Raskaus 09.08.2024

Saako raskaana maalata seiniä tai remontoida? Altistumiselle on hyvä valita vähäriskisin ajankohta, sanoo lääkäri

Lastenhuoneen tai koko kodin remontti kuuluu monien suunnitelmiin, kun perheeseen odotetaan vauvaa. Selvitimme, saako raskaana tarttua maalitelaan tai porakoneeseen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Osastonylilääkäri Maarit Leinonen Teratologisesta tietopalvelusta kertoo, että pintaremontin tekeminen on lähtökohtaisesti sallittua myös raskauden aikana. Muutama asia on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, ennen kuin ryhtyy remonttipuuhiin.

Ensinnäkin Leinosen mukaan on tärkeää, että odottaja suojautuu asianmukaisesti. Melutyöhön tarvitaan kuulosuojaimet, pölytyöhön hengityssuojain ja tiettyjä kemikaaleja käsitellessä vaaditaan suojakäsineet.

Odottajan ei kuitenkaan tarvitse suojautua sen huolellisemmin kuin muidenkaan remontin tekijöiden, vaan normaali ohjeiden noudattaminen riittää. Jos ei tiedä, millainen suojavarustus on tarpeen, rautakaupasta voi kysyä neuvoa tuotteiden ostamisen yhteydessä.

Toiseksi Leinonen painottaa, että remontissa käytettävien aineiden ja välineiden turvallisuudesta tulee olla varma.

– Remontoidessa ei saa missään nimessä käyttää autotallista löytyneitä tai naapurilta lainattuja vanhoja maalipurkin loppuja tai muita jämiä. Vain ostamalla uudet tuotteet voi olla varma siitä, mitä ne sisältävät.

Kolmanneksi onkin tärkeää, että raskaana oleva tutustuu huolellisesti tuoteselosteisiin ja noudattaa käyttöohjeita. Esimerkiksi maalatessa on syytä tarkistaa maalin kuivumisaika ja oleskella tilassa vasta, kun ohje niin sallii.

Millaiset maalit ovat turvallisia?

Vesiohenteisilla maaleilla maalaaminen on raskausaikana turvallista. Mahdolliselta pahoinvoinnilta välttyy varmimmin, kun tilan tuulettaa maalaamisen jälkeen hyvin. Leinosen mukaan maalin haju sinänsä ole merkki siitä, että ilmassa leijuisi jotain vaarallista, mutta raskaana oleva saattaa olla herkempi hajuille.

Sen sijaan liuotinohenteisia seinämaaleja tulee välttää raskausaikana. Myös spraymaaleja täytyy välttää, koska ne sisältävät liuottimia ja suihkuttaessa hiukkaset leviävät ilmassa helposti.

Maarit Leinonen huomauttaa, että orgaanisia liuottimia voi esiintyä myös esimerkiksi lakoissa, liimoissa tai lattiavahoissa. Ne voivat ilmaan haihtuessaan kulkeutua hengityksen mukana odottajan keuhkoihin tai läpäistä ihon. Rasvaliukoisina yhdisteinä orgaaniset liuottimet läpäisevät istukan.

Leinosen mukaan useissa tutkimuksissa on osoitettu, että voimakkaalla altistumisella orgaanisille liuottimille on yhteys kohonneeseen keskenmenoriskiin, lapsen pieneen syntymäpainoon, epämuodostumien syntyyn ja hedelmällisyyden alenemiseen.

– Tulokset on yleensä saatu tutkimalla työperäistä altistusta. Kotosalla altistusaika jää varsin lyhyeksi, mutta orgaanisia liuottimia on silti syytä välttää raskausaikana, Leinonen summaa.

Orgaanisia liuottimia ovat esimerkiksi liuotinbensiinit, tolueeni, etanoli, isopropanoli, sekä asetoni- ja glykolieetterit.

Voiko melu vaurioittaa sikiötä?

Leinonen kertoo, että sikiön korvan rakenteet kehittyvät raskausviikkoon 20 mennessä. Sikiö alkaa reagoida kohdunulkoisiin ääniin raskausviikon 24 paikkeilla. Raskausviikon 28 tietämillä sikiön kuulo on täysin kehittynyt.

Leinosen mukaan on epäilty, että jatkuva, lähinnä työperäinen altistus melulle voisi vaikuttaa sikiön kasvuun ja kehitykseen. Erittäin voimakkaat äänet raskausviikon 20 jälkeen voivat mahdollisesti vaurioittaa kehittyvän lapsen kuuloa.

Leinonen kuitenkin toteaa, että satunnaisen pintaremontin yhteydessä mekkalasta ei tarvitse olla huolissaan. Esimerkiksi poraamisen äänenvoimakkuus on 90–100 desibelin luokkaa. Lapsivesi ja äidin vatsanpeitteet vaimentavat meteliä noin 20–35 desibeliä. Tällöin kohtuun asti kantautuva äänenvoimakkuus jää alle ihmiselle haitallisen melurajan.

– Sikiötä ympäröi kohdussa luonnollinen kuulosuojain, Leinonen naurahtaa.

Leinonen pitää siis erittäin epätodennäköisenä, että kotona tehtävä remontti voisi aiheuttaa vauvalle pysyvän kuulovaurion. Raskaana olevan on kuitenkin tärkeää käyttää kuulosuojaimia omaa kuuloaan suojellakseen, jos remontista aiheutuu meteliä.

Minkälaista remonttia ei saa tehdä raskaana?

Siinä missä raskaana on yleisesti ottaen turvallista maalata tai tapetoida, isommat remonttitoimenpiteet hyvä jättää suosiolla muille tai lykätä tuonnemmaksi. Leinonen sanoo, että lähtökohtaisesti odottajan on hyvä välttää rakenteiden purkamista tai niihin muulla tavalla kajoamista.

– Mummoloiden seinän vierellä kannattaa myös jättää tekemättä puutarhan kuopiminen tai maansiirtotyöt, koska talon vieressä saattaa hyvinkin olla lyijypitoista maa-ainesta. Lyijy kiellettiin Suomessa ulkomaaleissa vasta vuonna 1967, Leinonen toteaa.

Leinonen muistuttaa myös asbestikartoituksen tärkeydestä. Ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä voi olla asbestia, eli ennen purkutöihin ryhtymistä ammattilaisella on teetettävä kartoitus. Asbestia voi löytyä esimerkiksi saumauslaasteista, lattiapinnoitteista, vinyylilaatoista tai kiinnitysliimoista.

Tietyt remontit vaativat muutenkin ammattilaisen. Esimerkiksi rakenteisiin kohdistuva kylpyhuone- tai keittiöremontti ja sähköjohtojen asentaminen ovat asioita, joita ei saa tehdä omin päin.

Ensimmäinen raskauskolmannes on sikiön elimien ja elinjärjestelmien kehittymisen kannalta kriittisintä aikaa.

– Turhaa kemikaalikuormaa on tietysti syytä välttää koko raskauden ajan, mutta etenkin ensimmäisellä raskauskolmanneksella kannattaa pohtia tarkkaan, onko jollekin aineelle altistuminen välttämätöntä. Toisella raskauskolmanneksella sikiöön kohdistuvat mahdolliset riskit ovat jo pienempiä, Leinonen toteaa.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X