Raskaus viikko viikolta 28.12.2014 Päivitetty 15.02.2023

3. raskausviikko

3. raskausviikon aikana se ihme tapahtuu - uusi elämä saa alkunsa. Samassa hetkessä, kun siittiösolu yhtyi munasoluun, lapsesi sukupuoli määräytyi. 3. raskausviikko tuntuu usein ensimmäiseltä raskausviikolta.

Teksti
Toimitus

Kuukautiset loppuvat

3. raskausviikko on ensimmäinen viikko alkion elämässä, sillä nyt se ihme tapahtuu – uusi elämä saa alkunsa. Munasolu hedelmöittyy noin vuorokauden, minkä jälkeen solut alkavat jakautua.

Samassa hetkessä, kun siittiösolu yhtyi munasoluun, lapsesi sukupuoli määräytyi. Sukupuolen määrää aina siittiö. Kun nainen on raskaana, ovulaatiokierto voi pysähtyä, ja kuukautiset loppuvat raskauden ajaksi.

3. raskausviikko mahdollistaa munasolun kiinnittymisen

3. raskausviikon loppupuolella hedelmöittynyt munasolu saavuttaa kohdun. Jos kaikki menee hyvin, munasolu kiinnittyy kohdunseinämään noin 5–8 päivää hedelmöittymisen jälkeen ja alkaa kasvaa.

Solujen jakautuminen jatkuu, ja kaksi solukerrosta kehittyy. Ulommasta solukerroksesta muodostuu istukka ja sisemmästä solukerroksesta muodostuu lapsi. Seuraavat kahdeksan viikkoa lasta kutsutaan vielä alkioksi, ja sen jälkeen sikiöksi aina syntymään asti.

Kuinka raskauden huomaa?

Munasolun kiinnityttyä kohtuun myös raskaus antaa myös hiljalleen antaa ensimmäisiä merkkejä itsestään. Jotkut naiset sanovatkin, että 3. raskausviikko on se viikko, jonka aikana he tunsivat tulleensa raskaaksi. Useimmat eivät kuitenkaan sellaista tunne, sillä kehon herkkyys näille merkeille on hyvin yksilöllistä.

Kehosi muuttuu kuitenkin jo nyt, ja hormonaaliset muutokset vaikuttavat käyttäytymiseesi ja vointiisi. Jotkut naiset tuntevat jo varhain tiettyjä merkkejä, muun muassa tiheää virtsaamistarvetta, väsymystä, rintojen kosketusarkuutta sekä pahoinvointia.

Periaatteessa ensimmäisiä oireita voi siis olla mahdollista tuntea jo 3. raskausviikolla, mutta älä ole huolissasi, jos näin ei ole.

Alkoholinkäyttö ennen plussaa

Ensimmäisillä raskausviikoilla tapahtunut alkoholin käyttö mietityttää monia äitejä. Tuleva äiti on saattanut juoda lasillisen tai useamman ennen raskaustestin tekemistä. Asiantuntijat kehottavat olemaan juomatta kokonaan, jos raskaus on suunnitelmissa.

Jos kuitenkin olet tietämättäsi ollut jo raskaana ja ottanut lasillisen, asiantuntijat kehottavat olemaan stressaamatta asiasta sen enempää. Tärkeää on, että heti kun raskaustesti näyttää plussaa, äiti lopettaa päihteiden käytön.

Lasta kutsutaan alkioksi seuraavan kahdeksan raskausviikon ajan. Sen jälkeen sitä kutsutaan sikiöksi aina syntymään asti.

Lue myös: 

Suunnitteletteko raskautta? Jättäkää molemmat alkoholi
Kaikki alkuraskaudesta – vointi, oireet ja raskauden seuranta

Keskustelua aiheesta raskausoireet:

Ekat raskausoireet?
Alkuraskauden oireet?
Oudoimmat raskausoireet?

Raskausviikot

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X