Raskaus 26.10.2015 Päivitetty 06.09.2021

Painon putoaminen raskausaikana — milloin on syytä huolestua?

Vaikka äidin paino putoaisi raskausaikana, vauvan voinnista ei yleensä tarvitse olla huolissaan. Vauva ottaa kyllä omansa.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
Colourbox

Mistä painon putoaminen raskausaikana johtuu?

Terveen ihmisen laihtumisen taustalla on tavallisesti jokin muutos elämäntavoissa. Energiansaanti vähenee tai sen kulutus lisääntyy.

Alkuraskaudessa laihtuminen johtuu lähes aina raskauspahoinvoinnista. Ruoka ei maistu entiseen tapaan tai mikään ei pysy sisällä.

Laihtumisen taustalla voi myös olla jokin sairaus, mutta siitä ollaan usein tietoisia jo ennen raskautta.

Lue lisää: Näin helpotat raskauspahoinvointia – parhaat vinkit kuvotukseen

Missä vaiheessa painon putoamisesta on syytä huolestua?

Yleensä painon putoaminen on aluksi nesteen poistumista. Parin kilon laihtumisesta ei siis ole haittaa.

Raskaana olevan painoa seurataan neuvolassa, ja jos paino laskee tai ei nouse, raskaana oleva saatetaan lähettää kasvukontrolliin äitiyspoliklinikalle.

Lisäksi neuvolassa mitataan kohdunpohjan korkeutta, joka antaa hyvää osviittaa vauvan kasvusta. Jos vauva kasvaa normaalisti, ei ole syytä huoleen.

Lue lisää: Painonnousu ja odotus –näin estät lihomisen raskausaikana

Saako vauva tarpeeksi ravintoa, jos äiti laihtuu?

Vauvan ravinnonsaannista ei tarvitse olla huolissaan. Vauva kyllä ottaa omansa, vaikka äiti olisi tilapäisesti heikossa kunnossa.

Lue myös: Näin hoidat raskausajan ummetuksen

Miten painoa voi yrittää nostaa?

Painoa ei ole syytä yrittää nostaa rasvaisilla ja lihottavilla ruoilla. Tavallinen, ravitsemussuositusten mukainen ruoka riittää. Säännöllinen ruokarytmi, viidestä kuuteen ateriaa päivässä muutaman tunnin välein, pitää verensokerin tasaisena.

Kaloreita ei tarvitse laskea, jos lähtöpaino on normaali. Alipainoisten ja huomattavan ylipainoisten voi olla syytä käydä kalorirajat läpi ravitsemusterapeutin kanssa.

Jos laihtuminen johtuu raskauspahoinvoinnista, on sallittua syödä sitä, mikä pysyy sisällä. Pääasia on, että energiaa saa jostain. Pahoinvointijakso ei yleensä kestä niin kauaa, että epäterveellisestä ruoasta olisi kovin suurta haittaa.

Yleensä pahoinvoinnin pahimman terän saa taittumaan, kun syö jotain pientä kahden tunnin välein. Pidä laukussa mukana pieniä terveellisiä välipaloja, kuten leipää ja hedelmiä. Kehon kuivuminen voi lisätä pahoinvointia, joten muista ottaa vesihuikka vähän väliä.

Asiantuntijana lääketieteen tohtori Saila Koivusalo.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X