Milloin vauvan liikkeet on mahdollista tuntea? Yleensä odottaja tuntee liikkeet raskauden puolivälissä
On yksilöllistä, koska raskaana oleva nainen tuntee vauvan liikkeet ensimmäistä kertaa. Siihen vaikuttavat monet asiat kohdun asennosta istukan sijaintiin. Moni odottaja tunnistaa sikiön liikkeet suunnilleen raskausviikkojen 18-20 paikkeilla.
Moni raskaana oleva odottaa malttamattomana, koska tuntee ensimmäistä kertaa vauvan liikkeet. Äitien kokemukset liikkeistä kuitenkin vaihtelevat paljon.
Ensimmäiset tuntemukset sikiön liikkeistä ovat yleensä epämääräisiä, eikä niitä ole aina helppo tunnistaa. Sikiön liikkeet ovat aluksi hentoja niitä voi olla vaikea erottaa oman mahan kurinoista.
Monesti uudelleenodottaja tunnistaa sikiön liikkeet aikaisemmin kuin ensimmäistä kertaa raskaana oleva. Odottava äiti tunnistaa liikkeet yleensä 18-20 raskausviikkojen paikkeilla, uudelleensynnyttäjät usein jo aiemminkin. On kuitenkin täysin normaalia, että liikkeet tuntee vasta selvästi raskauden puolivälin jälkeen.
Yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat
Odottava äiti alkaa havaita vauvan liikkeet, kun sikiö on kasvanut sen verran, että sen liikkeet välittyvät kohdunseinän läpi vatsaseinämän hermoihin.
Yksilöllisillä ominaisuuksilla on paljon vaikutusta siihen, missä vaiheessa raskautta vauvan liikkeet tuntuvat niin, että ne on mahdollista huomata. Ei siis kannata huolestua, vaikka itse et vielä tuntisi liikkeitä samassa vaiheessa raskautta kuin joku toinen odottava äiti.
Sikiön liikehdinnän havaitsemiseen vaikuttaa muun muassa kohdun asento ja istukan sijainti, vauvan asento sekä potkujen voimakkuus. Sikiön liikkeet tuntuvat selvimmin silloin, kun ne kohdistuvat vatsan suuntaan. Selkärankaan kohdistetut potkut on vaikeampi havaita.
Ensimmäiset liikkeet tuntuvat usein kuplintana
Ensituntemukset ovat verrattavissa perhosen siipien hipaisuun tai ehkä tunnet pientä kuplintaa alavatsalla.
Aikaa myöten vauvan liikkeet tuntuvat yhä voimakkaampina ja määrätietoisempina. Lopulta osa niistä on mahdollista havaita myös vatsan päältä kädellä kokeilemalla.
Myöhemmin liikkeissä alkaa tuntua eroja. Potku on liikkeistä selkein ja terävin. Sikiön käsien viskely tuntuu usein sivelyltä. Lapsen voltit ja kuperkeikat puolestaan tuntuvat muljahduksina.
Sikiön liikkeet ja mylläys ovat yleensä voimakkaimmillaan suunnilleen raskausviikoilla 26-32. Jostain syystä suurin osa lapsista on villeimmillään illalla, äidin asettuessa yöpuulle.
Vauvan liikkeet ovat yksilöllisiä
Lapset ovat yksilöllisiä jo kohdussa, ja niin ovat myös hänen liikkeensä. Toiset sikiöt ovat jo odotusaikana rauhallisempia kuin toiset. Jokaisella sikiöllä on myös oma vuorokausirytminsä ja tapansa liikkua, jonka äiti oppii yleensä tunnistamaan.
Loppuraskaudessa tila kohdussa käy ahtaammaksi ja lapsiveden määrä vähenee. Sen myötä vauvan liikkeet voivat muuttua: usein tämä tapahtuu suunnilleen raskausviikon 32 kohdalla. Jotta äiti tietäisi, että kohdussa kaikki on hyvin, hänen on hyvä huomioida sikiön liikkeet hieman aiempaa tarkemmin 32. raskausviikosta alkaen aina synnytykseen asti – tähän auttaa liikelaskenta. Liikkeitä pitäisi tunnin aikana tuntea vähintään kymmenen.
Jaa oma kokemuksesi