Raskaus 11.02.2018 Päivitetty 27.05.2024

Ehkäise kaatuminen raskaana – näissä tilanteissa lääkäriin!

Kaatuminen pelottaa monia raskaana etenkin talvella, mutta kyljelleen muksahtaminen on yleensä vaaratonta. Selvitimme, miten kaatumisriskiä voi vähentää ja milloin kaatuminen voi vahingoittaa sikiötä.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Kaatuminen tai isku vatsaan aiheuttaa elokuvissa usein raskauden keskenmenon. Todellisuudessa kaatumisesta johtuvat keskenmenot ja ennenaikaiset synnytykset ovat erittäin harvinaisia. Kaatuminen voi kuitenkin aiheuttaa kipuja tai murtuman, jotka hankaloittavat raskautta. Näin ehkäiset kaatumisia kotona ja kaduilla

1. Kartoita kodin ja kulkureittien vaaranpaikat

Jo tietoisuus ahtaista, jyrkistä ja liukkaista paikoista auttaa välttämään kaatumista. Mieti yleisimpiä kulkureittejäsi ja millaisia riskejä niiden varrella on. Kaatumista raskauden loppuvaiheessa edesauttavat esimerkiksi liukuesteettömät portaat, jäiset mäet, lattioilla lojuvat tavarat ja johdot.

Poista mahdollisimman monta riskitekijää. Sopikaa perheen kanssa, että kengät ja lelut säilytetään omissa paikoissaan, ei keskellä lattiaa. Kiinnittäkää portaisiin liukuesteet ja varmistakaa, ettei käytävien poikki kulje johtoja tai pistorasioita.

Liukkaat matot kannattaa vaihtaa tai niiden alle voi panna liukuesteet. Kylpyhuoneessa ja ammeessa kannattaa käyttää kumipohjaisia mattoja. Vältä huonosti hoidettuja ja pimeitä kävelyteitä ja vaadi huoltoyhtiöltä hiekoitusta.

2. Satsaa hyviin kenkiin ja liukuesteisiin

Suuri vatsa, painonnousu, turvotus ja nivelien löystyminen voivat tehdä kävelystä huteraa. Kenkien mukavuus ja turvallisuus ovatkin kaiken a ja o.

Vaikka pystyisit seisomaan korkokengissä, mieti, onko niiden käyttö järkevää: raskaus muuttaa kehosi painopistettä. Nivelten ja kudosten löystyminen lisää muljahdusten riskiä huterilla kengillä. Ergonomiset, matalat kengät taas tukevat niveliä.

Käytä liukkaalla säällä matalia kenkiä, joiden pohja ei luista. Voit lisätä pitoa kenkiin kiinnitettävillä liukuesteillä. Kenkäkaupoista ja suutareista löytyy myös siroja ja erilaisiin kenkiin sopivia malleja, jotka eivät pilaa esteetikon lookia.

3. Jännitä korsetti, rentouta polvet

Keskivartalon syvien lihasten tuki auttaa säilyttämään tasapainon. Tuntumaa korsettiin voi hakea raskausaikanakin, vaikka raju vatsalihastreeni ja lankutus kannattaa unohtaa. Kuvittele, että pidätät virtsaa tai jalassasi on tiukat housut. Mielikuvaharjoitus auttaa pitämään tukilihakset hereillä.

Sen sijaan jalkoja ei kannata jännittää tikkusuoriksi. Jalkojen suoristaminen on vaistomainen reaktio liukkaalla alustalla. Tämä kuitenkin lisää kaatumisen riskiä. Yritä pitää polvet pehmeinä, joustavina ja kevyessä koukussa.

4. Valmistaudu heikotukseen

Verensokerin lasku, väsymys, jano ja kuumuus voivat aiheuttaa heikotusta. Tällöin tasapaino pettää helpommin.

Laukkuun kannattaa varata aina vesipullo ja pientä syötävää torjumaan huonoa oloa. Kun lähdet ostoksille, suosi helposti riisuttavia vaatteita, kuten neuletakkeja. Jos jännität keliä tai jaksamistasi, älä ota riskejä. Vältä paikkoja, joissa liikkuminen on vaikeaa tai pelkäät tulevasi pahoinvoivaksi.

Koska raskaana kaatuminen on vakavaa?

Elokuvissa kaatumiset ja lyönnit vatsaan aiheuttavat helposti keskenmenon. Tämä ei onneksi vastaa todellisuutta. Kohtu on joustava ja suojaa sikiötä kuin lihas samalla kun lapsivesi vaimentaa iskua. Jotta kaatuminen vaarantaisi raskauden, iskun pitäisi olla todella kova, esimerkiksi puristuminen rajussa kolarissa.

Voimakas isku voi aiheuttaa kohdun repeämisen tai istukan irtoamisen. Tämä on kuitenkin harvinaista. Pienistä muksahduksista ei ole sikiölle yleensä haittaa, jos äiti kaatuu kyljelleen tai selälleen.

Lääkäriin pitää lähteä välittömästi, jos sikiön liikkeet vähentyvät tai katoavat tai kaatuminen aiheuttaa kovaa kipua tai verenvuotoa. Nämä voivat olla kohdun repeämisen tai istukan irtoamisen merkkejä. Myös kaatumisen aiheuttamista ennenaikaisista supistuksista pitää kertoa lääkärille.

Tarkista veriryhmäsi neuvolakortista

Kaatuminen raskausaikana lisää riskiä sikiöstä odottajaan kulkeutuvaan verenvuotoon. Tämä ei pienissä määrin ole haitallista silloin, kun odottajan veriryhmä on positiivinen.

Jos veriryhmäsi on negatiivinen tai et tiedä veriryhmääsi, ole aina kaatumisen sattuessa yhteydessä sairaalaan, jotta mahdollinen anti-D-suojauksen tarve voidaan arvioida.

Kaatumisen yhteydessä annettava anti-D-suojaus estää veriryhmävasta-aineiden muodostumisen odottajan verenkiertoon. Vasta-aineet eivät ole itsessään haitallisia, mutta voivat aiheuttaa harmia tulevissa raskauksissa, jos niiden muodostumista ei estetä. Mikäli veriryhmäsi on positiivinen, ei suojaukselle ole tarvetta. Veriryhmä on yleensä merkitty neuvolakorttiin.

Lähteet: Duodecim, Parents, Terveyskylä, Vau.fi, Naistenklinikan kätilö Karita Koski

Täydennetty 29.3.2020: Lisää tietoa anti-D-suojauksesta ja raskausviikkojen riskistä.

Lue myös

Kommentit (1)

”Pyllähdyksestä.”. Ei paljon pyllähdykseltä tuntunut kun otin itseni käsillä ja naamalla vastaan suojellakseni mahaa. Mutta kai verinen naama ja iskun välttäminen raskausmahaan voidaan sanoittaa pyllähdykseksi kun kerran säikähdyksellä selvittiin. Ellei tuo nokkaparka ole muttunut. No mutta, harkitkaa sanavalintaanne. Kuulostaa ihan mieslääkärin lusunnolta kun menet tutkituttamaan murtunutta häpyluuta tai muuta nais-ongelmaa.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X