
Lapsivesi on vauvan hyvinvoinnin ehto – Miten tunnistaa tihkuminen tai lapsiveden meno?
Sikiö kelluu koko raskauden ajan lapsivedessä, joka suojaa vasta kehittyviä elimiä, tasaa lämpötilaa ja vaimentaa ulkoisia iskuja. Mitä lapsivesi oikeastaan on? Mitä tarkoittaa lapsiveden tihkuminen ja mistä tunnistaa, kun lapsivedet menevät?
Lapsivesi on raskauden onnistumisen ja sikiön kehityksen kannalta olennainen tekijä.
Sikiö kelluu koko raskauden ajan sikiökalvojen muodostamassa pussissa, joka on täynnä lapsivettä. Sikiöpussin sisempi kerros on niin kutsuttu vesikalvo ja ulompi verisuonia sisältävä suonikalvo. Kalvojen sisällä olevaa nestettä kutsutaan lapsivedeksi.
Lapsivesi suojaa sikiön herkkiä elimiä, tasaa tulijan lämpötilaa sekä vaimentaa ulkoisia iskuja ja töytäisyjä. Se auttaa myös keuhkojen ja ruoansulatuskanavan kypsymisessä sekä mahdollistaa sikiön liikkumisen kohdussa.
Lapsiveden väri kertoo vauvan hyvinvoinnista
Lapsivesi on kirkasta nestettä, jota muodostuu vesikalvon pintasoluista, mutta valtaosa siitä tulee äidin verestä kalvon läpi tihkumalla.
Loppuraskaudesta lapsivesi on pääosin sikiön virtsaa, josta suurin osa on vettä ja loppu sikiön ihosta hilseilleitä soluja, suoloja, fruktoosia, valkuaisaineita ja rasva- ja aminohappoja. Hapettomassa tilassa neste on täysin steriiliä.
Normaalisti lapsivesi on väriltään kirkasta, vaaleaa tai vaaleanpunertavaa. Lapsiveden väri kertoo myös vauvan hyvinvoinnista: vihreä tai ruskea väri on poikkeavaa ja tarkoittaa, että vauva on ulostanut veteen.
Lapsiveden määrä: Parhaimmillaan jopa puolitoista litraa
Lapsivesi on jatkuvassa kiertokulussa. Se uudistuu sikiökalvojen läpi ja ylimäärä poistuu napavaltimoiden ja istukan kautta äidin verenkiertoon. Sikiö myös nielee vettä, joka palaa takaisin lapsiveteen virtsana. Munuaisten eritystoiminta käynnistyy jo 9. -10. raskausviikolla.
Alkuraskaudessa lapsiveden määrä on vain joitakin millilitroja, raskausviikolla 15 noin kolme desiä. Suurimmillaan, noin 1-1,5 litraa, se on raskauden loppukolmanneksen alussa. Tämän jälkeen lapsivesi vähitellen hupenee, ja syntymän hetkellä sitä on kohdussa enää noin 6-8 desiä.
Lapsiveden määrää seurataan neuvolassa läpi raskauden. Liian suuri tai hyvin pieni lapsiveden määrä voi olla merkki sikiön ongelmista. Liian pieni lapsiveden määrä voi nostaa muun muassa keskenmenon tai kohtukuoleman riskiä ja vaikuttaa sikiön kasvuun sekä keuhkojen kehitykseen. Erittäin suuri lapsiveden määrä puolestaan voi lisätä esimerkiksi ennenaikaisen synnytyksen tai istukan repeämisen riskiä.
Lapsiveden määrä on yksilöllinen ja ongelmat määrässä ovat harvinaisia: niukkavetisyyttä esiintyy noin neljällä prosentissa kaikista odottajista, runsasvetisyyttä puolestaan 1-2 prosentilla.
Lapsiveden tihkuminen
Aina lapsivesi ei suinkaan mene suurieleisesti lorahtamalla, vaan joillakin odottajilla sitä alkaa tihkua hiljalleen.
Esimerkiksi jos kalvoihin tullut reikä sijaitsee ylhäällä, voi lapsivettä tihkua hyvinkin pieniä määriä kerralla. Loppuraskaus lisää myös muita vuotoja, ja voi joskus olla vaikea tunnistaa, onko kyse valkovuodosta vai lapsivedestä.
Kotona voi laittaa alushousuihin terveyssiteen ja seurata siteen kostumista, jos epäilee lapsivettä valuvan. Jos vettä tulee runsaasti ja siihen liittyy supistelua, on syytä hakeutua kiireellisesti synnytyssairaalan päivystykseen. Muista soittaa sairaalaan ennen sinne hakeutumista.
Jos vuoto on hyvin niukkaa, kannattaa asia ottaa puheeksi neuvolassa, missä on joskus myös mahdollista poissulkea mahdollisuus lapsivedenmenosta.
Lapsiveden meno enteilee synnytystä
Synnytys saattaa käynnistyä sillä, että lapsivettä lorahtaa tai ne menevät näyttävästi jo ennen supistusten alkamista. Joskus vesi taas voi mennä vasta synnytyssalissa, avautumisvaiheen loppupuolella tai kätilön puhkaistessa sikiökalvon.
Lapsiveden meno aktivoi synnytyshormonien erittymistä: seurauksena on useimmiten supistusten voimistuminen.
Lapsivesi meni – Milloin sairaalaan?
Lapsiveden tihkuessa tai sen mentyä kokonaan on syytä ottaa yhteys synnytyssairaalaan tarkempia ohjeita varten.
Jos raskaus on täysiaikainen, lapsi on kääntynyt raivotarjontaan eikä voimakkaita ja tiheitä supistuksia vielä ole, ohjeistetaan sairaalaan saapumaan yleensä 12 tuntia lapsiveden menon jälkeen.
Jos lapsivesi on vihertävää tai veristä, lapsi on perätilassa, tai kyseessä on monisikiöraskaus, tulee sairaalaan lähteä heti. Samoin jos lapsivettä tihkuu ennenaikaisesti eli alle 36. raskausviikolla, on sairaalaan syytä ottaa yhteys välittömästi.
Lue myös:
Tositarina: ”Lapsivesien meno julkisella paikalla olikin mahtavaa”
Riika sai vauvan tiukan rupeaman päätteeksi: ”Lapsivedet räjähtivät miehen autoon”
Paino nousee lähes aina raskausaikana – tiedätkö, mistä raskauskilot koostuvat?
Keskusteluissa: Miltä tuntuu, kun lapsivedet menevät?
Artikkeli päivitetty 23.6.2020 klo 15.12. Juttuun lisätty tietoa lapsiveden tihkumisesta, määrästä ja väristä sekä lapsiveden menosta.
Jaa oma kokemuksesi