Nyt se on virallista! Syntyvyys viimeinkin nousussa Suomessa – tutkijalla ”helppo selitys”
”Kyllä tätä jo odotettiinkin: syntyvyys ei voi vain ikuisesti laskea”, sanoo Väestöliiton tutkimusjohtaja.
Koronavuosi on osoittanut voimansa vauvarintamalla, ja syntyvyys näyttää tilastojen valossa kääntyneen lievään nousuun. Syntyvyys oli ollut laskusuuntaista yhdeksän vuoden ajan.
Syntyvyyden lasku on pohdituttanut niin tutkijoita kuin tavallista kansaa. On ihmetelty, miksi vauvojen hankkiminen ei houkuttele. Entä millaisia esteitä kohtaavat ne, jotka lapsia haluaisivat, mutta eivät saa? Selityksiä on tarjottu usealta saralta, työelämän epävarmuudesta miehiä koskevaan syrjäytymiseen.
Ennakkotietojen mukaan vuonna 2020 syntyi 46 452 lasta. Se on 839 lasta enemmän kuin vuonna 2019, kerrotaan Tilastokeskuksesta.
– Helppo selitys on se, että kyllä tätä jo odotettiinkin: syntyvyys ei voi vain ikuisesti laskea. Mutta sitä, onko pieni nytkähdys ylöspäin merkki syntyvyyden noususta vai siitä, että lasku taittui, ei pysty vielä sanomaan, tutkimusjohtaja Venla Berg Väestöliitosta kertoo.
Kokonaishedelmällisyysluvun valossa kasvu näyttää toki vielä niukalta. Kokonaishedelmällisyysluku kertoo, kuinka monta lasta nainen keskimäärin synnyttäisi elinaikanaan, jos syntyvyys pysyisi laskentavuoden tasolla.
Vuonna 2019 se oli 1,35, kun vuoden 2020 ennakollinen kokonaishedelmällisyysluku näyttää olevan 1,37.
Myös pk-seudulla kasvua – vaikuttaako koronapandemia syntyvyyteen?
Myös HUS-alueen syntyvyystilasto on lähtenyt nousuun ensimmäistä kertaa 10 vuoteen.
Uudenmaan syntyvyystilastoissa erottuu edukseen Lohjan sairaala, jossa kasvua oli peräti 11 prosenttia. Hyvinkäällä nousua oli 5 prosenttia.
Espoossa ja Helsingissä lukemat eivät juurikaan eronneet vuodentakaisesta. Naistenklinikalla synnytysten määrä väheni 0,7 prosenttia ja Espoossa kasvoi 1,5 prosenttia.
Koronan vaikutuksesta ylipäätään syntyvyyteen ei voida vielä sanoa mitään, totesi HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.
– Sen vaikutus alkaa näkyä syntyvyydessä vasta tänä keväänä. Loppuvuodesta vauvoja on kuitenkin syntynyt jopa edellisvuotta vähemmän. Voimme tehdä johtopäätöksiä epidemian vaikutuksesta vasta myöhemmin.
Jaa oma kokemuksesi