Synnytys 04.12.2021 Päivitetty 08.12.2021

Synnytyksen käynnistäminen: näin se etenee vaihe vaiheelta

Tavallisin keino käynnistää synnytys on ballonki-menetelmä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Synnytyksen käynnistäminen tulee toisinaan tarpeeseen, kun äidin ja vauvan hyvinvointi sen vaatii. Synnytyksen käynnistämisellä pyritään siihen, että vauva syntyisi alateitse.

Suomessa hieman yli 30 prosenttia synnytyksistä käynnistetään. Synnytyksen käynnistäminen on yleisin toimenpide, joka synnyttäjille tehdään.

Lue myös: Ilokaasu synnytyksessä – toimiiko se? Kolmen äidin kokemuksia

Yleisimpiä syitä synnytyksen käynnistämiselle ovat yliaikainen raskaus tai lähestyvä yliaikainen sellainen sekä lapsivedenmeno ilman säännöllisten supistusten alkamista. Nämä syyt kattavat 50 – 60 prosenttia käynnistyksistä.

Joskus käynnistämisen taustalla voi olla sikiöön liittyvä ongelma, kuten liian vähäinen kasvu, tai äidin raskauskomplikaatio.

Syy voi myös olla psykososiaalinen, kuten äidin uupumus, synnytyspelko tai pitkä matka synnytyssairaalaan.

Käynnistämistä suunnitellessa punnitaan, että riskit synnytyksen käynnistämiselle ovat pienemmät kuin raskauden jatkumiseen liittyvät riskit.

Äidin tulee saada tietää, miksi synnytys käynnistetään, onko käynnistämiselle vaihtoehtoa ja mitä riskejä siihen voi liittyä.

Lue myös: Milloin on oikea aika ottaa epiduraali? Nämä asiat ratkaisevat

Synnytyksen käynnistäminen ja kohdunsuun kypsyttäminen

Sisätutkimuksessa arvioidaan, kuinka kypsä kohdunkaulakanava on. Jos kohdunkaulakanava on vielä epäkypsä, sen kypsyttäminen on osa synnytyksen käynnistämistä.

Kohdunkaulakanava sijaitsee emättimen ja kohdun runko-osan välissä. Synnytyksessä kohdunkaulakanava aukeaa.

Epäkypsää kohdunkaulaa voidaan auttaa ballongilla. Se on yleisin ja sen lisäksi lääkkeetön käynnistystapa. Sisätutkimuksen yhteydessä asetetaan kohdunkaulakanavaan katetri, joka täytetään keittosuolaliuoksella.

Kohdunkaula alkaa avautua ja lyhentyä, mikä mahdollistaa supistusten alkamisen. Noin 10 prosentilla synnyttäjistä supistustoiminta alkaa balongin ollessa paikoillaan.

Synnytyksen käynnistäminen tehdään sairaalassa, mutta esimerkiksi ballongin kanssa saattaa vielä päästä kotiin odottamaan käynnistymistä.

Balongin laittaminen ei tule olla kivuliasta. Alavatsatuntemuksia saattaa kuitenkin esiintyä.

Yleensä ballonki poistuu itsestään, kun kohdunkaulakanava on avautunut 3–4 senttimetriä.

Jos supistukset eivät balongilla käynnisty, jatketaan käynnistämistä yleisimmin kalvojen puhkaisulla. Tämä edellyttää, että kohdunsuu on kypsynyt.

Mikäli kalvojen puhkaisu ei saa supistelua aikaan, voidaan supistusten käynnistymistä vauhdittaa oksitosiinilla.

Oksitosiinia annostellaan synnyttäjän suoneen. Käynnistymistä jäädään odottamaan synnytysosastolle.

Kohdunsuuta voidaan kypsyttää myös suun kautta otettavalla lääkkeellä. Lääkettä voidaan myös annostella emättimeen. Joskus lääkkeellä käynnistäminen saattaa viedä useita päiviä.

Lue myös: Miksi synnytyksen käynnistys on yleistynyt selvästi? Synnytyslääkäri kertoo

Käynnistämisen riskit

Epäonnistuneen käynnistämisen riski on noin 30 – 40 prosenttia, ja se koskee erityisesti ensisynnyttäjiä. Riski on sama käynnistysmenetelmästä riippumatta.

Kun synnytyksen käynnistäminen ei onnistu, saattaa synnytys pitkittyä, ja johtaa sektioon.

Ballonki-menetelmän on havaittu olevan turvallisin käynnistysmenetelmä, jos synnyttäjällä on ennestään takana sektio.

Lue myös: Tukihenkilö synnytyksessä – exän äiti? Naiset kertovat, miksi halusivat synnytysvuoteella vierelleen entisen anopin ja sokean läheisen

Lähteet: Naistalo.fi: Synnytyksen käynnistäminen, Tays: Synnytyksen käynnistäminen ja Terveyskirjasto: Synnytyksen käynnistäminen.

Kommentit (1)

Synnytyksen käynnistäminen helsingin kätilöopistolla oli sitä, että lääkäri työnsi päätöksen vanhempien vastuulle. ja kun yhteistyö asenteellisten kätilöopiskelijoiden kanssa ei toiminut niin päätyi äiti ihmisarvoltaan raiskatuksi ja kenenkään tunnustamatta lääkkeiden kanssa tehtyjä hoitovirheitä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X