Synnytys 18.11.2022 Päivitetty 25.03.2024

Kätilölehti: Kokaiiniin kastetut tamponit helpottivat synnytyskipua mutta jäivät kokeiluksi sata vuotta sitten

Yksi erikoisimmista kokeiluista sadan vuoden takaa oli kastaa kokaiiniliuokseen tamponeja, jotka sitten työnnettiin synnyttäjän emättimeen.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Sitkeässä on käsitys, että ennen sairaalasynnytysten yleistymistä synnytyskipujen lievittämiseen ei juuri ollut keinoja.

Kätilölehden artikkelissa Synnytyskipujen hoitoa sadan vuoden takaa (5/2022) kerrotaan kuitenkin kivunlievitykseen innokkaasta perehtyneestä Edvard A. Björkenheimista, synnytys- ja naistentautiopin dosentista.

Björkenheim kirjoitti vuonna 1923 Kätilölehteen katsauksen, jossa hän esitteli senaikaisia kivunlievityskeinoja.

Muun muassa ilokaasu oli havaittu tuolloin tehokkaaksi ja turvalliseksi. Sitä oli kuitenkin vielä kallista ja mutkikasta käyttää, joten ilokaasua oli tarjolla synnyttäjille vain suurissa sairaaloissa.

Sen sijaan kloroformin, eetterin ja brometyylin hengittämisen oli havaittu aiheuttavan enemmän haittaa.

Lue myös: Kiitä tätä naista, että sait synnytyksessä epiduraalin! Järisyttävän suora mielipidekirjoitus vuonna 1976 sai koko Suomen puhumaan

Apua avautumisvaiheeseen mutta ei ponnistukseen

Morfiini ja oopiumi olivat tehokkaita supistuskipujen hoitajia. Jo tuolloin tutkimuksissa oli kuitenkin havaittu, että morfiini pidensi supistusten väliä ja lyhensi niiden kestoa.

Se ei ollut toivottavaa synnytyksen etenemisen ja turvallisuuden kannalta. Ponnistusvaiheessakaan tulokset eivät enää näkyneet suotuisasti.

Yksi erikoisimmista kokeiluista oli kastaa kokaiiniliuokseen tamponeja, jotka sitten työnnettiin synnyttäjän emättimeen.

Kipua kokaiinitamponi lievitti erinomaisesti, mutta sen käyttöä ei kuitenkaan suosittu: synnytyksen aikana oli vältettävä sisätutkimuksia lapsivuodekuumeen ehkäisemiseksi. Kokaiinitamponit saattoivat siis lisätä kohtutulehduksen riskiä.

Hypnoosista vaaraton kivunlievitys

Synnytyskipujen hoitoon testattiin myös äidin nukuttamista, mutta tulokset eivät olleet onnistuneita. Nukutus aiheutti muun muassa sikiölle suuren riskin syntyä kuolleena.

Sen sijaan hypnoosilla, erityisesti synnyttäjien joukkohypnoosilla, huomattiin olevan positiivisia vaikutuksia.

Hypnoosissa osa synnyttäjistä saattoi havaintojen mukaan olla tuskin valveilla, mutta synnytys eteni silti toivotusti rentoutuneessa tilassa. Synnyttäjälle ei jäänyt kuin hataria muistikuvia.

Positiivinen puoli hypnoosissa oli se, että haittavaikutuksia ei havaittu, toisin kuin monilla lääkeaineilla.

Osa lääkäreistä piti kuitenkin hypnoosia arveluttavana ja pelkäsi, että sillä olisi vaikutuksia potilaan hermostoon.

Lue myös: Kivunlievitys jumalanpilkkaa? 10 entisajan outoa ja karmivaa synnytystapaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X