Raskaus 15.05.2024 Päivitetty 17.05.2024

Yhtä ravintoainetta ei mainita raskausajan ravitsemussuosituksissa, vaikka se on välttämätön myös sikiön kehitykselle – näin varmistat riittävän saannin

Koliini on ihmiselle välttämätön ravintoaine, jonka tarve kasvaa raskauden ja imetyksen aikana. Siitä huolimatta koliinista ei ole toistaiseksi annettu virallista ravitsemussuositusta Pohjoismaissa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Koliini on rasvaliukoinen yhdiste, jota esiintyy kaikissa elimistön kudoksissa ja solukalvoissa. Rakenteellisesti koliini muistuttaa vitamiinia, vaikkei se täytäkään kaikilta osin vitamiinin määritelmää.

Ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta kertoo, että koliinin tehtävät elimistössä liittyvät pääasiassa rasvan ja kolesterolin aineenvaihduntaan. Lisäksi koliinia tarvitaan hermoston välittäjäaineen asetyylikoliinin valmistamiseen.

Koliinia saa ennen kaikkea eläinperäisistä tuotteista. Erityisen paljon koliinia sisältävät kananmunan keltuainen, naudan maksa ja vehnänalkiot. Päivittäisessä ruuassa koliinin yleisimpiä lähteitä ovat liha, maitotuotteet ja täysjyvätuotteet.

Miksi koliini on tärkeää?

Koliinia on tutkittu melko vähän, mutta alustavat tutkimustulokset puhuvat sen tärkeyden puolesta. Erkkolan mukaan koliinipuutos on yhdistetty niin rasvamaksaan, lihasvaurioihin kuin dementiaan.

– Sellainen puutostila, jonka voisi todistaa johtuvan ainoastaan koliinin vähäisestä saannista, on harvinainen. On kuitenkin havaittu, että koliinin saannin laskiessa tietyn raja-arvon alapuolelle ihmiselle voi aiheutua rasvamaksa tai lihasvaurioita, Erkkola kertoo.

Lisäksi Erkkolan mukaan on viitteitä siitä, että koliini olisi yhteydessä sikiön neurologiseen kehitykseen.

– Yksittäisten tutkimusten perusteella koliinilla näyttäisi olevan yhteys varsin keskeisiin käyttäytymistekijöihin, kuten itsesäätelyyn, oppimiseen ja muistiin. Näiden tulosten varmentamiseksi tarvittaisiin kuitenkin enemmän tutkimusta.

Erkkola huomauttaa, että jos lapsella havaitaan kognitiivisia häiriöitä, niiden syytä on hankalaa jäljittää vain yhteen tekijään. Eettisesti ei ole mahdollista toteuttaa tutkimusta, jossa koliini poistettaisiin raskaana olevan ruokavaliosta ja sitten tutkittaisiin koliinin puutoksen vaikutuksia.

Lue myös: Mikä ihmeen glykyrritsiini? Suomalaisten rakastama ainesosa voi aiheuttaa sikiön kehitykselle haittaa

Kuinka paljon koliinia tarvitaan?

Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa koliinille ei ole toistaiseksi pystytty määrittelemään saantisuositusta. Erkkolan mukaan se johtuu tutkimusnäytön puutteesta. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, mikä on keskimääräinen koliinin tarve väestössä.

Koliinille on kuitenkin annettu riittävän saannin viitearvo eli määrä, joka arvioidaan tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella riittäväksi. Viitearvo ei ole sama asia kuin ravitsemussuositus, vaan suuntaa antava arvio.

Aikuisille arvioidaan riittäväksi saanniksi 400 milligrammaa koliinia vuorokaudessa. Raskauden aikana koliinia tarvitsee myös kehittyvä sikiö, joten riittävä saanti kasvaa 450 milligrammaan. Imetysaikana koliinia tarvitaan vielä enemmän, koska sitä erittyy runsaasti rintamaitoon. Imettäessä riittävä saanti on 520 milligrammaa vuorokaudessa.

Miten varmistaa riittävä koliinin saanti?

Maijaliisa Erkkola on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen. Neuvottelukunta laatii kansalliset ravitsemussuositukset.

Erkkola uskoo, että koliini alkaa kiinnostaa tutkijoita enenevissä määrin. Hänen mukaansa on kaksi syytä, miksi koliinista on tällä hetkellä vain vähän tutkimusnäyttöä.

– Aiemmin koliinia ei mielletty välttämättömäksi ravintoaineeksi, joten sitä ei ole tutkittu kovin innokkaasti. Toiseksi on ehkä yleisesti ajateltu, että koliinin saanti on väestössä riittävää, sillä koliinia saa moninaisista lähteistä.

Toisin sanoen monipuolinen ruokavalio yleensä takaa sen, että ihminen saa tarpeeksi koliinia. Erkkola kuitenkin toteaa, että kasvipainotteisessa ruokavaliossa on tärkeää käyttää esimerkiksi täysjyvätuotteita, jotta terveydelle tarpeellinen koliini ei jää liian vähäiseksi.

Raskaana olevia ja imettäviä Erkkola kannustaa ylipäätään noudattamaan monipuolista ja suositusten mukaista ruokavaliota. Siten varmistetaan paitsi koliinin, myös muiden tärkeiden ravintoaineiden riittävä saanti.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X