Raskaus 06.08.2022

Saako raskaana saunoa savusaunassa? Kätilö ei suosittele: ”En lähtisi jossittelemaan”

Sen sijaan tavallisessa saunassa voi yleensä löylytellä huoletta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kesällä tai joulun kynnyksellä odottava äiti saattaa pohtia, onko hänen tilassaan sallittua mennä savusaunaan. Mielellään ei, toteaa kätilö Karoliina Viero Felicitas Mehiläisen äitiysneuvolasta. Savusauna ja raskaus eivät nimittäin ole ihanteellinen pari.

Toisin kuin tavanomaisessa puusaunassa, savusaunassa ei ole savupiippua. Näin ollen palokaasut – mukaan lukien häkä – leviävät löylytilaan.

Häkä on myrkky, joka aiheuttaa hapenpuutetta sitoutuessaan veren punasoluihin. Äidin verenkiertoon päässyt häkä kulkeutuu istukan kautta myös sikiöön.

Lue myös: Imetys ja tupakointi on huono yhdistelmä – haitta-aineet siirtyvät vauvaan myös äidin iholta

Vaikka riski varsinaiselle häkämyrkytykselle on pieni, Viero ohjeistaisi odottajia pitäytymään mieluummin tavallisissa löylyissä.

– En lähtisi sitä jossittelemaan. Tavallisessa saunassa ei ainakaan joudu miettimään, että onko tämä varmasti turvallista.

Vieron mukaan sillä, mikä raskauskolmannes on menossa, ei ole savusaunomisen turvallisuuden kannalta väliä. Kätilönä hän ajattelee, että koska nykyään savusaunalle myös on vaihtoehtoja, ei riskiä kannata turhaan ottaa.

– Antoisammat löylyt saa, kun ei tarvitse punnita saunomisen turvallisuutta. Äidin ja sikiön turvallisuus ennen kaikkea, Viero sanoo.

Lue myös: Voiko vanhemman näkeminen alastomana häiritä lasta? Monessa perheessä saunotaan murrosiän jälkeenkin yhdessä

Unohda savusauna – raskaus ei kuitenkaan estä normaalia saunomista

Savusaunat alkavat olla jo melko harvinaisia. Niiden lämmittäminenkin vaatii erityistä osaamista.

Savusaunomisen turvallisuutta toki lisää se, jos puuha on jo entuudestaan tuttua ja saunan lämmittäjä varmasti tietää, mitä tekee.

– Ajattelen kuitenkin, että raskaus on melko lyhyt aika. Jos yhdeksän kuukauden aikana joutuu kerran kieltäytymään savusaunan löylyistä, ei menetys ole valtava.

Viero paljastaa, ettei häneltä ole kysytty raskaudenaikaisesta savusaunomisesta kertaakaan aiemmin. Sen sijaan puu- tai sähkösaunassa saunomisesta kysytään silloin tällöin.

Lue myös: Saunominen raskaana – voiko korkeaa verenpainetta alentaa löylyttelemällä? Lääkärin mukaan raskaana saunomiseen liittyy yksi riski

Jos raskaudessa ei ole havaittu mitään poikkeavaa, ei tavallista saunomista tarvitse välttää. Päinvastoin se voi olla mukava rentoutuskeino.

Tavalliseen saunaan ei kuitenkaan kannata mennä, jos raskaudessa on ennenaikaisen synnytyksen riski. Viero ohjeistaa kuuntelemaan asiassa lääkärin neuvoja.

Anna.fi: Näin saat saunomisesta parhaat hyödyt irti! Saunan 7 terveysvaikutusta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X