Raskaus 24.01.2022 Päivitetty 25.01.2022

Limatulppa irtoaa usein loppuraskaudessa – lääkäri kertoo, tarvitseeko silloin välttää yhdyntää

Limatulppa poistuu usein lähellä synnytystä. Pitääkö siis silloin lähteä sairaalaan? Entä mistä limatulpan tunnistaa?

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Limatulppa askarruttaa monia raskaana olevia. Millainen on limatulppa? Onko sen irtoaminen merkki siitä, että on suunnattava synnytyssairaalaan?

Lue myös: Synnytyksen käynnistäminen: näin se etenee vaihe vaiheelta

Limatulpaksi kutsutaan kohdunkaulaan muodostunutta geelimäistä eritettä. Se kehittyy raskauden aikana suojaamaan synnytyskanavaa infektioilta.

Huomaako poistumisen?

Toisinaan limatulpan irtoamisen voi huomata, jos limatulppa säilyttää möykkymäisen muotonsa. Se saattaa kuitenkin poistua vähitellen, jolloin sen poistumista ei välttämättä huomaa.

Limatulppa alkaa poistua yleensä silloin emättimen kautta, kun synnytys lähestyy ja kohdunkaula alkaa kypsyä. Se ei kuitenkaan vielä tarkoita, että synnytys on käynnistynyt.

Yleensä limatulppa irtoaa kohdun suulta 1 – 7 vuorokautta ennen synnytyksen alkamista. Pelkän limatulpan poistumisen vuoksi ei tarvitse lähteä päivystykseen.

Joskus limatulppa voi lähteä liikkeelle aikaisessa vaiheessa raskautta. Tällöinkään irtoaminen ei välttämättä ennakoi sitä, että synnytys on käynnistymässä.

Väritykseltään se voi olla kirkas tai mahdollisesti myös verensekainen.

Limatulppa vai valkovuotoa?

Raskaana valkovuodon määrä voi lisääntyä, sillä estrogeenihormoni saa emätinsolut uusiutumaan nopeammin kuin tavallista. Valkovuoto myös suojelee kohdunkaulaa. Sen määrä kasvaa lähes kaikilla odottajilla.

Voikin olla vaikeaa erottaa, mikä erite on kyseessä.  Jotain voi päätellä siitä, kauanko raskaus on kestänyt.

Jos emätintä kirvelee tai erite haiskahtaa, kannattaa suunnata lääkärin luokse. Tällöin kyseessä saattaa olla hiivatulehdus, jonka riski on suurempi raskauden aikana kuin normaalisti.

Lue myös: Ponnistusvaihe: näin synnytyksen toinen vaihe etenee

Pitääkö esimerkiksi yhdyntää välttää, jos huomaa limatulpan poistuneen?

– Limatulpan ajatellaan suojelevan tulehduksia vastaan, mutta seksin aiheuttama tulehdusriski ei ole merkittävä, vaikka limatulppa olisikin irronnut loppuraskaudessa, toteaa HUSin Naistentautien ja synnytysten tulosyksikössä sekä lääkärikeskus Aavassa toimiva naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Janina Kaislasuo.

Yhdyntää ei siis tarvitse välttää. Tosin jos on olemassa vaara ennenaikaisesta synnytyksestä, voi tilanne olla eri.

– Tuolloin kannattaa varmistaa lääkäriltä ohjeistus. Yleisesti kannattaa välttää seksiä, jos on uhka ennenaikaisuudesta. Yhdyntä voi aiheuttaa supistelua tai vedenmenon, jos kohdunsuu on lyhentynyt tai avautunut.

Lähteet: Tays: Usein kysytyt kysymykset synnytyksestä,Terveyskirjasto: Normaali synnytys

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X