Raskaus 22.12.2020

4 x lapsivedenmeno – loiskahdus keskellä yötä, huomaamatonta tihkumista ja pari kertomusta niiden väliltä

Lapsivedenmeno jää mieleen – menivätpä ne sairaalassa, kesken kiinnostavan tv-sarjan tai omassa sängyssä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Millaista on, kun synnytys käynnistyy lapsivesien loiskahduksella keskellä yötä? Entä kun ei voi edes olla varma, onko oudossa tihkussa kyseessä lapsivedenmeno vai jotain muuta?

Keräsimme yhteen neljä erilaista kokemusta lapsivesien menosta.

Lapsivedenmeno: ”Tuli lorisemalla ja sitten alkoi tapahtua”

Osalle synnyttäjistä lapsivedenmeno on spontaani yllätys. Toisilla synnytys käynnistyy supistuksilla, ja kalvojen puhkeamista saatetaan joutua auttamaan.

33-vuotias äiti kertoo:

”Olin kärsinyt säännöllisistä, mutta miedoista supistuksista jo pari vuorokautta ennen kuin oli aika lähteä synnytyssairaalaan. Vielä sairaalassakin sain odotella hyvän tovin ennen kuin pääsin tositoimiin.

Lapsivedet eivät missään vaiheessa menneet spontaanisti, vaan kätilö puhkaisi lopulta lapsivesikalvon, jotta synnytys saataisiin etenemään nopeammin. Vettä tuli lorisemalla, ja sen jälkeen alkoikin viimein tapahtua!”

Odottaja saattaa pohtia, voiko sikiökalvojen puhkeamisen tuntea. Kohdun seutuvilta voi kuulla äänen, kun lapsivedenmeno tapahtuu. Osa kuulee sen päivänselvänä pamahduksena, mutta eivät kaikki. 30-vuotias äiti kertoo:

”Istuimme puolisoni kanssa alkuillasta sohvalla katselemassa telkkaria. Yhtäkkiä alavatsastani kuului vaimea napsahdus, mutta en kiinnittänyt asiaan sen kummemmin huomiota. Kävin pissalla, ja huomasin, että ’pissaa’ alkoi tulla itsestään.

Totesin miehelleni, että minulta saattoi ehkä tulla lapsivettä. Pian vessaan oli juostava uudestaan. Nyt oli jo selvää, mistä oli kyse, sillä vettä tuli jo reilummin. Sama toistui vielä pari kertaa. Oli soitettava synnärille.

Esikoisemme syntyi seuraavana aamuna.”

Raskaana oleva nainen loikoilee kello kädessä sohvalla. Kun raskaus on täysiaikainen ja lapsivettä tulee kohdusta, synnytys alkaa olla käsillä. Toisinaan synnytys joudutaan käynnistämään sen jälkeen, kun lapsivedenmeno on tapahtunut.

Kun raskaus on täysiaikainen ja lapsivettä tulee kohdusta, synnytys alkaa olla käsillä. Toisinaan synnytys joudutaan vesien mentyä käynnistämään.

Milloin kyseessä on lapsivesi? ”En meinannut kehdata soittaa laitokselle”

Jos ei ole aivan varma, onko kyseessä nimenomaan lapsivedenmeno, voi kynnys varmistua asiasta tuntua käsittämättömän suurelta. Hölmöön oloon on kaivattu vertaistukea useita kertoja myös Kaksplussan keskustelupalstalla.

”Olin raskausviikolla 40 ja epäilin, että lapsivettä saattaisi tihkua. En meinannut kehdata soittaa synnytyslaitokselle mutta lopulta tartuin puhelimeen. Sain ohjeeksi tehdä paperitestin, eli jos neste menee paperista läpi, niin todennäköisesti kyseessä on lapsivesi.

Kävimme varalta näytillä – ja onneksi niin. Vastaanotolla illalla kello yhdeksältä lääkäri totesi, että vettä se oli ja käskivät seuraavana aamuna tulemaan käynnistykseen, jos yöllä supistukset eivät ala.

Synnytys jouduttiin lopulta käynnistämään juuri sen takia, että lapsivettä oli mennyt, koska vauvan infektioriski oli kohonnut, kun ei enää ollut suljetussa pussukassa.”

Epäröintiä housut kastelevan nesteen suhteen voi aiheuttaa myös se, että unisena on vaikea ymmärtää, millaisen lätäkön keskeltä herää. 28-vuotias äiti kertoo:

”Molemmissa synnytyksissäni heräsin aamuyöllä siihen, että luulin pissanneeni sänkyyn. Aika nopeasti tajusin, että kyse ei ollutkaan siitä, miltä ensinäkemällä näytti.

Esikoisen kohdalla soitin paniikinsekaisin tuntein sairaalaan: ’Nyt se alkaa!’ Toisella kerralla tunnelma oli levollisempi. Havahdutin puolisoni valveille ja soitin kuiskien sairaalaan, jotta en herättäisi esikoista.

Molemmissa synnytyksissä vedenmenosta säännöllisten supistusten alkamiseen kului aikaa vielä 10–12 tuntia.” 

Joskus odottajia saattaa hämäta runsas valkovuoto, joka voi muuttua hyvin juoksevaksi raskauden aikana. Moni yllättyy, miten vetistä valkovuodosta voi loppuraskaudessa tulla.

Kyse voi olla virtsastakin.

– Raskauden loppupuolella kohdun kasvaessa ja painaessa virtsaputken sulkijalihasta saattaa pissaa lorahtaa housuihin hyvinkin helposti vaikkapa yskäisyn ja vauvan potkun seurauksena, kertoo apulaisylilääkäri Leena Rahkonen Espoon sairaalaan synnytysosastolta.

Kun äiti epäilee lapsiveden tihkumista, on syytä suunnata terveydenhuollon ammatilaisten pakeille, Rahkonen painottaa.

Äidiltä otetaan tuolloin useita näytteitä, ja synnytyksen käynnistymistä arvioidaan kokonaisuutena.

Lue myös: ”Lapsivesien meno julkisella paikalla olikin mahtavaa”

Anna.fi”Kun emme ole kosketuksessa, tuntuu kuin jotakin puuttuisi” – ainutlaatuinen kosketuskokemus voi muuttaa koko elämän

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X