Raskaus 19.07.2021 Päivitetty 22.09.2022

Kahvi ja raskaus – pitäisikö kofeiinin saanti rajoittaa nollaan? Näin Ruokavirasto vastaa

Erään tutkimuksen mukaan raskauden aikaisella kahvin juonnilla voi olla kauaskantoisemmat seuraukset kuin on ajateltu.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Aika ajoin Facebookin äitiryhmiä ja eri keskustelupalstoja kuumentaa tietty sanapari: kahvi ja raskaus. Keskustelua on herätellyt muun muassa vuonna 2021 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus, jonka mukaan raskaudenaikaisella kahvinjuonnilla voi olla kauaskantoisempia seurauksia kuin on aiemmin ajateltu.

Tutkimuksessa analysoitiin yli 9000 lapsen aivotoimintoja. Iältään lapset olivat 9–10-vuotiaita.

Aivotutkimuksissa ilmeni, että niillä lapsilla, joiden äidit olivat nauttineet raskauden aikana kofeiinia, ilmeni enemmän erilaisia käyttäytymisongelmia, kuten hyperaktiivisuutta. Vakavia psykiatrisia ongelmia kofeiini ei kuitenkaan näyttänyt lisäävän.

Kofeiini kulkeutuu istukan kautta sikiöön ja myöhemmin myös rintamaidon kautta lapselle.

Ei aiheuta toimia Suomessa

Tutkimuksen tulos on ymmärrettävästi huolestuttanut vanhempia Suomessakin.

Moni asia on silti vastauksia vailla. Tutkimustiedotteessa muun muassa mainitaan, että on yhä epäselvää, vaikuttaako kofeiini jossain raskauskolmanneksessa toisia kolmanneksia enemmän. Sitäkään ei tarkalleen ottaen tiedetä, missä vaiheessa raskautta kofeiinin aiheuttamat muutokset sikiössä tapahtuvat.

Neurotieteen professori John J. Foxe väläyttää tiedotteessa, että tutkimus saattaisi johtaa suositukseen nollatoleranssista. Toisaalta hän muistuttaa, että kyseessä on retrospektiivinen tutkimus. Tutkimukseen osallistuneet äidit siis muistelivat jälkikäteen, kuinka paljon he olivat raskauden aikana nauttineet kofeiinia. Tulokset perustuvat heidän vastauksiinsa ja heidän lastensa aivotutkimuksiin.

Tutkimus ei ole aiheuttamassa välittömiä toimia Yhdysvalloissa, mutta alkaa olla selvää, että kofeiinin saannin suositusta ei ainakaan ole syytä tarkistaa ylöspäin. Tutkija Zachary Christensen peräänkuuluttaa tiedotteessa malttia.

– Toivomme, että pitkällä aikavälillä pystymme luomaan paremman ohjeistuksen äideille. Sillä välin odottajien on syytä kääntyä lääkärinsä puoleen, mikäli kysymyksiä herää, kuuluu Christensenin lausunto.

Suomen suositukset eivät ole tämän tutkimuksen perusteella muuttumassa, kertoo puolestaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

– Tutkimusjulkaisu ei aiheuta muutoksia suosituksiimme, mutta vahvistaa osaltaan tieteellistä näyttöä siitä, että kofeiinin saantia on hyvä rajoittaa raskausaikana, Lyytikäinen toteaa Kaksplussalle sähköpostitse.

Kahvi ja raskaus – mihin suositukset perustuvat?

Lyytikäinen kertoo, että Suomen suositukset raskaudenaikaisesta kofeiinin saannista perustuvat EFSA:n eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen turvallisuusarviointiin vuodelta 2015.

Ruokavirasto ohjeistaa, että raskaana oleville turvallisen kofeiinin saannin raja on kaikista kofeiinin lähteistä 200 milligrammaa päivässä. Se tarkoittaa kahvina noin kolmea desilitraa tai mustana teenä kahdeksaa desilitraa päivässä. Energiajuomien käyttöä ei suositella raskauden aikana lainkaan.

Vertailun vuoksi aikuiset yleisesti voisivat suosituksen rajoissa nauttia kofeiinia kaksin kerroin enemmän, eli korkeintaan 400 milligrammaa päivässä.

Yhdysvalloissa ovat voimassa samat raskaudenaikaisen kofeiinin saannin suositukset kuin Suomessa.

Joitko raskaana kahvia?

Vastaamalla näet, mitä toiset ovat vastanneet.

Lue myös: 8 asiaa, jotka imettävän äidin tulee tietää ruokavaliosta

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X