Raskaus 22.12.2020 Päivitetty 04.04.2024

Lapsiveden meno – Mitä tapahtuu, kun lapsivedet menevät?

Lapsivedenmeno jää mieleen – menivätpä ne sairaalassa, kesken kiinnostavan tv-sarjan tai omassa sängyssä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsiveden meno enteilee synnytystä. Synnytys saattaa käynnistyä sillä, että lapsivettä lorahtaa tai ne menevät näyttävästi jo ennen supistusten alkamista. Joskus vesi taas voi mennä vasta synnytyssalissa, avautumisvaiheen loppupuolella tai kätilön puhkaistessa sikiökalvon.

Aina lapsivedet eivät suinkaan mene suurieleisesti lorahtamalla, kuten elokuvissa. Joskus lapsivettä saattaa ainoastaan tihkua hiljalleen.

Jos lapsivettä tihkuu vain vähän, joskus saattaa olla hankalaa tunnistaa, onko kyse valkovuodosta, virtsasta vai lapsivedestä, sillä loppuraskaus lisää muitakin vuotoja.

Lapsiveden meno aktivoi synnytyshormonien erittymistä: seurauksena on useimmiten supistusten voimistuminen.

Lapsivesi meni – Milloin sairaalaan?

Lapsiveden tihkuessa tai sen mentyä kokonaan on syytä ottaa yhteys synnytyssairaalaan tarkempia ohjeita varten.

Jos raskaus on täysiaikainen, lapsi on kääntynyt raivotarjontaan eikä voimakkaita ja tiheitä supistuksia vielä ole, ohjeistetaan sairaalaan saapumaan yleensä 12 tuntia lapsiveden menon jälkeen.

Jos lapsivesi on vihertävää tai veristä, lapsi on perätilassa, tai kyseessä on monisikiöraskaus, tulee sairaalaan lähteä heti. Samoin jos lapsivettä tihkuu ennenaikaisesti eli alle 36. raskausviikolla, on sairaalaan syytä ottaa yhteys välittömästi.

Lapsiveden meno – neljän äidin erilaiset kokemukset

Millaista on, kun synnytys käynnistyy lapsivesien loiskahduksella keskellä yötä? Entä kun ei voi edes olla varma, onko oudossa tihkussa kyseessä lapsiveden meno vai jotain muuta?

Keräsimme yhteen neljä erilaista kokemusta lapsivesien menosta.

Lapsiveden meno: ”Tuli lorisemalla ja sitten alkoi tapahtua”

Osalle synnyttäjistä lapsiveden meno on spontaani yllätys. Toisilla synnytys käynnistyy supistuksilla, ja kalvojen puhkeamista saatetaan joutua auttamaan.

33-vuotias äiti kertoo:

”Olin kärsinyt säännöllisistä, mutta miedoista supistuksista jo pari vuorokautta ennen kuin oli aika lähteä synnytyssairaalaan. Vielä sairaalassakin sain odotella hyvän tovin ennen kuin pääsin tositoimiin.

Lapsivedet eivät missään vaiheessa menneet spontaanisti, vaan kätilö puhkaisi lopulta lapsivesikalvon, jotta synnytys saataisiin etenemään nopeammin. Vettä tuli lorisemalla, ja sen jälkeen alkoikin viimein tapahtua!”

Odottaja saattaa pohtia, voiko sikiökalvojen puhkeamisen tuntea. Kohdun seutuvilta voi kuulla äänen, kun lapsiveden meno tapahtuu. Osa kuulee sen päivänselvänä pamahduksena, mutta eivät kaikki. 30-vuotias äiti kertoo:

”Istuimme puolisoni kanssa alkuillasta sohvalla katselemassa telkkaria. Yhtäkkiä alavatsastani kuului vaimea napsahdus, mutta en kiinnittänyt asiaan sen kummemmin huomiota. Kävin pissalla, ja huomasin, että ’pissaa’ alkoi tulla itsestään.

Totesin miehelleni, että minulta saattoi ehkä tulla lapsivettä. Pian vessaan oli juostava uudestaan. Nyt oli jo selvää, mistä oli kyse, sillä vettä tuli jo reilummin. Sama toistui vielä pari kertaa. Oli soitettava synnärille.

Esikoisemme syntyi seuraavana aamuna.”

Raskaana oleva nainen loikoilee kello kädessä sohvalla. Kun raskaus on täysiaikainen ja lapsivettä tulee kohdusta, synnytys alkaa olla käsillä. Toisinaan synnytys joudutaan käynnistämään sen jälkeen, kun lapsivedenmeno on tapahtunut.
Kun raskaus on täysiaikainen ja lapsivettä tulee kohdusta, synnytys alkaa olla käsillä. Toisinaan synnytys joudutaan vesien mentyä käynnistämään.

Milloin kyseessä on lapsivesi? ”En meinannut kehdata soittaa laitokselle”

Jos ei ole aivan varma, onko kyseessä nimenomaan lapsiveden meno, voi kynnys varmistua asiasta tuntua käsittämättömän suurelta.

”Olin raskausviikolla 40 ja epäilin, että lapsivettä saattaisi tihkua. En meinannut kehdata soittaa synnytyslaitokselle mutta lopulta tartuin puhelimeen. Sain ohjeeksi tehdä paperitestin, eli jos neste menee paperista läpi, niin todennäköisesti kyseessä on lapsivesi.

Kävimme varalta näytillä – ja onneksi niin. Vastaanotolla illalla kello yhdeksältä lääkäri totesi, että vettä se oli ja käskivät seuraavana aamuna tulemaan käynnistykseen, jos yöllä supistukset eivät ala.

Synnytys jouduttiin lopulta käynnistämään juuri sen takia, että lapsivettä oli mennyt, koska vauvan infektioriski oli kohonnut, kun ei enää ollut suljetussa pussukassa.”

Epäröintiä housut kastelevan nesteen suhteen voi aiheuttaa myös se, että unisena on vaikea ymmärtää, millaisen lätäkön keskeltä herää. 28-vuotias äiti kertoo, miltä lapsiveden meno keskellä yötä tuntui:

”Molemmissa synnytyksissäni heräsin aamuyöllä siihen, että luulin pissanneeni sänkyyn. Aika nopeasti tajusin, että kyse ei ollutkaan siitä, miltä ensinäkemällä näytti.

Esikoisen kohdalla soitin paniikinsekaisin tuntein sairaalaan: ’Nyt se alkaa!’ Toisella kerralla tunnelma oli levollisempi. Havahdutin puolisoni valveille ja soitin kuiskien sairaalaan, jotta en herättäisi esikoista.

Molemmissa synnytyksissä vedenmenosta säännöllisten supistusten alkamiseen kului aikaa vielä 10–12 tuntia.” 

Anna.fi”Kun emme ole kosketuksessa, tuntuu kuin jotakin puuttuisi” – ainutlaatuinen kosketuskokemus voi muuttaa koko elämän

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X