Raskaus 15.07.2013 Päivitetty 18.09.2024

Lapsivesi on vauvan hyvinvoinnin ehto – kirkas ja miedontuoksuinen neste suojaa sikiötä läpi raskauden

Sikiö kelluu koko raskauden ajan lapsivedessä, joka suojaa vasta kehittyviä elimiä, tasaa lämpötilaa ja vaimentaa ulkoisia iskuja. Mitä lapsivesi oikeastaan on?

Teksti
Toimitus

Lapsivesi on raskauden onnistumisen ja sikiön kehityksen kannalta olennainen tekijä.

Sikiö kelluu koko raskauden ajan sikiökalvojen muodostamassa pussissa, joka on täynnä lapsivettä. Sikiöpussin sisempi kerros on niin kutsuttu vesikalvo ja ulompi verisuonia sisältävä suonikalvo. Kalvojen sisällä olevaa nestettä kutsutaan lapsivedeksi.

Lapsivesi suojaa sikiön herkkiä elimiä, tasaa tulijan lämpötilaa sekä vaimentaa ulkoisia iskuja ja töytäisyjä. Se auttaa myös keuhkojen ja ruoansulatuskanavan kypsymisessä sekä mahdollistaa sikiön liikkumisen kohdussa.

Lapsiveden väri kertoo vauvan hyvinvoinnista

Lapsivesi on kirkasta nestettä, jota muodostuu vesikalvon pintasoluista, mutta valtaosa siitä tulee äidin verestä kalvon läpi tihkumalla.

Loppuraskaudesta lapsivesi on pääosin sikiön virtsaa, josta suurin osa on vettä ja loppu sikiön ihosta hilseilleitä soluja, suoloja, fruktoosia, valkuaisaineita ja rasva- ja aminohappoja. Hapettomassa tilassa neste on täysin steriiliä.

Mutta miltä lapsivesi sitten näyttää?

– Yleensä se on kirkasta, vaaleaa tai vaaleanpunertavaa ja miedon tuoksuista, sanoo Apulaisylilääkäri Leena Rahkonen Espoon sairaalaan synnytysosastolta kuvailee.

Lapsiveden väri kertoo myös vauvan hyvinvoinnista: vihreä tai ruskea väri on poikkeavaa ja tarkoittaa, että vauva on ulostanut veteen.

– Se ei vielä välttämättä tarkoita, että vauvalla on jotakin pahasti vialla. Kyse voi olla hetkellisestä ahdingosta, mutta tällaisissa tapauksissa synnytys aina käynnistetään.

Jos lapsivesi on kevyesti punertavaa, on Rahkosen mukaan yleensä kyse kohdunkaulan verilimaisesta mutta vaarattomasta vuodosta.

Lapsiveden määrä: Parhaimmillaan jopa puolitoista litraa

Lapsivesi on jatkuvassa kiertokulussa. Se uudistuu sikiökalvojen läpi ja ylimäärä poistuu napavaltimoiden ja istukan kautta äidin verenkiertoon. Sikiö myös nielee vettä, joka palaa takaisin lapsiveteen virtsana. Munuaisten eritystoiminta käynnistyy jo 9. -10. raskausviikolla.

Alkuraskaudessa lapsiveden määrä on vain joitakin millilitroja, raskausviikolla 15 noin kolme desiä. Suurimmillaan, noin 1-1,5 litraa, se on raskauden loppukolmanneksen alussa. Tämän jälkeen lapsivesi vähitellen hupenee, ja syntymän hetkellä sitä on kohdussa enää noin 6-8 desiä.

Lapsiveden määrää seurataan neuvolassa läpi raskauden. Liian suuri tai hyvin pieni lapsiveden määrä voi olla merkki sikiön ongelmista. Liian pieni lapsiveden määrä voi nostaa muun muassa keskenmenon tai kohtukuoleman riskiä ja vaikuttaa sikiön kasvuun sekä keuhkojen kehitykseen. Erittäin suuri lapsiveden määrä puolestaan voi lisätä esimerkiksi ennenaikaisen synnytyksen tai istukan repeämisen riskiä.

Lapsiveden määrä on yksilöllinen ja ongelmat määrässä ovat harvinaisia: niukkavetisyyttä esiintyy noin neljällä prosentissa kaikista odottajista, runsasvetisyyttä puolestaan 1-2 prosentilla.

Lapsivesi meni – Milloin sairaalaan?

Kun lapsivesi menee, aktivoituvat myös synnytyshormonit: usein vedenmenon seurauksena on supistusten voimistuminen.

Lapsiveden tihkuessa tai sen mentyä kokonaan on syytä ottaa yhteys synnytyssairaalaan tarkempia ohjeita varten.

Jos raskaus on täysiaikainen, lapsi on kääntynyt raivotarjontaan eikä voimakkaita ja tiheitä supistuksia vielä ole, ohjeistetaan sairaalaan saapumaan yleensä 12 tuntia lapsiveden menon jälkeen.

Jos lapsivesi on vihertävää tai veristä, lapsi on perätilassa, tai kyseessä on monisikiöraskaus, tulee sairaalaan lähteä heti. Samoin jos lapsivettä tihkuu ennenaikaisesti eli alle 36. raskausviikolla, on sairaalaan syytä ottaa yhteys välittömästi.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X