Proteiinin tarve kasvaa raskausaikana, mutta lisätarvetta ei kannata täyttää miten tahansa – Asiantuntijalta terävä huomio proteiinivanukkaista ja -rahkoista
Ravitsemustieteen professori perustelee, miksi niin sanotuille proteiinivanukkaille tai -rahkoille ei kannata antaa liian suurta roolia ruokavaliossa.
Raskauden aikana tarve proteiinille kasvaa, koska riittävä proteiinin saanti on edellytys sikiön normaalille kehitykselle, istukan kudosten rakentumiselle ja odottajan aiempaa suuremman kehomassan ylläpidolle.
Ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta toteaa, että yleensä proteiinin riittävästä saannista raskausaikana ei tarvitse olla huolissaan. Ennemmin suomalaisilla tuppaa olemaan raskauden aikana puutetta esimerkiksi folaatista tai pehmeistä rasvoista.
Terveyden kannalta ei kuitenkaan ole yhdentekevää, missä muodossa proteiinin nauttii. Jos proteiinia pyrkii lisäämään pääosin eläinperäisillä tuotteilla, myös kovan rasvan määrä voi kasvaa turhan korkeaksi.
Lihan sijaan Erkkola kehottaisi lisäämään raskaudessa kasviperäisiä proteiinin lähteitä, erityisesti palkokasveja. Palkokasvit sisältävät proteiinin ohella muita raskauden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten kuitua ja folaattia. Ne ovat myös eläinperäisiä tuotteita ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Proteiinirahkat ja -vanukkaat eivät ole tarpeellisia
Markettien hyllyt notkuvat proteiinipitoisiksi mainostettuja tuotteita, kuten vanukkaita ja rahkoja. Niiden sisältämä kova rasva on jo yksinään hyvä peruste sille, ettei niitä kannata kuluttaa ylen määrin raskausaikana.
Ennen kaikkea Erkkola huomauttaa, että proteiinivanukkaiksi tai -rahkoiksi brändätyt tuotteet eivät yleensä sisällä sen enempää proteiinia kuin tavallinen maitorahka.
– On osin markkinointikikka kirjoittaa isoilla kirjaimilla kylkeen, kuinka paljon annos sisältää proteiinia. Sadassa grammassa proteiinin määrä voi olla sama kuin vastaavissa tavanomaisissa tuotteissa.
Makeutusaineet tai runsas sokeripitoisuus ovat toinen peruste sille, miksi niin sanotut proteiinivanukkaat ja -rahkat eivät välttämättä ole hyväksi raskausaikana. Sen sijaan tavallinen maitorahka on Erkkolan mukaan hyvä tuote myös raskausaikana, koska se sisältää vain vähän rasvaa ja sokeria.
Erkkola toteaa, että raskaana on yleisesti ottaen turvallisempaa nauttia pieni määrä sokeria kuin makeutusaineita. Odotusaikana kokonaan vältettäviä makeutusaineita ovat syklamaatti ja sakariini.
– Makeutusaineita käytetään usein painonhallinnan nimissä, ja suomalaisnaisilla ylipainon kehittyminen monesti lähtee raskaudesta. Siltikään raskausaikana ei tulisi tuijotella ensisijaisesti painoa vaan ruokavalion laatua, Erkkola sanoo.
Liiallinen proteiini on haitaksi raskaudessa
Liiallinen proteiini on pohjimmiltaan ylimääräistä energiaa, joka voi johtaa painonnousuun. Lisäksi suosituksia suurempi proteiinin saanti kuormittaa munuaisia.
– Munuaiset kuormittuvat muutenkin raskauden aikana. Runsas proteiinin saanti voi lisätä myös kalsiumin erittymistä kehosta. Raskausmyrkytys eli pre-eklampsia on aika yleinen Suomessa, ja sen hoidossa on puolestaan tärkeää, että kalsiumia saadaan ravinnosta riittävästi.
Proteiinin ylenpalttinen tankkaaminen johtaa herkästi myös siihen, että ruokavalio yksipuolistuu ja monien muiden tärkeiden ravintoaineiden saanti jää vähäiseksi.
Erkkolan mukaan lautasmallin noudattaminen, ravitsemussuositusten mukaiset ruokavalinnat ja energiatasapainosta huolehtiminen ovat hyviä lähtökohtia niin raskaudessa kuin muulloinkin.
– Jos ruokavalio on ollut kunnossa jo ennen raskautta, en olisi huolissani riittävästä proteiinin saannista, Erkkola summaa.
Jaa oma kokemuksesi