Raskaus 26.07.2020 Päivitetty 30.05.2024

Yksi virhe toistuu usein, kun lasketaan raskausviikkoja – tiedätkö, millä viikolla todella olet?

Rv 30 vai 31 – moni menee iloisesti sekaisin kahdesta eri tavasta ilmoittaa raskausviikkonsa.

Teksti
Päivi Pelkonen
Kuvat
iStock

Ammattilainen puhuu raskauden olevan esimerkiksi viikolla 0 tai 0+2, kun kansanomaisesti puhuttaisiin ensimmäisestä raskausviikosta. Sekavuus sakenee tästä, kun ammattilaiskielessä esimerkiksi rv 30 on puhekielessä järjestysnumerolla 31. raskausviikko.

– Raskaus kestää 9 kuukautta, mutta vanha tapa on puhua kuukausista, selittää apulaisylilääkäri Maija-Riitta Ordén Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Normaali raskaus kestää keskimäärin 280 vuorokautta eli 40 viikkoa.

– Nykyään tiedetään yleensä tarkasti raskauden kesto ja se ilmoitetaan aina täysinä viikkoina ja päivinä, hän jatkaa.

Ammatti-ihmisten ja tavallisten tallaajien puheissa raskausviikoista saatetaan kuitenkin puhua eri tavoin.

– Ammatti-ihmiset puhuvat aina täysistä viikoista plus päivistä, mutta useasti muut puhuvat siitä, monennellako viikolla ovat, kertoo kätilö ja ivf-hoitaja Satu Peussa Felicitas Mehiläisestä.

Tästä eteenpäin tässä jutussa puhutaan ammattilaiskielen viikoilla.

Lue myös: Raskaus ja sikiön kehitys viikko viikolta

Mikä on laskettu aika?  

Laskettu aika on arvio vauvan syntymän ajankohdasta. Virallisesti laskettu aika ilmoitetaan raskausviikkojen ja päivien numeroyhdistelmänä 40+0.

– Raskausviikot lasketaan alkamaan viimeisistä kuukautisista eli siitä tulee ”kaupan päälle” kaksi viikkoa, koska ovulaatio ja hedelmöittyminen tapahtuu yleensä kaksi viikkoa kuukautisten alkamisen jälkeen, kertoo Ordén.

Onko menossa rv 30 vai rv 31 - raskausviikon tarkka tieto on synnytyksen lähestyessä tärkeää.

Onko menossa rv 30 vai rv 31 – raskausviikon tarkka tieto on synnytyksen lähestyessä tärkeää.

Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai alkuraskaudessa on ylimääräistä veristä vuotoa eli niin sanotut valekuukautiset, raskauden kestoa ei voida määrittää viimeisten kuukautisten perusteella. Tällöin raskauden kesto ja sitä kautta laskettu aika määritellään ultraäänitutkimuksella sikiön koon perusteella.

– Hedelmöityshoidoissa se voidaan laskea hedelmöittymisajankohdan mukaan, Peussa lisää.

Miten hyvin laskettu aika pitää paikkansa?

Laskettu aika ei ole koskaan täysin tarkka, mutta suurimmassa osassa raskauksista synnytys tapahtuu korkeintaan kaksi viikkoa ennen tai jälkeen lasketun ajan.

– Yleensä vauvat syntyvät raskausviikkojen 38–42 välissä. Pientä eroa voi olla, onko kyseessä ensimmäinen raskaus vai onko raskauksia ja synnytyksiä jo ennestään takana, kertoo Peussa.

Miksi on tärkeää tietää laskettu aika?

 – Laskettu aika määritellään tarkasti, jotta tiedetään pyrkiikö lapsi syntymään etuajassa vai meneekö raskaus yliaikaiseksi. Molemmat ovat riskejä, sanoo Ordén.

Suomessa noin 5–6 prosenttia lapsista syntyy ennenaikaisena (ennen raskausviikkoa 37) ja suunnilleen joka neljäs synnytys käynnistetään.

Ordén kertoo, että hyvin ennenaikaiset synnytykset, jotka tapahtuvat ennen raskausviikkoa 32, ohjataan yliopistosairaaloihin. Niissä on kokeneet neonatologit ja ympärivuorokautinen valmius keskosten hoitoon. Äidille annetaan kortisonihoito kypsyttämään sikiön keuhkoja ja magnesiumsulfaattia estämään CP-vammaisuutta.

Käynnistys tapahtuu yleensä raskausviikolla 41–42.

Yliaikainen raskaus käynnistetään, jos raskauden jatkuminen vaarantaa äidin tai lapsen terveyden. Tyypillisiä syitä ovat esimerkiksi sikiön kasvun hidastuma ja vähäinen lapsivesi tai poikkeava sykekäyrä. Myös äidin raskauskomplikaatiot tai sairaus, kuten pre-eklampsia, diabetes tai munuaissairaus ovat yleisiä syitä.

Käynnistys tapahtuu yleensä raskausviikolla 41–42, mutta uuden tutkimuksen mukaan käynnistämistä pitäisi harkita jo raskausviikolla 39, mikäli sille on olemassa selkeä syy.

Tutkimuksen mukaan käynnistäminen aikaisemmin vähentäisi keisarileikkausten tarvetta, synnytyksen aikaisia ja jälkeisiä infektioita sekä vauvan hengitysongelmia kuten mekoniumaspiraatiota.

Tutkimuksen havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmin joissain tutkimuksissa synnytyksen käynnistäminen on päinvastoin yhdistetty suurentuneeseen keisarileikkauksen ja pitkittyneen synnytyksen riskiin.

Millaisia riskejä on, jos lapsi syntyy ennen laskettua aikaa?

Jos lapsi syntyy liian aikaisin, ennen raskausviikkoa 37, tyypillisimpiä synnytyksen aikaisia riskejä ovat hengitysongelmat, jäähtyminen, kellastuminen, syömisongelmat.

Lisäksi ennenaikaisena syntyneiden verenpaine saattaa olla monesti koholla lapsuudessa, mutta myös aikuisiässä. Ennenaikaisena syntyneillä saattaa olla myös suurentunut riski sairastua tyypin 1 ja tyypin 2 diabetekseen lapsuudessa ja aikuisiällä.

Suomessa jopa 40 prosenttia kaksosista syntyy ennen raskausviikkoa 37.

Kaksosraskaus on aina myös riskiraskaus ja siihen liittyy ennenaikaisuuden ja pienipainoisuuden riski ja sikiökuoleman vaara on lisääntynyt. Riskit ovat pienimmillään, jos synnytys tapahtuu raskausviikon 37 jälkeen. Suomessa jopa 40 prosenttia kaksosista syntyy ennen raskausviikkoa 37.

Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-Pediatrics-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan raskausviikoilla 34–37 syntyneillä kaksosilla oli kouluiässä muun muassa enemmän sosiaalisia vaikeuksia ja käytösongelmia, fyysisiä ja motorisia vaikeuksia, dysleksiaa ja älyllistä kehitysvammaisuutta kuin kaksosilla, jotka syntyivät myöhemmin.

Ennenaikainen synnytys on yhdistetty myös äidin sydän- ja verisuonitautien riskeihin. American College of Cardiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa riskit näkyivät jopa 40 vuotta synnytyksestä.

Jos raskaus menee yliajalle, sektion riski ja kohtukuoleman riski kasvavat. Lisäksi yliaikaisuuden vuoksi lapsivettä voi olla vähän ja sydänäänet laskea synnytyksen aikana.

Lähteet: Apulaisylilääkäri ja perinatologi Maija-Riitta Ordén, kätilö ja ivf-hoitaja Satu Peussa, Uutispalvelu Duodecim, Terveyskirjasto, Sciencemag, JamaEuropean Heart Journal, Science Direct, Diabetologia

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X