Raskaus 11.01.2021

Kannattaako selvittää raskaana, tuleeko vauvasta tyttö vai poika? Monesta syystä kyllä, mutta yllätykselle on vahvat perustelunsa

Lue 5+5 syytä sukupuolen selvittämiseen ja sitä vastaan varmistuaksesi, kumpi tyyli sopii tähän raskauteesi. Monta syytä on selvittää, mutta myös yllätykselle on vahvat perustelunsa.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Yksi raskausajan suurista mysteereistä kuuluu: onko vatsassa tekeytymässä perheeseen poika vai tyttö? Sukupuolen selvittäminen ei kuulu raskausviikoilla 18–22 kuvattavaan rakenneultraäänitutkimukseen, virallisesti.

Suurin osa perheistä kuitenkin haluaa ja saa tietää sukupuolen tuolloin. Vanhemmat voivat kokea, että ensihankintoja on helpompaa alkaa toteuttaa vauvaa varten juuri rakenneultran jälkeen, kun tietää hänen voivan hyvin ja olevan tiettyä sukupuolta.

Hyviä syitä riittää myös sukupuolen pimentoon jättämiselle.

Näistä syistä vanhempi haluaa tietää sukupuolen

1. Isosisaruksella on läjä vaatteita, jotka kannattaa ehkä säästää. Tai sitten ei.

Vanhemmille ei välttämättä ole mitään väliä, pitääkö lapsi yllään sinistä, pinkkiä, röyhelöä vai ninjarobottikuoseja. Useissa perheissä se on pikkusisarus itse, jolle ei ”vastakkaisen sukupuolen” perintövaatetus kelpaa – ja tämä vaihe voi yllättää missä tahansa iässä taaperoudesta alakouluun.

Tieto sukupuolesta voi siis helpottaa sen päätöksen tekemistä, raivaako kunnolla tilaa aivan toisenlaisille printtipaidoille ja haalareille.

2. Pääset henkisesti lähemmäs sitä, kuka perheeseenne on tulossa.

Uteliaisuus uutta perheenjäsentä kohtaan on valtava. Sukupuolitieto voi olla vanhemmista riippuen olennaista kiintymisen vahvistamiselle ja tulevaan vauvaan tutustumiselle raskausaikana.

Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija, sosiaalipsykologi Milla Sinnemäki arvioi tämän monelle tärkeimmäksi syyksi selvittää, onko tulossa tyttö vai poika.

– Joillekin myös esimerkiksi vaatetuksen sukupuolittuneisuus on tärkeää. Tulevilla vanhemmilla voi olla ajatuksia siitä, millainen tytön tai pojan temperamentti on, tai millaisia harrastuksia tulevan lapsen kanssa ”voi” miettiä. Myös nimen pohtimisen kannalta vanhemmat voivat haluta tietää lapsen sukupuolen etukäteen, Sinnemäki sanoo.

Todellisuudessa lapset tietysti ovat yksilöllisiä siinä, millaisia asioita he haluavat harrastaa tai millaisia vaatteita he pitävät sopivina. Sukupuoli itsessään ei määritä sitä, mikä on sopiva vaate tai nimi – normit tulevat kulttuurin eli ympäröivän yhteiskunnan kautta.

Lue lisää: Suosikkibloggaaja Lotta Salonen kertoo, miksi halusi juhlia vauvan sukupuolta

3. Ei vain malta olla ottamatta selvää!

Raskaana saattaa haluta uusimmasta perheenjäsenestä irti jokaisen mahdollisen tiedonmurusen. Seuraamme sovelluksilla viikosta toiseen, onko pikkuinen kasvanut mandariinin kokoiseksi ja missä vaiheessa sisäelinten muotoutuminen on tässä kohtaa raskautta.

Silloin tuntuu vain luonnolliselta, että sukupuoli kuuluu tähän vanhempien tietopankkiin niin pian kuin se on mahdollista varmistaa.

Osalle varhainen tieto sukupuolesta on juhlan aihe. Yhdysvalloissa jo tavaksi muodostuneet sukupuolen paljastusjuhlat ovat isompi juttu kuin nimiäiset, joita ei juurikaan vietetä. Gender reveal -kemut voi olla hauska syy kutsua muutama lähin ystävä juhlimaan syntyvää vauvaa etukäteen.

4. Koska nimen valitseminen on niin vaikeaa.

Jos sukupuolen tietää etukäteen, saa keskittyä vain todellisiin vaihtoehtoihin eikä mahdollisesti-tytön ja mahdollisesti-pojan nimiin samanaikaisesti.

5. Olet ansainnut tiedon.

Etenkin jos raskaus on ollut rakenneultraäänitutkimukseen saakka hankala, tieto terveestä pojasta tai tytöstä voi olla voimaannuttava välietappi.

Äitiyden ihanuus -blogi: Sukupuolisensitiivinen kasvatus

Sukupuoli salassa: näistä syistä vanhempi haluaa yllättyä

1. Koska nimen valitseminen on niin ihanaa.

Autuaassa epätietoisuudessa saa pyöritellä loppumetreille saakka sekä pojan nimirimpsua että tytön nimivaihtoehtoja. Tai aidosti makustella neutraaleja nimiä, jotka sopisivat tasan yhtä hyvin, tuli mitä tuli.

2. Voisiko selvittämättömyys olla kannanotto?

Jotkut, tosin harvat vanhemmat jättävät ottamatta kehityshäiriöitä kartoittavat sikiöseulonnat, koska esimerkiksi vammaisuuden selvittäminen ja aborttipohdinta ovat heidän arvojensa vastaista.

Myös sukupuolen selvittämättä jättäminen voi olla vahva kannanotto siihen, ettei sukupuolella todella ole vanhemmille merkitystä. Moni kokee, että tieto tytöstä tai pojasta alkaa ohjata suhtautumista vauvaan tarpeettoman aikaisin.

3. Tyttö vai poika – vastaus kuuluu synnytyskokemukseen.

Lähes kaikille synnytyksen kohokohta on saada vastasyntynyt ensi kertaa syliin. Osalle siihen kuuluu erottamattomasti, että vasta sillä hetkellä kuulee ”poika tuli” tai tyttö tuli”! Se voi olla vanhemmista riippuen se ripaus synnytyskokemuksen taika, joka tekee huippuhetkestä täydellisen.

4. Käsittelet paremmin satavarmaa tietoa.

Ultraäänen perusteella tehty sukupuolioletus on usein epävarma. Kaikki eivät siedä virheen mahdollisuutta ultraäänitutkimuksen antamassa sukupuolitiedossa. Joskus vanhempien on helpompi käsitellä täyttä epätietoisuutta ja ottaa tyttö tai poika vastaan sitten, kun sellainen on varmuudella sylissä.

5. Pääset sanomaan: ”Minä tiesin sen koko ajan!”

Usein vanhemmilla on vahva ennakkoaavistus vauvan sukupuolesta. Tärpännyttä arvausta voi tuulettaa jo rakenneultrassa, mutta erityisen makealta tuntuu olla yhdeksän kuukautta vankkumattomasti yhtä mieltä ja osua oikeaan.

Lue myös: Tyttö, poika vai joku muu? Yliopisto-lehti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X