Raskaus 18.10.2016 Päivitetty 10.08.2021

Kosmetiikka, kemikaalit ja raskaus: 12 kysymystä asiantuntijalle

Raskaana olevaa mietityttää kaupan kosmetiikkaosastolla: Mitkä tuotteet ovat turvallisia? Voivatko kemikaalit kulkeutua sikiöön? Kosmetiikka-asiantuntija kertoo omat suosituksensa.

Teksti
Henna Helne
Kuvat
iStock

Kemikaalien ja kosmetiikan käyttö huolestuttaa raskaana olevia. Noin puolet Kaksplussan lukijoista kertoo olleensa odotusaikana huolissaan kosmetiikan kemikaalien vaikutuksista sikiöön, ja 30 prosenttia vältti hiustensa värjäämistä raskausaikana kemikaalien pelossa.

Kysyimme tutkija, kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousalta neuvoja kemikaalien käyttöön. 

1. Miten raskaana olevan tulisi suhtautua kauppojen päivittäiskosmetiikkaan?

Kemikaalien käyttöön olisi hyvä kiinnittää huomiota jo ennen kuin tulee raskaaksi, mielellään jo omasta lapsuudesta saakka, sillä elimistöömme joutuu monenlaisia aineita, jotka voivat osaltaan vaikuttaa sikiöön – myös miehen siemennesteen kautta.

Raskausaikana voi valita mahdollisimman turvallisen kosmetiikkatuotteen sen ainesosaluettelon eli INCI-listan perusteella. Sitä ymmärtääkseen on toki myös tunnettava kosmetiikassa käytettäviä aineita.

Helpompi vaihtoehto on etsiä puhtaasta kosmetiikasta kertovia Joutsenmerkkejä tai luonnonkosmetiikan sertifikaatteja, kuten NaTrue. Jo pelkästään kosmetiikan määrän vähentäminen on hyväksi omalle terveydelle.

2. Mitä haittaa kemikaaleista voi olla sikiölle?

Ei voida täysin osoittaa, että juuri kosmetiikan kemikaalit vaikuttavat sikiöön, sillä elämme kemikaalicocktailissa, jossa muun muassa ruoka, lääkkeet, ympäristön saasteet sekä tekstiilien ja muiden pintojen käsittelyaineet vaikuttavat ihmiseen.

Joidenkin tutkimusten mukaan istukasta on löytynyt muun muassa UV-suoja-aineita, ja esimerkiksi ympäristön saasteilla saattaa olla vaikutusta sikiön painoon ja myöhemmin koko elämään.

Mitä koko elämään ulottuvilla vaikutuksilla sitten tarkoitetaan? Juuri julkaistu LIFE-tutkimus osoittaa, että ihmisten hedelmällisyys on vähentynyt, ja tähän etsitään nyt syytä. Luultavasti asiaan vaikuttaa useampi kemikaali, joita saamme myös ruoan muodossa.

Lue myös: Kaikkien käytössä olevien kemikaalien turvallisuudesta ei ole varmuutta

3. Onko olemassa kosmetiikkatuotteita, joita ei saa raskausaikana käyttää?

Lain mukaan pakkauksessa tulisi olla merkintä, mikäli tuote ei sovi raskaana oleville. Tällä tavoin merkittyjä valmisteita ei Suomessa kuitenkaan ole markkinoilla.

Suositukset vaihtelevat maittain, ja esimerkiksi Tanskassa äitiysneuvolasta saa ohjeistuksen tuotteista, joita ei raskaana olevalle suositella. Suomessa ollaan kosmetiikan terveys- ja ympäristövaikutusten tutkimuksissa muita Pohjoismaita jäljessä.

4. Voivatko ulkoisesti käytettävät kemikaalit, kuten hammastahna tai hiuslakka, vaikuttaa sikiöön?

Kosmetiikka voi vaikuttaa elimistöön kolmea reittiä: hengitysilman, ihon tai suun kautta. Hiuslakan ja hammastahnan ainesosat, esimerkiksi hajusteet, voivat aiheuttaa allergiaa – jonka oireina ovat usein ihottuma ja kutina – joten toki ne tällöin vaikuttavat elimistöön jollain tasolla.

Lue myös: Vähennä lapsen altistumista kemikaaleille

5. Imeytyykö vatsan alueelle käytettävä kosmetiikka sikiöön herkemmin kuin muualla kehossa?

Ihon suojamekanismi toimii melko hyvin ja jättää onneksi suurimman osan haitallisista aineista kehon ulkopuolelle.

6. Uskaltaako raskaana oleva värjätä hiuksiaan?

Raskaana olevan kannattaa kinnittää huomiota siihen, miten ja kuinka usein värjäyksen tekee, sillä hapetehiusvärit sisältävät voimakkaita ja allergisoivia kemikaaleja. Hapetevärejä ei tule käyttää, jos on saanut niistä aiemmin oireita, kuten ihottumaa tai kutinaa.

Ainoastaan kasvivärit ja suoravärit, joiden pigmentit tarttuvat hiuksen pintaan sähkömagneettisella varauksella, eivät sisällä allergisoivia hiusväriaineita.

Kotona hiuksiaan värjäävän tulisi lukea värin käyttöohjeet huolella ja noudattaa tarkasti suositeltua vaikutusaikaa.

7. Voiko odottaja käyttää geeli- tai rakennekynsiä?

Jos rakennekynsiin käytettävät aineet olisivat vaaraksi terveydelle, viranomaiset olisivat ne jo kieltäneet. Niillä on kuitenkin useita haittavaikutuksia, kuten iho- ja hengitystieoireita. Terveydenhuollon ammattilaisten mielestä teolliset kynnet liimoineen eivät siis ole kovinkaan suositeltavia raskaana olevalle.

8. Onko ripsien pidentäminen raskausaikana turvallista?

Ripsien pidennyksissä käytettävissä liimoissa olevat akrylaatit allergisoivat herkästi ja voivat aiheuttaa todella ikäviä tulehduksia. Ripsenpidennys- tai rakennekynsituotteet eivät lain mukaan ole kosmetiikkaa, vaan niin sanottuja rajanvetotuotteita, joten niiden mahdolliset riskitekijät katsotaan aina asiakaskohtaisesti.

9. Onko luonnonkosmetiikka muuta kosmetiikkaa turvallisempaa?

Lain mukaan kaiken myynnissä olevan kosmetiikan tulisi olla turvallista normaalissa käytössä. Siitä huolimatta allergioita todetaan yhä enemmän. Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa valmistetaan sillä perusteella, että halutaan välttää niiden ainesosien käyttöä, jotka voisivat kertyä ympäristöön tai olla haitallisia terveydelle.

Toki luonnonkosmetiikastakin löytyy aineita, esimerkiksi hajusteita, jotka voivat ärsyttää ja allergisoida. Parhaan tuotteen löytää itse kokeilemalla.

10. Onko luonnonkosmetiikkamerkeissä eroja?

Luonnonkosmetiikalle ei ole standardoitua määritelmää, vaan alalla toimii tiukka omavalvonta. Kuluttajan on hyvä ymmärtää, että moni niin sanotun tavallisen kosmetiikan valmistaja haluaa käyttää luontoa markkinointikeinona, vaikka tuotteet eivät olekaan sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Aidossa luonnonkosmetiikassa ei sallita esimerkiksi kemiallisia suoja-aineita, yleisesti allergisoivia säilöntäaineita tai lukuisia muita aineita, joiden on katsottu olevan haitallisia ympäristölle. Lisätietoja voi kysyä esimerkiksi Pro luonnonkosmetiikka ry:stä.

11. Voiko odottava äiti käydä kauneushoitolassa?

Hoitoloissa käytetään lähes samaa kosmetiikkaa, jota kaupoissa on myynnissä. Joihinkin hoitoihin käytetään esimerkiksi imeytymisen tehostamisen apuna laitteita, jotka eivät välttämättä ole hyväksi raskaana oleville. Kosmetologi tietää parhaiten, mitkä hoidot soveltuvat myös raskaana olevalle.

12. Kuinka paljon kosmetiikkaa tutkitaan raskauden ja sikiön kannalta?

Hyvin vähän, sillä raskaana olevia ihmisiä ei ole soveliasta käyttää koehenkilöinä. Eläinkokeita on tehty runsaasti, ja ne osoittavat, että monet aineet ovat suurina määrinä käytettyinä olleet todella haitallisia eläinsikiöille.

Muun muassa ihmisen istukkaa ja siemennestettä on kuitenkin tutkittu jossain määrin, ja on hyvä muistaa, että myös isän kemikaalialtistuksella on suuri merkitys tulevan lapsen terveyteen.

Juttu on julkaistu Kaksplus-lehdessä 9/2016.

Keskustele: Raskaus ja hiusten värjäys – onko haittaa?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X