Raskaus 07.05.2021

Koronarokotus ja raskaus: tämä tiedetään raskaana olevien koronarokottamisesta

Sopivatko koronarokotus ja raskaus yhteen? Mikään ei toistaiseksi viittaa siihen, että rokotteesta olisi haittaa sikiölle tai raskaudelle.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Koronarokotusten turvallisuus pohdituttaa varsinkin raskaana olevia, jotka miettivät rokotteen mahdollisia vaikutuksia raskauden kulkuun ja sikiön terveyteen. Koronarokotus ja raskaus ovat kuitenkin nykytiedon valossa huomattavasti turvallisempi yhdistelmä kuin koronavirustartunta ja raskaus.

Huhtikuun lopulla julkaistiin tutkimus, jossa kartoitettiin Pfizer- ja Moderna-rokotteiden vaikutuksia. Ne rokotteen saaneet, jotka olivat raskaana, ilmoittivat muita useammin tunteneensa kipua rokotuskohdassa kuin ne rokotteen saaneet, jotka eivät olleet raskaana. Muut sivuoireet olivat yleisempiä ei-raskaana olevilla kuin odottajilla.

Koronarokotettujen raskaudet eivät päättyneet muita raskauksia useammin ennenaikaisiin synnytyksiin, rokotteiden ei havaittu lisäävän keskenmenoja eikä vastasyntyneiden kuolemia ilmennyt. Tutkimuksessa kuitenkin todetaan, että pitkäaikaisen seurannan jatkaminen on tarpeen.

Koronavirustartunnan vaikutuksesta raskauteen tiedetään hieman enemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos  (THL) mainitsee, että raskaana olevalla on muita suurempi alttius saada laskimotukos, jos hän sairastuu koronavirusinfektioon. Lisäksi koronavirus voi tarttua veriteitse syntymättömään lapseen. Tartunnan saaneiden vastasyntyneiden oireet ovat olleet onneksi lieviä, mutta tartuntatien merkitys on yhä epäselvä.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC puolestaan ilmoittaa, että raskaus altistaa vaikeammalle koronatartunnalle ei-raskaana oleviin verrattuna. Vastikään valmistunut brittitutkimus lisäksi osoittaa, että raskauden aikana sairastettu korona on yhteydessä suurempaan äitiys- ja perinataalikuolleisuuteen, ja lisää myös vastasyntyneiden komplikaatioiden riskiä. Tutkimukseen osallistui odottavia naisia kahdeksastatoista maasta.

Tietoa kerätään lisää

Yleisesti ottaen rokotteet ovat turvallisia raskaana oleville, jos ne eivät sisällä eläviä viruksia. Koronavirusrokotuksessa ei ole käytetty eläviä viruksia.

Tähänastinen tieto koronarokotuksen vaikutuksista raskauteen on rajallista. Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että rokotteesta olisi raskaudelle tai hedelmällisyydelle haittaa. Ohjeita päivitetään sitä mukaa, kun tietoa kertyy lisää.

Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa, joissa koronarokotusohjelma on aloitettu Suomea aiemmin, raskaana olevia rokotetaan yksilöllisen harkinnan pohjalta. Näistä maista kertynyttä tietoa voidaan myöhemmin hyödyntää Suomessa, THL:n sivuilla kerrotaan.

Suomessakin lääkäri voi suositella rokotetta siinä tapauksessa, jos raskaana oleva haluaa rokotteen ja kuuluu perussairautensa takia koronaviruksen riskiryhmään. Rokotetta voidaan harkita myös silloin, jos raskaana oleva altistuu virukselle työssään.

Koronarokotus raskaana – näin THL:ssä punnitaan hyötyä ja haittaa

THL:n sivuilla kerrotaan, että koronarokotetta harkitsevien odottajien tulee olla yhteydessä ensisijaisesti omaan äitiysneuvolaansa tai mahdollisesti perussairautta hoitavaan lääkäriin.

THL muistuttaa, että raskauden aikainen koronavirusrokotus ei ole aihe huoleen eikä erityisiin sikiötutkimuksiin. Koronarokotteen ottaminen on turvallista myös imettäjille.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi Kaksplussan haastattelussa helmikuussa, että rokotussarjaa ei ole syytä jättää raskauden tai lapsettomuushoitojen takia kesken.

– Toistaiseksi ei ole syytä epäillä, että rokotus haittaisi raskauden etenemistä, Nohynek totesi haastattelussa.

Korjattu 7.5.2021 kello 13.22: Poistettu kohta, jonka mukaan THL ei suosittele raskauden yrittämistä kahden kuukauden sisään rokotteen ottamisesta. THL on ei enää ohjeista välttämään raskaaksi tulemista rokotteen ottamisen jälkeen.

Lue lisää: Lapsia rokotetaan nyt vähemmän kuin vuosi sitten – syynä poikkeustila

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X