Raskaus viikko viikolta 30.12.2014 Päivitetty 08.04.2024

1. raskausviikko

Kun 1. raskausviikko alkaa, lapsi on vielä vasta mahdollisuus tai toive. Ensimmäisen raskausviikon aikana kuukautisesi ovat meneillään, ja näiden kuukautisten ensimmäinen päivä määrää lapsesi lasketun syntymäajan.

Teksti
Toimitus

1. raskausviikko: Kuukautiset alkavat

Tämä viikko on ensimmäinen raskausviikkosi, vaikka se tuntuukin vähän kummalliselta. 1. raskausviikko alkaa raskautta edeltäneiden viimeisten kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä.

Kuukautisesi ovat siis meneillään, ja näiden kuukautisten ensimmäinen päivä määrää lapsesi lasketun syntymäajan. 1. raskausviikon aikana lapsi on siis vielä vain mahdollisuus tai toive.

Raskauden ensimmäisiä oireita voivat olla esimerkiksi alavatsan nipistely tai vihlonta, rintojen arkuus, flunssainen tai kuumeinen olo tai ällötys hajuja kohtaan. Vielä tällä raskausviikolla niitä ei kuitenkaan ilmene.

Jos epäilet olevasi jo raskaana, raskausoireet ovat jo alkaneet tai kuukautisesi ovat myöhässä, saatat olla esimerkiksi 3. raskausviikolla.

Lue myös: Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista

Raskaus on ehkä jo toiveissa?

Ehkä olette suunnitelleet seksiä ilman ehkäisyä, jotta tulisit raskaaksi. Voi myös olla, että raskautuminen onkin yllätys.

Jos kovasti toivot raskautuvasi, kannattaa kiinnittää huomiota terveellisiin elämäntapoihin. Muun muassa tupakoinnin lopettaminen, alkoholin välttäminen ja stressin lieventäminen edistävät raskaaksi tulemista.

Kohdun limakalvo, joka heti kuukautisten perään on noin millimetrin paksuinen, kasvaa noin kolmeen millimetriin, ja limakalvo alkaa valmistautua hedelmöittyneen munasolun vastaanottamiseen. Kuukautiskierron puolivälissä tapahtuu ovulaatio, ja sen yhteydessä yhdynnän pitää tapahtua, jotta munasolu hedelmöittyy. Munasolun irtoamisesta on vain noin vuorokausi aikaa tulla raskaaksi.

Lue lisää: Vauvakuumeeseen apua – 6 keinoa parantaa hedelmällisyyttä

Siittiöiden määrä

Miehen siemennesteen ominaisuudet ja määrät vaihtelevat yksilöllisesti. Siemennesteen laatuun vaikuttavat muun muassa siittiöiden lukumäärä sekä niiden liikkuvuus ja epämuodostumat.

Siemensyöksyssä purkautuu jopa puoli miljardia siittiötä, mutta niistä vain noin 200 pääsee munasolun läheisyyteen.

Lue myös: 4 tapaa, miten mies voi parantaa hedelmällisyyttään

Ovulaatiolaskuri

1. raskausviikko tarkoittaa siis sitä, että sinulla on parhaillaan kuukautiset. Raskaus saattaa kuitenkin olla jo haaveissa.

Tiedätkö, milloin sinulla on ovulaatio? Selvitä se käyttämällä Kaksplussan helppoa ovulaatiolaskuria.

Miten raskausviikot lasketaan?

Ensimmäinen raskausviikko voi terminä tuntua hämmentävältä, sillä raskaus ei ole vielä alkanut.

Tuleva lapsi on koko ajan kaksi viikkoa nuorempi kuin raskautesi pituus. Syy, miksi raskausviikot lasketaan näin, on se, että harva nainen tietää tai muistaa milloin hänellä oli ovulaatio, mutta useimmat naiset muistavat, milloin heidän viimeiset kuukautisensa alkoivat.

Lue myös: Kaikki alkuraskaudesta – vointi, oireet ja raskauden seuranta

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X