Raskaus 16.08.2024

Miksi palju on monissa maissa raskausaikana kielletty? Nämä asiat raskaana olevan tulee huomioida kuumassa vedessä kylpiessään

Uskaltaako paljuun mennä raskausaikana? Asiantuntija kertoo, miksi Suomen suositukset eroavat muista maista.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Netissä liikkuu ajoittain väitteitä, joiden mukaan kuuma palju, kylpy ja jopa saunominen voisivat olla raskausaikana vaarallisia. Esimerkiksi Britannian julkinen terveydenhuolto suosittelee odottajia välttämään kuumia kylpyjä.

Taustalla on pelko odottajan kehon lämpötilan noususta, jonka väitetään aiheuttavan etenkin alkuraskaudesta keskenmenoja ja sikiövaurioita. Selvitimme, saako raskauden aikana paljuilla tai nauttia poreammeen lämpöisestä vedestä.

Teratologisen tietopalvelun osastonylilääkäri Maarit Leinonen kertoo, että lämpimässä vedessä oleskelu on sallittua myös raskauden aikana, kunhan kuuntelee kehoaan ja toimii varovasti.

– Ulkomailla suhtaudutaan varovaisemmin kuumiin kylpyihin ja saunomiseen raskausaikana. Lähtökohtaisesti missään vaiheessa raskautta ei kuitenkaan ole estettä mennä paljuun tai poreammeeseen, hän sanoo.

Raskauden aikana omaa hyvinvointia kannattaa kuitenkin seurata normaalia tarkemmin. Kuuma lämpötila voi aiheuttaa ihmisissä erilaisia reaktioita. Yleisesti ottaen raskaana olevat sietävät kuumuutta normaalia huonommin.

– Kaikkein tärkeintä on kuunnella omaa kehoa. Jos vedessä tulee huonovointisuutta, pitää nousta heti pois. Se on kehon tapa kertoa, ettei kuumuus ole nyt hyväksi.

Veden lämpötila on hyvä pitää maltillisena

Leinonen kertoo, että paljussa tai poreammeessa lillumisella voi olla raskaana olevalle myös positiivisia vaikutuksia.

– Lämpimässä vedessä lilluttelu voi lievittää stressiä ja raskauden aikaisia kiputiloja, Leinonen kertoo.

Veden lämpötilaa olisi kuitenkin hyvä pitää selvästi alle neljänkymmenen asteen ja mahdollisimman lähellä ruumiinlämpötilaa.

– Liian korkea veden lämpötila tuntuu epämiellyttävältä jo veteen mennessä. On hyvin epätodennäköistä, että sikiölle aiheutuisi korkeasta lämpötilasta haittaa ilman, että raskaana olevalle tulisi vedessä varoitusmerkkejä.

Palju raskausaikana – Milloin paljuun tai poreammeeseen ei kannata mennä?

Tietyissä tilanteissa paljuun tai poreammeeseen menemistä kannattaa kuitenkin raskausaikana välttää.

– Jos raskauteen liittyy selvittämätöntä verenvuotoa tai poikkeavaa valkovuotoa, ei paljuun kannata mennä ennen kuin mahdollinen infektio oireiden taustalla on hoidettu.

Myös tapauksissa, joissa odottajan kohdunsuu on avautunut, pitäisi paljua välttää.

– Suljettu kohdunkaula on tärkeä suojaeste sille, etteivät infektiot pääse kohtuun. Jos kohdunsuu on alkanut avautua, liittyy paljutteluun selvästi suurempi infektioriski eikä sinne pidä mennä, Leinonen neuvoo.

Myös ihossa olevat poikkeamat on hyvä ottaa huomioon ennen veteen menemistä.

– Jos raskaana olevalla on hankala ihottumaa tai muita avohaavoja, palju kannattaa jättää väliin. Ihorikot ovat potentiaalisia infektioportteja. Ehjä iho on tärkeä puolustusmekanismi taudin aiheuttajia vastaan, Leinonen kertoo.

Muiden kanssa lämpimässä vedessä lilluttelua kannattaa välttää, jos lähipiirissä on esiintynyt mahatautia.

– Esimerkiksi virusten aiheuttamissa ripuleissa viruksia voi erittyä ulosteeseen vielä monta päivää oireiden loppumisen jälkeen.

Raskauden aikana tapahtuvat muutokset immuunipuolustuksessa voivat tehdä raskaana olevan jonkin verran herkemmäksi infektioille.

– Paljun tai poreammeen hygieniaan on tärkeä kiinnittää huomiota, koska vedessä voi olla erilaisia infektioita aiheuttavia bakteereita. Jokaisen kylpijän täytyy siis huolehtia hygieniaohjeista. Lisäksi palju pitää puhdistaa asiallisesti ohjeiden mukaan.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X