Synnytys 07.03.2021

Ehjässä sikiöpussissa syntyminen on joskus toivottavaa – ”Hellävaraisempi tapa saapua maailmaan”

Täysiaikaisissa raskauksissa sikiökalvot puhkeavat yleensä viimeistään ponnistusvaiheessa.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

On mahdollista, että sikiöpussi säilyy ehjänä läpi synnytyksen ja vauva syntyy lapsivesipussin sisällä. Sanonnan mukaan lapsi syntyy tällöin onnenhuntu päässään.

Näin tapahtui Elina Norroksen kolmannen lapsen synnytyksessä vuonna 2020.

– Kätilö sanoi, että täältä hän näköjään on tulossa ehjässä sikiöpussissa ja totesin, että jännä nähdä, en ole koskaan nähnyt sellaista, Elina kertoo.

Ehjässä sikiöpussissa syntymistä tapahtuu sekä alatiesynnytyksissä että keisarileikkauksissa. Tilastoja siitä, kuinka moni vauva syntyy sikiöpussi ympärillään, ei kuitenkaan ole.

HUSin Espoon sairaalan synnytysosaston apulaisylilääkäri Leena Rahkonen on ollut uransa aikana läsnä useassa synnytyksessä, jossa vauva on saapunut maailmaan sikiöpussissa.

– Pikkuviikkoisilla sikiöillä tapahtuu usein näin tai siihen ainakin pyritään, Rahkonen kertoo.

Usein sikiöpussi puhkaistaan, jos se ei puhkea itsestään

Tyypillisesti sikiöpussi rikkoutuu itsestään alatiesynnytyksen aikana. Synnytyksen käynnistyessä erilaiset tulehdukselliset välittäjäaineet aktivoituvat, ja näiden erilaisten biokemiallisten reaktioiden seurauksena synnytyssupistukset käynnistyvät samoin kuin sikiökalvot haurastuvat.

Kalvojen puhkeaminen tapahtuu ja lapsivedet menevät, kun paine pussin sisällä kasvaa suureksi ja pussista tulee synnytyskanavassa hyvin pinkeä.

– Täysiaikaisissa raskauksissa sikiökalvot puhkeavat yleensä viimeistään ponnistusvaiheessa, Rahkonen kertoo.

Keisarileikkauksessa eli sektiossa sikiökalvot puhkeavat yleensä samalla, kun lääkäri leikkaa tietään kohtuun.

– Täysiaikaista vauvaa on mahdotonta saada ulos ehjässä sikiöpussissa.

Jos kalvot eivät puhkea itsestään alatiesynnytyksessä, ne voidaan puhkaista synnytyksen edistämiseksi. Sikiökalvojen puhkaisu muuttaa paineolosuhteita kohdussa. Sikiön tarjoutuva osa, yleensä pää, tulee painamaan kohdun sisäsuuta. Paineen vaikutuksesta kohtu alkaa tuottaa prostaglandiineja eli hormoneja, jotka aikaansaavat supistuksia.

Toisaalta sikiökalvoja ei ole tarve puhkaista, jos synnytys edistyy hyvin eli omat supistukset edistävät kohdun suun avautumista.

– Luonnollinen  eteneminen on aina toivottavin vaihtoehto.

Elinan synnytyksessä Helsingin Naistenklinikalla kalvoja ei puhkaistu, vaan synnytys sai edetä rauhassa omalla painollaan.

Hänen kokemuksensa mukaan synnytys oli kivuttomampi kuin hänen kaksi aikaisempaa synnytystään, joissa kalvot jossain vaiheessa puhkesivat itsestään.

– Vesien menon jälkeen kivut ovat terävämpiä kuin ennen sitä, sen huomasin jo edellisillä kerroilla. Ehjä sikiöpussi teki supistuksista pehmeämmät. Vitsailimme ja rupattelimme kätilöiden kanssa mukavia vielä ponnistusvaiheessa.

Kalvojen pysyminen ehjänä on tietyissä tapauksissa toivottavaa

Joskus, kuten Elinan tapauksessa, käy niin, ettei sikiöpussi puhkea itsestään eikä sitä myöskään puhkaista synnytyssairaalassa.

– Sikiökalvot ovat vahvaa tekoa. Pienemmillä raskausviikoilla niitä on usein jopa vaikea puhkaista, Rahkonen kertoo.

Tietyissä tapauksissa kalvojen toivotaan pysyvän ehjinä. Ehjässä sikiöpussissa syntymisestä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos vauva on syntymässä keskosena keisarileikkauksella.

– Vesi muodostaa pehmeän suojaavan patjan sikiön ympärille, joten ehjässä pussissa syntyminen on pikkuviikkoiselle sikiölle hellävaraisempi tapa saapua maailmaan. Vesi suojaa haurasta keskosta paineenvaihtelulta ja puristukselta.

Myös silloin, jos vauva on perätilassa, lapsivesipussin ehjänä pysymisellä on etunsa.

– Napanuora ei pääse luiskahtamaan esiin ja perä pääsee laskeutumaan paremmin, kun sikiöpussi on ehjä. Taustalla on se, että ehjät sikiökalvot vievät enemmän tilaa ja aiheuttavat synnytyskanavaan enemmän painetta.

Vaikka sikiöpussin pysyminen ehjänä olisi tietyissä tilanteissa toivottavaa, niin ei kuitenkaan välttämättä tapahdu. Kalvot saattavat jossain kohtaa alatiesynnytystä puhjeta itsestään rikki tai puhjeta keisarileikkauksen yhteydessä.

– Jos keskoselle yritetään mahdollisimman hellävaraista synnytystä, kokenut leikkaaja kuitenkin usein pystyy tekemään sektion niin, että kalvot jäävät ehjiksi.

Sikiöpussi puhkaistaan heti syntymän jälkeen

Elina ehti nähdä, miltä sikiöpussi näytti, ennen kuin se puhkaistiin.

– Katsoin itse viimeisen ponnistuksen yhteydessä, kun vauva syntyi. Vauva pussin sisällä oli hauska näky. Vähän niin kuin värillisellä vedellä täytetty kaupan hedelmäpussi, jonka sisällä on vauva.

Aina äiti ei kuitenkaan ehdi nähdä vauvaa onnenhuntu päässään.

– Ei ole sellaista vaihtoehtoa, että vauvan voisi antaa olla pussissa pitkään. Saman tien, kun vauva on kohdun ulkopuolella, pussi puhkaistaan, Rahkonen sanoo.

Vasta kun pussi on puhkaistu, vauva pystyy hengittämään.

Kommentit (1)

Minä olen kuulemma syntynyt ”huntu” päässä. Kätilö on todennut, että tästä lapsesta tulee onnellinen, kun syntyy onnenhuntu päässä. Vuosi oli 1955 ja olen mielestäni onnellinen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X