesti ottaen turvallisia raskausaikana. Nauti juustot kuitenkin mahdollisimman tuoreina eli hyvissä ajoin ennen parasta ennen päivää.
Kovat, pitkään kypsytetyt juustot ovat raskausaikana käytännössä turvallisia listerian suhteen myös silloin, vaikka ne olisi valmistettu pastöroimattomasta maidosta. Listeriabakteeri ei pysty lisääntymään kovissa juustoissa. Esimerkiksi parmesaani on pitkään kypsytetty juusto.
Juusto | Suositus |
---|---|
Sinihomejuusto* | vältettävä, listeriariski |
Valkohomejuusto, kuten brie tai camembert* | vältettävä, listeriariski |
Vuohenjuusto, kuten chévre* | vältettävä, listeriariski |
Vacherol* | vältettävä, listeriariski |
Taleggio* | vältettävä, listeriariski |
Yleisesti kaikki home- ja kittijuustot* | vältettävä, listeriariski |
Pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot (paitsi kovat, pitkään kypsytetyt juustot)* | vältettävä, listeriariski |
Pastöroidusta maidosta valmistetut juustot (paitsi home- ja kittijuustot) | sallittu |
Edam | sallittu (pastöroituna) |
Emmental | sallittu (pastöroituna) |
Gouda | sallittu (pastöroituna) |
Halloumi | sallittu (pastöroituna) |
Kermajuustot, kuten Oltermanni | sallittu (pastöroituna) |
Leipäjuusto | sallittu (pastöroituna) |
Mascarpone | sallittu (pastöroituna) |
Mozzarella | sallittu (pastöroituna) |
Raejuusto | sallittu (pastöroituna) |
Ricotta | sallittu (pastöroituna) |
Parmesaani | sallittu (pastöroituna) |
Salaattijuusto, feta | sallittu (pastöroituna) |
Sulatejuusto | sallittu (pastöroituna) |
Tuorejuusto | sallittu (pastöroituna) |
*Kuplivan kuumaksi kuumennettuna home- ja kittijuustoja sekä pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja voi syödä.
Huom! Kovat, pitkään kypsytetyt juustot ovat käytännössä turvallisia myös pastöroimattomana. Taulukkoon on kuitenkin listattu kaikista juustoista pastöroitu vaihtoehto.
Saako savulohituorejuustoa syödä?
Erityisesti tietyt juustot raskausaikana mietityttävät monia. Esimerkiksi kylmäsavulohi ja sinihomejuusto ovat listeriariskin vuoksi raskausaikana vältettäviä tuotteita, mutta saako niiden makuisia pastöroituja tuorejuustoja syödä?
Vastaus on kyllä. Yleisesti tuorejuustot pastöroidaan ja pakataan kuumana pakkauksiinsa, ja kaikki maut ovat sallittuja.
Entä sitten, jos aurajuustoa on pizzan päällä? Pizzan voi syödä, koska uunissa juusto on kuumentunut kuplivan kuumaksi.
Jos jokin juusto mietityttää, varmista sen sopivuus vielä valmistajalta.
Lähteet: Helsingin, Espoon, Porvoon ja Vantaan kaupunkien ravitsemusterapeutit 2019: Raskausajan ravinnon erityissuosituksia , Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinosen haastattelut
Jaa oma kokemuksesi