Raskaus 04.05.2020 Päivitetty 04.02.2022

14 x jännä reaktio vauvauutiseen: ”Kaikki yllättyivät iloisesti paitsi yksi, joka ryntäsi hysteerisenä vessaan itkemään”

Millaisia reaktioita raskaudesta kertominen voi parhaimmillaan tai pahimmillaan saada aikaan? Kysyimme lukijoilta.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
8 kommenttia

Raskaudesta kertominen usein jännittää tulevaa vanhempaa. Miten sinun lähipiirisi suhtautui, kun kerroit odottavasi lasta?

Kaksplussan lukijat ovat kokeneet vauvauutisreaktioissa lähes kaiken, hysteriaitkuista surunvalitteluihin.

Ensimmäisen kohdalla äitini toppuutteli, että onkohan järkevää. Raskausviikkoja oli jo yli 12, joten pidettävähän se lapsi oli. Eikä kaduta. 

Lue myös: Sari synnytti tien varteen: ”Ihmettelin, mistä vauva oikein tupsahti”

Aina reaktiot eivät ole myötämielisiä ja äidin onnea tukevia. Moni lukija kertoo, että nuori ikä on saanut aikaan hämmästeleviä kommentteja. Toisille on ehdoteltu jopa aborttia, kun raskaudesta kertominen on ollut ajankohtaista.

Kauhein kommentti oli ”otan osaa.” Entinen kaveri hän, tosin monista eri syistä.

Äitiäni myöten monet totesivat, että tee abortti. Yksi ystävä onneksi tuki loppuun asti ja oli myös synnytyksessä mukana.

Uutinen saattaa herättää pahaa mieltä ja saada reagoimaan erittäin vahvalla tunteenpurkauksella tai mielipiteen ilmauksella.

– Iloisesti yllättyneitä kaikki paitsi yksi, joka sai hysteerisen itkukohtauksen ravintolassa ja ryntäsi vessaan itkemään. 

Lähisukulaiset olivat kaikki iloisia. Muutaman kerran kuulin, että ei tarvitse koko maapalloa lapsettaa. Odotin kolmatta lasta.

Raskaudesta kertominen ja ilouutisen jakaminen

Raskaudesta kertominen ja ilouutisen jakaminen on odottajalle tärkeää.

Lue myös: Jutta sai punapäiset kolmoset, joihin somekansa rakastui: ”Jo keskolassa huomasin, miten erilaisia he ovat”

Raskaudesta kertominen – ”Nyt vaikka koira, kun on jo tyttö ja poika

Kun kerroin kolmannesta, eräs lähisukulainen sanoi: ”Luulin, että teille tulisi nyt vaikka koira, kun on jo tyttö ja poika.”

Ensimmäisen lapsen kohdalla läheinen totesi, että ”miten sää nyt noin” ja ”ystävä” kysyi, etten kai aio pitää lasta.

– Häiden jälkeen kerroin anopilleni olevani raskaana, ja vauvan lasketun ajan olevan joulukuussa. Hetken anoppini oli hiljaa ja tuumasi: ”Jopas on kiireellä tehty.” Hymyillen tuli kuitenkin halaamaan.

– Ensimmäinen raskaus oli aika järkytys ihmisille, sillä olin ennen raskautta aika menevä ja käytin paljon alkoholia. Epäilivät, että noinkohan minusta on äidiksi.

– Äitini totesi, että ”koskaan ette tule kolmen kanssa pärjäämään.” Jäi kanssakäyminen aika vähälle.

– Viidennestä valitettavasti jopa inhottavia kommentteja. Ei kuulemma ole meidän asia täyttää maailmaa lapsilla. Jokainen lapsistamme on meille rakas, lahjoja kaikki. Ikävältä siis tuntui.

– Mieheni oli kertausharjoituksissa, kun kerroin uutisen. Vähän aikaa hän mietti ja taisi sanoa ”kiva”. Olimme siis yrittäneet lasta tietoisesti. Sitten hän jatkoi kertomalla, mitä kaikkea jännää oli metsäreissulla kertiksissä tapahtunut.

– Neljännen kohdalla esimiehen kommentti oli: ”Ei kai taas.”

.

Lue myös: Raskaaksi jo suhteen alussa? Ennu ja Arttu kertovat: ”Alkuhuuma loppui siihen”

Kotiliesi.fi: Apua, teinini saa lapsen

Lue myös

Kommentit (8)

Mieheni eräs sukulainen sanoi kun odotin esikoistamme 8 kuulla että ”Aiotteko te nyt nii ku pitää ton lapsen” ja myöhemmin minulle sanottiin että olen pilannut mieheni elämän kun saatiin esikoisemme.

Ite sain vastaanottona että ”ootteko kuullu kondomista?” Tää oli tosin ihan huumorilla heitetty. Vastasin vaa että ”ei oo ollu tarvetta, ku oli ihan suunniteltu juttu” 😂

Ravintolassa itkemään lähteneellä nyt voi olla miljoona syytä miksi reagoi noin. Esim. Oma lapsettomuus /lapsettomuushoidot jolloin voi olla haastavaa kohdata tuttujen raskausuutisia. Sympatiat on kyllä enemmän hänen puolellaan.

Kun aloin odottaa esikoistani, anoppi totesi ensimmäisenä: ”Nyt sitten pitää lopettaa sokerin syöminen”. Sektion jälkeen sain kuulla, etten ole synnyttänyt oikeasti. Pari vuotta myöhemmin olin juuri kotiutunut synnäriltä toisen lapseni kanssa. Anoppi kävi katsomassa uutta tulokasta ja lähtiessä totesi: ”Älkää hankkiko enää kolmatta.”

Mieheni kertoi viestillä raskaudestani kaverilleen, vastaukseksi sai ”Toivottavasti se ei ole sinun”
Loukkasi kyllä todella, sillä olimme yrittäneet lasta jo pidemmän aikaa ja tämä oli erittäin odotettu raskaus kummallekin.
Myös se loukkasi,että kaveri edes huumorilla heitti, että olisin raskaana toiselle miehelle.

Kun kerrottiin esikoisen odotuksesta anopille, jäin hetkeksi kahdestaan hänen kanssaan. Anoppi sanoi näin: ”joskushan on niin, että lapsi voi alusta asti elää isovanhempiensa kanssa, jos vanhemmat ei pysty pitämään huolta hänestä”. Jäin ihan sanattomaksi, oltiin miehen kanssa n 25v työssäkäyviä, koulutettuja ja ilman mitään ongelmia ja lisäksi raskaus oli suunniteltu.. en siis tiedä, miksi emme olisi kyenneet lasta hoitamaan.

„Ehtikö sulla olla edes kuukautisia siinä välissä ha ha haa“. Sisaruksille tuli ikäeroa 20kk.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X