Mitä jos raskausmaha ahdistaa ja inhottaa? Perheterapeutti vastaa
Raskausaikana saa jatkuvasti kuulla, kuinka onnellinen kasvavasta mahakummusta pitäisi olla. Entä jos rakkaus vauvaa kohtaan ei olekaan vielä syttynyt? Onko äiti epäonnistunut, jos vauva tuntuu vain tuntemattomalta taakalta vatsassa? Perheterapeutti Essi Juvakka vastaa.
”Kävin viime viikolla neuvolassa. Olen raskausviikolla 26. Terveydenhoitaja yritti kysellä minulta, mitä ajattelen tulevasta vauvasta, miltä vauva näyttää ja niin edelleen. Mielikuva vauvan ajatteleminen tekee kuulemma hyvää kiintymyssuhteelle.
En osannut vastata mitään. Olen nyt yrittänyt miettiä asiaa ja se ahdistaa minua. Huomaan, että jos ylipäätään ajattelen vauvaa, vauva tuntuu minusta ärsyttävältä. Ikään kuin olisi vauvan syy, että olen voinut huonosti, lihon ja nykyisin myös selkääni särkee. Tietysti olen onnellinen raskaudesta, en vain malttaisi odottaa, että vauva syntyy.
Vauva on minulle hahmoton möykky. Ikään kuin kehooni olisi muuttanut avaruusolio. Arvaa vaan, kuinka paljon tunnen tunteistani huonoa omaatuntoa. Haluaisin osata jo rakastaa vauvaani.”
Essi Juvakka vastaa: ”Vauva tuntuu monesta äidistä ja isästä tuossa odotuksen vaiheessa vielä aika kaukaiselta asialta ja hahmottomalta avaruusoliolta, sillä maha ei ole kovin iso ja synnytykseen on matkaa. Myös kurja olo ja selkäkivut vaikuttavat siihen, ettet ehkä koe itseäsi hehkeäksi ja kukoistavaksi äitinä, vaikka sitä toivoisitkin.
Sinulla on kuitenkin keskimäärin 15 viikkoa, runsaat kolme kuukautta, aikaa tutustua vatsassasi kasvavaan vauvaan, joka yleensä tuleekin tutummaksi ja todellisemmaksi juuri loppuraskaudesta. Sinäkin olet äitiyden tutun tunteen, huonon omantunnon vankina, vaikka se on aivan turhaa.
Moni äiti kokee kiintymyksen heräävän sillä sekunnilla, kun lapsi syntyy ja hänet lasketaan äidin rinnalle. Ei ole myöskään vaarallista, vaikkaet tuntisi näin heti: moni tutustuu vauvaan pikkuhiljaa. Vielä kotiin lähtiessä voi tuntua siltä, että on outoa ottaa tuo ”avaruusolio” mukaan. Tämäkään ei tee kenestäkään huonoa äitiä.
Lue myös: Jari Sinkkonen: ”Kiintymyssuhde hoitajaan on vauvan elinehto”
Mielikuvaharjoitukset auttavat ajattelemaan vauvaa
Koska asia mietityttää sinua, voisit tehdä muutaman mielikuvaharjoituksen, jossa ajattelet vauvaa. Joko tiedätte hänen sukupuolensa? Tällöin vauvan miettiminen ainakin helpottuu, kun ei tarvitse miettiä ”tyttöä tai poikaa”.
Mene sänkyyn selälleen, laita kädet vatsan päälle ja rentoudu. Mieti, mitä vauvasta jo tiedät: pituus, painoarvio jne. Millainen pieni ihminen mahassa mahtaa asua? Miltä hän saattaa näyttää? Onko hänellä tukkaa? Onko hän ehkä kuin äitinsä tai isänsä? Onkohan hänellä äidin tai isän silmät, korvat tai hymy? Ehkä tiedät, onko hän iltavirkku ja aamuntorkku vai villi yökiitäjä. Tai aamulla aikaisin heräävä pieni ihminen?
Havaitsemasi ominaisuus saattaa toteutua myös tulevassa vauva-arjessa. Aikaisin aamulla mahassa heräävät vauvat saattavat herätellä äitiä ja isää jatkossakin kukonlaulun aikaan.
Lue lisää: Sano nämä 10 asiaa lapsellesi joka päivä
Apua 4D-ultrasta
Moni on saanut hyvän kuvan vauvasta myös osallistumalla 4D-ultraan, jossa tosiaan näkee, miltä vauva näyttää. Et kerro, missäpäin Suomea asut, mutta tiedän vanhempia, jotka ovat matkustaneet pitemmänkin matkan, jotta ovat päässeet tähän ultraan. Tutkimuksesta saatua filmiä on mahdollisuus jatkossa katsoa myös kotona.
Ole siis rauhallisin mielin ilman huonoa omaatuntoa. Vielä ei tarvitse olla valmis äiti. Vielä ei tarvitse osata rakastaa. Vielä ei tarvitse tuntea vauvaa. Olen varma, että kiintymyssuhteesi häneen etenee näiden tulevan 15 viikon aikana, eikä matka pääty vielä siihen. Tiedän, että saatte itsellenne yhden maailman suloisimman lapsen –kuten jokainen äiti ja isä.”
Lue myös: 4D-ultra: katso videolta, miten valmiilta vauva näyttää rv 23
Essi Juvakka on psykologi, perheterapeutti ja pariterapeutti sekä kolmen lapsen äiti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.
Lue myös Essin muut neuvot:
Voiko arkaa lasta patistaa?
Pitääkö vauvaperheen ottaa heti vieraita vastaan?
Mitä tehdä, kun sisarukset tappelevat koko ajan?
Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni?
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?
Mitä teen, kun vauva ei suostu syömään soseita?
Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi?
Miten saan lapsen nukahtamaan itsekseen?
Jaa oma kokemuksesi