Raskaus 29.08.2021 Päivitetty 30.08.2021

Kaksoiskohtu on harvinainen rakennepoikkeama, mutta raskaus molemmissa kohdunpuoliskoissa se vasta harvinainen onkin

Kaksoiskohtu ei aina aiheuta naiselle oireita, mutta raskauteen sillä on moninaisia vaikutuksia.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kaksoiskohtu on yksi synnynnäisistä kohdun rakennepoikkeamista. Synnynnäisiä kohdun rakennehäiriöitä arvioidaan olevan noin viidellä prosentilla naisista.

– Kohtu ja emättimen yläosa muodostuvat sikiökaudella kahdesta niin kutsutusta Müllerin tiehyestä. Normaalisti nämä tiehyet yhdistyvät ja niistä muodostuu kohtu ja emättimen yläosa. Kohdun rakennepoikkeavuudet johtuvat siis näiden tiehyiden vajavaisesta kehityksestä, kertoo synnytys- ja naistentautiopin dosentti Hanna Savolainen-Peltonen.

Lue myös: Pauliinalla on kaksi kohtua, joista molemmista syntyi samana päivänä lapsi – lääkäritkään eivät varmasti tiedä, ovatko vauvat kaksosia

Kohdun kehityshäiriöitä on monenlaisia

Väliseinällinen kohtu muodostaa 35 prosenttia kaikista rakennepoikkeamista.

Niin sanottuja kaksisarvisia kohtuja – eli rakenteita, joissa on kaksi kohtuonteloa, yksi kohdunkaula ja yksi emätin – on 25 prosenttia kaikista rakennehäiriöistä.

Kaksoiskohtu on kyseessä silloin, kun naisella on kokonaan kaksiosainen kohtu, kaksi kohdunkaulaa ja useimmiten myös emättimen pitkittäinen väliseinä. Kohdun rakennehäiriöistä noin kahdeksan prosenttia on kaksoiskohtuja.

Kaksoiskohtu ei useinkaan aiheuta naiselle terveydellistä haittaa, mutta erilaisiin kohdun rakennepoikkeavuuksiin voi liittyä vuotohäiriöitä tai kipuja.

– Aina kohdun rakennemuutos ei kuitenkaan aiheuta oireita, vaan se voidaan todeta sattumalta esimerkiksi ultraäänitutkimuksen yhteydessä, Savolainen-Peltonen kertoo.

Kaksoiskohtu ja raskaus

Kaksoiskohtu voi vaikuttaa paitsi kuukautisiin, myös raskauteen. Kaksikohtuisuus lisää jonkin verran keskenmenojen, sikiön tarjontavirheiden ja vauvan ennenaikaisuuden riskiä.

– Joskus kohdun rakennepoikkeavuus todetaankin vasta lapsettomuus- tai raskausongelmien yhteydessä, Savolainen-Peltonen toteaa.

Lue myös: Pitääkö huolestua, jos vauvaa ei kuulu vaikka ehkäisy on jätetty pois?

Vaikka naisella olisikin kaksoiskohtu, raskausennuste on yleensä hyvä. Ennenaikaisuuden riski on kuitenkin noin 2–3-kertainen. Vajaa kolmasosa raskaana olevista naisista, joilla on jokin kohdun rakennepoikkeavuus, synnyttää ennenaikaisesti.

Lääketieteellisen kirjallisuuden mukaan luonnollinen raskaus molemmissa kaksoiskohdun kohtupuoliskoissa on hyvin harvinainen tilanne. Savolainen-Peltonen kertoo, että sellaisen esiintyvyys on noin yksi miljoonasta.

– Henkilökohtaisesti en ole juuri tällaiseen raskauteen työssäni törmännyt.

Jos naisella on kaksoiskohtu ja molemmissa kohduissa kasvaa sikiö samanaikaisesti, syntyvät lapset ovat mitä luultavimmin erimunaiset kaksoset.

– Todennäköisesti samassa kuukautiskierrossa on irronnut kaksi munasolua, jotka ovat hedelmöittyneet eri siittiöillä.

Lue myös: Raskaus on erilainen, jos mahassa on kaksi – lue 10 kiinnostavaa faktaa kaksosraskaudesta

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X